破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

前路好灰 求意見

關閉 [複製鏈接]
whiz666 發表於 19-4-2024 14:21
Thanks.
渣 同 恆  有冇話暫時停交供款
黎緊一期都要照供嗎

無話可以停呀
FC兄 渣果個60萬p loan apr合約算唔算高, 利息總共幾多呀
我爬文 見到有師兄話 渣 唔批 結餘轉戶 drp   我成舊大數 就係結餘轉戶  佢唔批我死得 唉
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 22:53
可能我講得唔好或者記錯, 我大數入面有p loan, 同信用卡分期, 如果我無記錯, p loan係cut到當日, 之後既利 ...

想問果時大數 P LOAN 供左幾期 , 我怕供款時間短, 供左5個月度佢唔批
岩岩自己比錢 睇左TU  F  差2 分就G     所有野無遲還款  係咪好差?
所以同學你申請左DRP 未?
fc兄any news from 渣同恆
未有 聽日先一個星期 仲要有排等  成個人好焦慮 好似等gameover 咁款
我得4 個債權人  渣打 同 恆生  分別 1,2 大  我各自同佢地申請左DRP  如果唔批 我諗再申請IVA 都無用  我同yuyuyuu 師兄 一樣 有專業資格 破左乜都無晒 工都無埋 好想自殺…
一般DRP 銀行都盡量會批~ 唔好太擔心
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 16:53
由入form到批, 好似2星期左右。其實銀行數都無話即唔即停, 因為本身我都已經幾個月無還緊錢, 但佢地都無 ...

但最後 點解得恆生reject 你?
係銀碼細定乜?
ffc1917 發表於 22-4-2024 13:24
我得4 個債權人  渣打 同 恆生  分別 1,2 大  我各自同佢地申請左DRP  如果唔批 我諗再申請IVA 都無用  我 ...

我明白你心情, 反都冇心機食, 無形壓力, 個腦塞晒, 壓力日日都好大我都係專業資格, 破黎緊做唔番banking industry..\
我既歲數同你差唔多情況而家 加上事業果度呢個關於前途問題
朋友屋企人女友都唔知......心情都好灰申唔申請度 睇呢獲..

最驚係我而家供左6期/ 48唔批drp=, 不果都準備搞
暫時一個月供緊75%成 income  一個月剩番一萬度用..

我都係6 期咋 我最白痴 係已經搵完渣x 做一筆清 自己再唔死心 去再credit card 分期 再炒牛熊 結果輸晒  而家我差最多就係渣打既 一筆清黎 佢唔比我drp 我死緊
ffc1917 發表於 22-4-2024 16:27
我都係6 期咋 我最白痴 係已經搵完渣x 做一筆清 自己再唔死心 去再credit card 分期 再炒牛熊 結果輸晒  而 ...

我輸期權,  我諗緊自己弟好 定 搵律師易D BARGIN POWER..
yu 師兄話 好似分別唔大  
whiz666 發表於 22-4-2024 20:18
我輸期權,  我諗緊自己弟好 定 搵律師易D BARGIN POWER..

Drp律師會有咩bargaining power?銀行只會按佢內部指引去審批,而且銀行仲要case by case去計算。況且銀行只能夠同你傾,唔可以搵律師傾。所以律師除咗幫你砌份收支表同還款建議書,仲有咩用?但呢啲自己都識填啦。個人經驗銀行都係會自己再propose一份還款建議書俾你,唔理申請時提交個份。總之申請完就等銀行結果就得。當然我都經歷過,明白你既心情,我明你都係想求個安心,你負擔得起咪照搵律師囉。
但我想知如果 各自申請drp   我total 供款 比例去到60% 得唔得 我未有家庭 可以應付到  我mox 同citi 果到 仲有23 個個就完.. 係頭2 年會辛苦少少
Yuyuyuu 發表於 23-4-2024 09:00
Drp律師會有咩bargaining power?銀行只會按佢內部指引去審批,而且銀行仲要case by case去計算。況且銀行 ...

YU兄, 個情況係甘.. 多謝你意見, 聽完我會自己搞

小新果度做緊結餘供左6期 /48  
我月入44K  還緊小新25K一個月
恆生果度卡數total 2X萬..  而家還緊min pay total 6K

月供31K... 我而家大概供緊人工既65-68%

暫時未做drp , 2間都未打過去,  有冇話供款過左幾多% (60-70%) 易d 批drp?

前日無啦啦小新打黎話提供話現在可績借 /  開新合約30萬 , 我聽完就算冇覆..

我呢個情況 會唔會小新唔肯批drp?  
但我相信恆生會做到drp

ffc1917 發表於 22-4-2024 16:27
我都係6 期咋 我最白痴 係已經搵完渣x 做一筆清 自己再唔死心 去再credit card 分期 再炒牛熊 結果輸晒  而 ...

牛熊證好難賭,當你睇住佢升好多,諗住買熊證搏佢跌,佢又係咁升,直至你輸到打靶為止