破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

前路好灰 求意見

關閉 [複製鏈接]
whiz666 發表於 24-4-2024 11:17
YU兄, 個情況係甘.. 多謝你意見, 聽完我會自己搞

小新果度做緊結餘供左6期 /48  

drp無壓力測試, 無話限佔收入幾多%易d批, 佢都係睇你個收支表有幾錢剩, 我當時試過拒絕offer因為嫌太貴息, 銀行就好簡單問一句, 你每月有幾多可以還俾佢。我俾咗個數佢, 佢就拎住個數重新計個年期同息口, 我渣x同中x都係咁樣傾返黎。
打左去恆生DRP熱線, 佢問我有邊條數 (我回佢出面得小新)

佢話要問左小新果度申請DRP先再打番上去恆生問..  因為我欠小新最大 8X萬 P LOAN ,   恆生2X 萬 (全部卡) , 另外果間比例佔太大

佢話唔會幫我申請住 叫我申請左小新先睇下批唔托再申請

FC兄 你當時係直接上恆分行, 填文件就甘申請?   佢冇問你其他數嗎?

YU兄, 我呢個清況應該點搞 ? 唉. 我相信小新只會同我拉大期數 /  同我簽新約都未必肯同我做DRP.. 因為DRP APR 8-12% ,我現有合約 APR 23%

PS.未打去小新問
whiz666 發表於 26-4-2024 16:38
打左去恆生DRP熱線, 佢問我有邊條數 (我回佢出面得小新)

佢話要問左小新果度申請DRP先再打番上去恆生問..  ...

打電話 有問其他數 每月想供幾多果d….  但未叫我交文件  佢有叫我快d confirm 渣x 果邊 話10 我內打番比我 但仲未 渣果邊都未有消息   下星期2 就 兩個星期
我兩間銀行既credit card 已經停左
停咗嘅話係咪即係好大機會申請到? 但係本身你恒嗰度, 係唔係要等埋渣嗰邊批左 先同你做?
whiz666 發表於 28-4-2024 15:18
停咗嘅話係咪即係好大機會申請到? 但係本身你恒嗰度, 係唔係要等埋渣嗰邊批左 先同你做? ...

我都唔肯定…  希望得啦  而家都係等緊 渣乜都未開始傾    恆話等10 日 再搵番我

我份工就肯定好穩陣… 希望drp 到 唔再投機 重新做人
Yuyuyuu 發表於 24-4-2024 15:41
drp無壓力測試, 無話限佔收入幾多%易d批, 佢都係睇你個收支表有幾錢剩, 我當時試過拒絕offer因為嫌太貴息 ...

yu 兄 可唔可以check check pm   我有野想問問你 thanks
whiz666 發表於 28-4-2024 15:18
停咗嘅話係咪即係好大機會申請到? 但係本身你恒嗰度, 係唔係要等埋渣嗰邊批左 先同你做? ...

Cut晒卡呢啲都係正常程序,你申請咗佢就要埋單計數,要個準確金額先可以計到還款plan俾offer你,所以呢段時間你唔可以有新數。至於銀行都規定申請drp就要每間都申請,唔可以只揀某間做。不過我當時銀行都係循例問下,我都係答其他申請緊未有結果,最後都唔洗等其他銀行都照批咗我先。
Yuyuyuu 發表於 28-4-2024 19:47
Cut晒卡呢啲都係正常程序,你申請咗佢就要埋單計數,要個準確金額先可以計到還款plan俾offer你,所以呢段 ...

了解, cut卡我以為係成功申請先cut..
而家我一個月收入既60%既俾小新  + 恆幾張卡 total 2x萬 (幾張 Min pay加埋 找5xxx)  

總計一個月供收入既70%

我怕小新佢唔肯同我drp,  變成下面2個可能..,

1) 小新直接開張新contract 2x-30萬 幫我找清恆條數 2x萬.
2) 將現有供緊既 小新P LOAN (供左6/48), 可能再renew 由頭計

@Yu兄 FC兄 你點睇....drp機會大唔大
ffc1917 發表於 28-4-2024 17:58
我都唔肯定…  希望得啦  而家都係等緊 渣乜都未開始傾    恆話等10 日 再搵番我

我份工就肯定好穩陣…  ...

FC兄

如果渣肯再借多40-50萬比你.. 即係做結餘轉換會唔會考慮.. ?

而家你係唔係開始找緊MIN PAY 定 仲供到...
我係結餘轉換左 無收手先爆….  做到drp 既過 努力工作 重新做人啦  唔好再借啦
whiz666 發表於 29-4-2024 13:03
了解, cut卡我以為係成功申請先cut..
而家我一個月收入既60%既俾小新  + 恆幾張卡 total 2x萬 (幾張 Min ...

小新我無經驗, 唔知佢嚴唔嚴。
其實最緊要你供得起, 假如小新佢肯俾其他方案你, 你咪睇下你供唔供得起, 慢慢同佢傾囉。
供得起又有穩定工作 之前無遲過還款 係咪通常都做到drp?  因為我倍數都唔細
ffc1917 發表於 29-4-2024 18:52
供得起又有穩定工作 之前無遲過還款 係咪通常都做到drp?  因為我倍數都唔細 ...

只要你計過,當分8年,年利率10里,你都供得起既,銀行係易批,佢當賺你息咋嘛。唔批一係覺得你供唔起,一係就覺得你唔洗用Drp攤咁長都還得起。
10 里好貴下  6-7 里 比較合理……  
ffc1917 發表於 29-4-2024 20:23
10 里好貴下  6-7 里 比較合理……

因為我經驗兩三間銀行第一口價都係開8-10%先, 之後討價還價還最後先傾到5-8%。不過可能佢地覺得我收入高有能力供多d, 我都唔知佢地個數點計出黎。
我知你果陣 用一半入息供 係咪銀行唔會比buffer 你有錢剩?
i mean 你果陣人工減左drp 供款 再扣番你必要支出… 有無錢剩可以每月儲番d ?
ffc1917 發表於 29-4-2024 23:20
i mean 你果陣人工減左drp 供款 再扣番你必要支出… 有無錢剩可以每月儲番d ?

其實當時我還款係計到岩岩好俾銀行, 每月供完drp真係無咩錢剩。但咪立即去搵freelance做囉, freelance舊數岩岩好夠抵銷每月供款, 所以而家算無影響生活, 係打兩份工辛苦小小。
我諗D R P佢應該唔會俾你整l剩幾多錢.. 之前我打去問恒生,佢話大概個Rate 10-12% ,唔知關唔關加息事. , 唔知可唔可以做到淨係供三四成?