破產聯盟

查看: 1854|回復: 134
打印 上一主題 下一主題

前路好灰 求意見

關閉 [複製鏈接]
35 歲 未婚  月薪  51k  x  14 個月
之前衰投機 買牛熊 輸左 又借錢再買
結果差落銀行150萬   開始還唔到  諗緊 drp / iva

渣打  837,000
恒生  400,000
mox  190,000
花旗   58,000

無車 無物業

尋日打電話搵香港專業 xxx 問過
佢話我個case   包埋收費
做iva   可做到6 年- 6 年半
每月還 23,500 到

有無師兄同我個case 差唔多  做到iva?
係咪真係做到以上情況?

黎緊要搵律師搞 但真係唔知搵邊間好 又怕比較呃
有無師兄可以pm 我?

我有專業牌照 無得老破
自己已經停晒手  唔再投資投機
又唔話得比屋企 同 GF 聽

自己希望真係做到23,500   6-7 年搞掂自己d 屎
計過數 如果交完 比埋家用 仲有 18,000 剩
慳慳地 都可以儲到 10,000  1 個月  扣埋交稅 每年儲到170,000      

前路好灰 好黑暗  好快有師兄 比下意見  謝謝
揾中介 死得仲快
所以我無上去  而家諗住律師
只要一心改過,上天會幫你的。放心用正路方式解決,轉到身就不要破產。打工還錢之餘搵正當外快,加快還錢速度,前路會好的 :)
岩先睇過d 資料  我會去渣打 申請個idrp 先
有無師兄知  APR   正路R 到幾多  我都有師兄 R 到5%
見過4.幾。 銀行唔會過7% 你正路自己搵銀行傾就得 唔洗哂錢比較搞
好搞笑我同你八成一樣,都係欠1.5m,申請iva/drp時人工得4萬幾。一樣有專業資格,最大債主都係渣x。真係同你好似。
Yuyuyuu 發表於 13-4-2024 20:14
好搞笑我同你八成一樣,都係欠1.5m,申請iva/drp時人工得4萬幾。一樣有專業資格,最大債主都係渣x。真係同 ...

你個case 最後點處理 可否share 下?
ffc1917 發表於 13-4-2024 20:33
你個case 最後點處理 可否share 下?

我全部債主都係一線, 最大債主係渣x, 我一開始只係同渣x申請咗drp, 佢批咗但要成10里息, 我覺得太貴無要到, 之後上網搵到間打算做破產, 但後來又介紹我做iva話我可以做到, 分10年, 每月還2萬, 8里息, 搞咗幾個月最後通過唔到, 原因係最大債主渣x佢唔同意, 無講原因。所以最後我自己逐間打去申請drp, 基本上每間都會批, 經過幾次討價還價, 渣x最後批我5里息分9年, 其他債主都分別5里至10里, 8至10年不等。總結, 自己逐間做drp係最低成本, 個息口都係最平, 唯一缺點係太煩要逐間傾。iva係方便但成本高, 1.5m收咗我6萬手續費。一開頭係供得比較辛苦, 不過而家有接下freelance做收入多咗好多, 人工愈加愈多後而家就供得比較輕鬆了。
我而家最擔心係  渣打 有595,000  係之前group 埋其他credit card 做分期 供左5 個月到 唔知哩類型接唔接受到drp 另外280,000 係credit card 數
mox 預左 做唔到 要繼續    花旗唔知有無drp 但幾萬蚊唔多 都應該頂到  恆生就係credit card 透支貸款 我睇番APR 成34%    渣打果595,000 APR 15%    真係唔知點解自己炒牛熊 炒到失晒控 咁貴息都借
ffc1917 發表於 13-4-2024 22:20
我而家最擔心係  渣打 有595,000  係之前group 埋其他credit card 做分期 供左5 個月到 唔知哩類型接唔接受 ...

唔影響,我當時渣x都係又p loan又卡,卡又新做咗幾十萬分期。總之你係還唔掂既,計俾佢睇,佢就有得做。
ffc1917 發表於 13-4-2024 22:23
mox 預左 做唔到 要繼續    花旗唔知有無drp 但幾萬蚊唔多 都應該頂到  恆生就係credit card 透支貸款 我睇 ...

過來人,我都係炒牛熊黑期個啲。總之間間都打去問啦,銀行規矩係你唔可以只係申請一間drp,係申請就要每間都申請,話咁先fair喎。不過其他銀行唔批就無計。
但我個case 係咪 可以搵渣打 帶頭做 idrp ?
同埋係咪交左 申請 就可以stop 還款先 ?  透透氣都好  仲有好多謝yuyuyuu 師兄 咁詳細回答 好幫到手 其實攤長到6-8 年 我應該唔太辛苦可以還到 但前兩個真係乜都唔清楚 好徬徨 連食飯都無胃口
仲想問埋 係咪 之後所有credit card 都要被cut 晒?
ffc1917 發表於 14-4-2024 12:01
但我個case 係咪 可以搵渣打 帶頭做 idrp ?

渣無做idrp
ffc1917 發表於 14-4-2024 12:11
同埋係咪交左 申請 就可以stop 還款先 ?  透透氣都好  仲有好多謝yuyuyuu 師兄 咁詳細回答 好幫到手 其實 ...

你指drp? 申請邊間就邊間可以停。如果係iva就要等到上咗庭先可以停。
ffc1917 發表於 14-4-2024 12:18
仲想問埋 係咪 之後所有credit card 都要被cut 晒?

係,但可以轉用debit card,一樣有visa Mastercard功能