破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

急!求解答!我好似俾中介呃咗!唔知會唔會比人告

因為當時太危急唔知點做,佢就幫我攬咗二線數,宜家收費7萬幾 有2條2線,爭2萬幾,佢地攬左,其餘七萬幾蚊就係申請iva同中交費。

銀行有 x銀包、Zx、痕生credit card、crXfit、X星銀行、k現金

總數65萬

問題如下:
1. Zx以你哋經驗,佢係最大債權人,當初我係申請結餘轉戶,但係我淨係找咗兩間,而家做IVA會唔會俾人告?一期都未找過

2. K現金都係一期都未找過,簽合約時,佢有寫明話冇攞過其他貸款,但係其實我有,咁佢係咪亦都可以告我?

3. 我覺得iva收費貴都算啦,如果成功就無問題啦!但佢哋話乜都冇問題,唔知大家點諗?因為我好驚比銀行告返

4. 佢哋話宣左誓就會暫停三個月唔使還錢,呢樣嘢係咪真㗎?

5. 我之前有提取過強積金,大概一年前,理由係永遠離港工作 如果假設iva 真係失敗我係咪只可以破產?但會唔會追溯反資金去左邊?

6. 假如走投無路,佢地話仲可以idrp? 係咪真事?

7. 最後我真係破產,我借過嘅錢同mpf宜家真係無晒,我可以點解釋?

8. 定係我真係要洗定8月15入去坐????????????知唔知要判幾耐?

我知我衰咩,屌我嘅都無謂啦,我係真心求救,求求大家可以解答我問題????????????????多謝咁多位!
1. 你係指告邊條罪?? IVA佢最多咪投反對票
2. 即係你都認你係講大話去獲得借貸啦, 咁佢地係有權告你欺詐, 不過如果你唔係破產走數應該都唔會告既
3. IVA所有決定權都係債主度, 無人可以肯定申請成功
4. 只係有法庭頒令後唔會追數姐, 但債主仍然會逐日繼續計息。有時債主會要求先嘗還部分佢地先會投票同意。
5. 假設iva 真係失敗我係咪只可以破產?你自己決定, 唔知你財務狀況。破產又得, DRP又得, 繼續還min pay都得。至於資產轉移有追溯期, 你自己上網睇下。
6. 可以, 但都係要睇有無銀行肯做。
7. 如實作答
8. 你上破產管理處睇下案例, 搵下有無case同你類似, 再參考人地case判罰幾多。不過唔洗太擔心, 通常判監都係緩刑
多謝yuyu咁詳細解答我嘅問題,因為簽約嗰陣時佢有指定找走邊幾間銀行,但我找晒全部,所以驚佢投反對票
多謝yuyu咁詳細解答我嘅問題,因為簽約嗰陣時佢有指定找邊幾間銀行,但我無找晒全部,所以驚佢投反對票
Taiman622 發表於 16-4-2024 14:53
多謝yuyu咁詳細解答我嘅問題,因為簽約嗰陣時佢有指定找邊幾間銀行,但我無找晒全部,所以驚佢投反對票 ...

你簽咗同意書申請做iva未先? 如果已經簽咗就無辦法, 驚唔到咁多, 見步行步。反正你正正常常都有機會被債主拒絕, iva結果係唔一定有得解釋的。同埋唔知你邊個債主先係佔最大, 你夠7成票都夠通過。
如果未簽就唔好做iva, 自己試咗drp/idrp先。
簽左同意書啦。。。分期做7萬幾
Yuyuyuu 發表於 16-4-2024 16:13
你簽咗同意書申請做iva未先? 如果已經簽咗就無辦法, 驚唔到咁多, 見步行步。反正你正正常常都有機會被債 ...

我已經比左7萬幾分期。。唉。。。怪自己太心急
發表於 昨天 20:43 來自手機 | 只看該作者
我都係比Welxxd職員話申請,之後去左會計司樓,然後去左2線47000,要還差不多60000,分12期,約左星期二上律師樓宣誓,等破產,
發表於 9 小時前 來自手機 | 只看該作者
60萬的人 發表於 16-5-2024 20:43
我都係比Welxxd職員話申請,之後去左會計司樓,然後去左2線47000,要還差不多60000,分12期,約左星期二上 ...

Welded職員都會勸人做iva/破產 咁奇怪?
發表於 3 小時前 | 只看該作者
根本唔關iva事,
一直誘導你貸款做申破而已。
對方一定是假扮某財務公司職員你才信。
那中介似是“XX會計事務所”  ?
(留意: 是會計事務所,沒有師字)