破產聯盟

查看: 14505|回復: 336
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

上月上殺手度傾生活費,但因為我唔接受個數,咁約左琴日再上去傾,上回提到我只想提高阿媽的供養金額,同埋加多少少車費,咁我都帶唒阿媽的醫生費單據,也講左點解要加車錢,咁最後佢批俾多我阿媽條數,我的車費就唔批。好,我見佢都企都咁硬,咁我都唔再為果少少再同佢拗。

之後就係琴日重點所在,佢上次話之前7個月都要還返,話分12期還返咁話,咁我開頭都好聲好氣咁要求希望分24期,因為我真係無錢剩,佢宜家批我生活費用咁緊,我真係無能力每個月拎多咁多錢出來。之後佢更正我,話如果我上個月開始還先至係分12期,我今次傾就已經係10期,嘩!真係搶錢!我話我真係無能力,佢就好唔客氣咁話我之前好唔留定錢,懶大條道理咁話呢d係我的責任,話破左產唔係唔使還錢,嘩,聽到我火都來,我好火咁話我無諗過唔使還錢,咁我之前真係要用咁多錢,真係無錢剩呀嘛。但佢繼續搬出佢d所謂道理,話我如果之前每個月留到幾百蚊,咁宜家咪唔使咁辛苦,我真係xyz佢,我話我有錢就話留到啫,咁我之前自己計的生活費同佢批俾我的真係差成截,咁我真係月月清,佢係咁急要我還哂d錢就早d搵我啦,佢不如到我年尾先同我傾,叫我2期還哂佢,發神經!佢死話要我還,話我唔還就凍結我戶口,叫我來緊呢期糧上去出糧,佢真係好過分,我話好,你hold我戶口,我大不了返去辭工唔做,佢可能見我企得咁硬,就話出去問下律師,之後返入來話可以俾我分12期,真係頂佢,當我係乞丐嗎?佢上月本來就係話分12期,事隔唔夠一個月就話分10期,我宜家話無錢佢又話分返12期,即係無變過,我依然係無錢還,佢態度其差咁話我唔還就等收律師信,我再次強調我唔係唔還,我係有心還,係佢地唔俾我分24期啫,佢咁逼我根本就同大耳loan無分别。我答佢我係還唔到,你鍾意就俾律信俾我啦!

之後佢出左佢一陣,入來俾返d form俾我,係每個月還錢、更改資料、其他申請的form,佢話如果我要分24期就填form俾律師再批,之後就叫我走。但我心諗,你係批就今次批埋啦,填乜鬼野form?不知所謂,就係咁同佢惡鬥左個半鐘就走人。
1# queenielamok

嘩,殺手真係名不虛傳!! 企硬,唔好妥協!! 破產都應該有基本生活保障嘛!!

btw, 你介唔介意 list out返爭議金額俾大家參詳下?

加油啊~!!
而家妳明白當年我點解粗口都出埋,唔據理力爭就當妳接受。
另外有一點,想問妳當是填收入支出(破產申請時)是否係唔須要還錢,如果係,妳果等佢傾果八個月,應該唔使還錢。就算妳寫要還,都係還妳當時寫個數,而唔係 ...
macauranger 發表於 2010-9-14 10:39

我當時填支出係大過收入,但佢話要跟佢批呢個數來計,我覺得都合理,但我最不滿係佢逼我一定要12個月還清,雖然條數對好多人來講唔係大數,只係接近一萬,但對我來講已經係大數,分12個月係百上加斤,我係有心有誠意還,只係想拖長d來還啫,如果我係有能力還的話,你估我好想拖咁耐咩?
仲有,分期間題,我當時都冇留兩個月錢,共四萬幾,我個外判都主動話可以分到36期,但我揀咗24期。
最後要讚,用辭職唔做大佢,斷佢米路!
macauranger 發表於 2010-9-14 10:45

無錯,係佢咁絕逼我的,由始至終我自問係合作,係佢乜都say no我先咁火,佢係要搞到咁彊就唯有一拍兩散
仲有,分期間題,我當時都冇留兩個月錢,共四萬幾,我個外判都主動話可以分到36期,但我揀咗24期。
最後要讚,用辭職唔做大佢,斷佢米路!
macauranger 發表於 2010-9-14 10:45

無錯,係佢逼我的,我自問係合作的,係佢乜都say no我先咁火,佢係要hold我戶口,我同無收入有乜分別?咁我咁辛苦返工把鬼?我無收入大家一拍兩散囉
3# mochida_elt

我爭取的生活費我最終係簽ok的,宜家係唔滿意佢要我之前幾個月d錢點還法
想問下大家意見,我係咪應該照fax申請表去要求延長至24個月還錢呢?定係真係等佢封律師信?我又需唔需要去信破署投訴呢?
係呀,
如持一拍兩散態度;
佢其實驚過你,

拖得就拖,佢又急過你,
因佢必要向上交待;
而你破產期又一分一秒過去.

向破署投訴當然好啦,
舉手之勞,
分分鐘有意外驚喜收獲.
今日返左阿媽度同佢講返呢單野,好開心阿媽都好支持我,佢都話個pk殺手無道理,佢話欠債還錢天公地道,家下唔係話唔還,但無理由唔俾人分長少少來還囉。阿媽仲話如果佢地真係搞到上庭都唔使怕,佢一定撐我,因為由頭到尾我唔係蓄意唔還,我態度係positive的,係佢地無偈傾。
突然間記起琴日個賤人話,佢地已經批多左生活費俾我,所以之前筆錢無得再拖長。

咁即係話佢批多果少少就當我有多少少錢還,咁同無批多生活費有乜分別呀?

(請原諒我不停post,因為雖然事隔一日,但我依然好火)
我話好,你hold我戶口,我大不了返去辭工唔做,佢可能見我企得咁硬,
就話出去問下律師,之後返入來話可以俾我分12期,真係頂佢,當我係乞丐嗎?
queenielamok 發表於 2010-9-14 10:22

勁呀~
你個負責人又真係過份d, 我地第一次破產點知要留錢還比佢喎~
勁呀~
你個負責人又真係過份d, 我地第一次破產點知要留錢還比佢喎~
bb_q_888 發表於 2010-9-14 16:33

就算知要留錢,但真係留唔到咁可以點?
15# queenielamok

人人情況唔同,我亦唔知佢點同你計,傾唔掂唯一辦法,向破署投訴.

不過叫人還分2期,真係無可能...你又唔係唔還.
15# queenielamok  

人人情況唔同,我亦唔知佢點同你計,傾唔掂唯一辦法,向破署投訴.

不過叫人還分2期,真係無可能...你又唔係唔還.
bb_q_888 發表於 2010-9-14 17:15

佢係要我分12期,唔係2期,不過我要求分24期

讲真我呢几日 都倾左生活费。。。又系杀手。。。

但系佢批个数都几都好。。。可能佢见我都几合作。。。

所以佢批比我都无提出反对。。。佢比我个数都照接受。。

我之前都有D担心。。如果佢批的生活费。。要还钱多过我人工10%。。我就唔捞。。。。

点知佢第一次批还的钱己经小过人工10%。。。佢重可以比我24期还番之前的钱。。加埋都唔洗10%,,。。

所以我都费事烦。。。有时D野态度都好紧要。。佢见你又唔火又唔签。。佢重难入手,。。。

提高D EQ吧。。。呢个系我可以比你的唯一意见。。。如果还钱唔多过10%。。都系接受吧。。。因为佢地做野系有GUIDELINE。。。

去都官度都系咁判。。。我都有谂过唔做。。但唔系唯一解决方法。。因为我一人做野。。6个人吃饭。。。

你觉得我惨D定你惨D?
17# queenielamok

要求分24期....咁你幾時到期解破?

我地覺得合理....分24期,因為生活費得咁少,佢亦唔慌批得多比你.

但外判慣左迫人還錢,個個鬧人唔洗本. (去交文件就見識過)

你唔好咁嬲,你都好利害,其他人又點敢駁佢.
外勞同破處主任的分別,又一例証
18# ericwkc

你唔好誤會... 我自問一開始係好合作... 我係有禮貌的要求的... 咁我第一次佢批個數我係覺得唔合理... 我唔簽有咩問題呢?

到今次... 佢再批俾我的生活費... 到最後都係少過我要求... 但我都ok簽俾佢...

係之前d錢... 我係真係唔ok... 而個pk全程黑面我都算啦... 仲要一路都話無可能俾我拖長來還... 我先發火... 我咁都有錯?... 唔通我係明明還唔到都要ok?

你連埋之前d 數都唔夠人工10%... 咁俾著係我都簽啦... 但係我單單係之後還錢已經係人工12%... 加埋之前d 錢已經係人工18%... 咁你ok唔ok呀?

我都唔想亦唔鍾意同人鬧交... 你估我好想再上去第三次咩?... 我都好想快d 還錢... 安安穩穩咁過呢4年架...

(sorry.. 我唔係想咁重語氣... 但對於一d 無法接受的事... 我係無可能妥協囉....
17# queenielamok  

要求分24期....咁你幾時到期解破?

我地覺得合理....分24期,因為生活費得咁少,佢亦唔慌批得多比你.

但外判慣左迫人還錢,個個鬧人唔洗本. (去交文件就見識過)

你唔好咁嬲,你都好利害,其他人又點敢駁佢...
bb_q_888 發表於 2010-9-14 17:49

我都係咁諗... 我2014年到期解破... 宜家分24期都只係2012年啫... 就算36期都仲未過期啦...

我只係希望還錢之餘都夠錢生活啫... 有問題嗎?
咁12到18%就真系多D。。。。不过我10%都差不多2000¥。。。可能个计法唔同卦。。

如果真系太小。。咁咪唔捞。。。或者搵份唔洗报税的工。。。女人易好多。。。

不过咁讲。。EQ呢家人。。真系唔系人人咁高