破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

不想說太多 總之不合理 不妥協 不要因覺得欠債要還錢的心態 我之所以申破 皆因太易借錢 边个借比你 佢地都要有风險 same same 投資嗎 不是打工 若外判太過big 你 除resign 外 我覺得可以不簽協議書 直至佢不能等 同你簽認為合理的條款 不然等 8 年 什麽也沒有 但最重要的一還 係你是有心還錢但做不到 官都会考慮這一点 現在沒有錢債監 点解 人權囉 企硬 冇壞 我講的
9# queenielamok

我雖然由破產主任跟, 睇到你俾D"爬街"咁玩, 真係火都來埋, 投訴D"爬街啦.......我支持你呀盟友..
15# queenielamok
妳嘅case根本唔須要留錢,妳填上去係支出大過收入,佢地唔早D搵妳係佢地問題,所以根本唔須要還,呢樣我好sure.
macauranger 發表於 2010-9-15 06:59

唔一定架... 上個月第一次上完去... 佢話要我12期還返之前d 錢... 我返到屋企已經即刻打去問破產主任... 我話有好多case 係應該唔使還之前幾個月d錢的... 但佢話... 佢跟case 多過我知道的... 以佢所知... 係有好多case 都要追返你還的... 只要佢地覺得個收入/開支係可以還到... 佢地就有權要你還...

但我都同意師兄你所講... 佢地如果覺得我個申報個數係有問題... 咁佢唔早d 搵我係佢地問題... 在我立場... 你唔reject... 我係suppose 我個支出係合理... 如果我仲可以有錢留到落來... 咁我當初申報時宣誓話申報正確無欺瞞就係發假誓啦...

上次條pk話... 因為我唔接受佢批個生活費... 所以之前d 數亦唔需要再傾 (因為生活費有變... 之前d 數亦會相應有變)... 所以我就無詳細追問可唔可以拖長來還..
咁12到18%就真系多D。。。。不过我10%都差不多2000¥。。。可能个计法唔同卦。。

如果真系太小。。咁咪唔捞。。。或者搵份唔洗报税的工。。。女人易好多。。。

不过咁讲。。EQ呢家人。。真系唔系人人咁高 ...
ericwkc 發表於 2010-9-14 22:05

以下係我同你批額的分別:

1. 批俾你個數幾好.........
    批俾我個數唔ok

2. 批俾你的生活費已經少過人工10%...
    我第1次批係生人工16%... 第2次經我爭取後...係人工12%

3. 一開始佢已經俾你24期還之前d 錢...
    一開始佢已經要我12期... 第2次上去就要我10期... 我say no 後又變返12期...

4. 加埋之前d 錢... 還款都係少於人工10%...
    加埋之前d 錢... 還款係... 第一次係人工24%... 第二次係人工18%

ericwkc兄... 或者咁問你呀... 如果你係我以上情況... 你會點?... 你都識講... 之前都有考慮過話如果佢要你還多過人工10%... 你會唔撈... 我認... 我EQ唔係高... 但我想問下... 如果你個外判一開始要你還人工16%... 之前d 錢要分12期還 (無情講)... 加埋係人工24%... 你都會好合作咁接受?... 你的EQ仍然可以維持咁高?... 如果係的話... 我無話可說...
29# queenielamok
我覺得係marginal case,以我為例,報上去同佢批出嘅就相差5000,六個月就三萬,以我個外判咁仆街,如果追得能冇理由唔追!
macauranger 發表於 2010-9-15 09:08

你咁大銀碼就當然預左佢一定追啦... 但我... 坦白講... 7個月的銀碼加埋都無你每月還款的一半...

但或者咁講... 如果個個人申報時都填支出超出收入... 如果個個都唔洗還... 咁又真係唔係咁合理... 所以佢當初話要追返我還... 我第一個反應係"有無搞錯"... 但返去諗清楚... 佢又的確係有權追返的... 但點還法... 係咪有得傾呢?...
26# macauranger
我果次,我一發圍,條友試就話要出去同律師商量,期間出咗幾次,我忍唔住話"如果你揸唔到主意,就叫律師入嚟傾,唔好出出入入!"佢真係去叫但個律師唔敢入嚟。 ...
macauranger 發表於 2010-9-15 08:41

我果個都係啦... 佢講到明佢係話唔到事... 係要問過律師... 所以佢前後出出入入都唔知幾多次...

開頭我都會覺得自己都幾煩... 但自私D 來講... 我今次唔爭取... 我之後就好難再有機會爭取到... 佢減我生活費就易... 我要求加就唔使望... 所以我寧願今次努力D ... 爭取自己合理的生活費... 好過打後呢4年都無啖好食啦...
32# queenielamok
我個case係佢冇追差額!欣所以我覺得係有得拗嘅!
macauranger 發表於 2010-9-15 10:14

OH... 原來佢係無追你差額... 咁... 或者係你個還款額已經幾皮野... 所以無追你囉...

唉... 不過真係唔知佢地係咩準則... 個個做法都唔同... 根本無所適從... 或者只可以咁講... 係我唔好彩... 跟著個咁仆街的...
37# macauranger

或者咁講... ericwkc兄佢一開始個外判就咁順攤... 咁佢好難會明白我地呢D 遇著咁咁PK的外判的心情... 比著係我... 如果我係局外人... 我都識講話 "有咩事唔可以慢慢傾... 做乜要大動肝火同佢地嘈?"...
咁即係外判要追"未批生活費之前"既錢,如果無錢還係可搵破署主任"傾偈",
假若破署同意 (假設你報生活費大過收入) 可以唔洗追溯之前數 或  批准分(幾)期還,
不過好少人會唔還,因為擔心外判會有其他小動作.

所以無論你有無錢,外判都假設債仔有錢,點都迫你還.
咁即係外判要追"未批生活費之前"既錢,如果無錢還係可搵破署主任"傾偈",
假若破署同意 (假設你報生活費大過收入) 可以唔洗追溯之前數 或  批准分(幾)期還,
不過好少人會唔還,因為擔心外判會有其他小動作.

所以無論你 ...
bb_q_888 發表於 2010-9-15 16:25

我一路都無話唔還,亦無諗過逃避,我只係想拖長分返24期來還啫,呢個要求唔過份呀?
38# queenielamok
我當時post出嚟好多人都間我為乜咁火,而家妳明啦!
macauranger 發表於 2010-9-15 14:39

完全感同身受!有時針唔拮到肉真係唔知痛。你估我地真係有燥狂症,好鍾意扯火咩?
41# queenielamok

你一啲都唔過份,佢地就好過份
我个人覺得 破產官批你申破 係看你的申破支出與收入9律師或自己遞交的資料同八千几誠意費 証明你走碩無路 自己判自己坐自由的錢債監 但記得你已看官申破了而獲得他們初步批你的生活費 若所為外判有質疑 只可計你將來的生活費 當然 官(暫時)批你的生活費將來可会有變 但不能以現時的妥協生活費去追討 有冇c hing 可以比意見
44# lulumason

這問題我覺得間間外判都沒有統一準則的

這問題我覺得間間外判都沒有統一準則的
queenielamok 發表於 2010-9-16 09:58

咁要睇你個負責人有冇良心啦~
睇得文多就知,條文下有好多問題....變相任佢地講,你亦唔知佢點解釋法律條文,
(傾唔掂時) 所以"無知"或扮無知 就要識打去破署主問下就有轉機.  (上黎破產聯盟都得 )
46# bb_q_888

外勞...負責人邊會有良心
咁要睇你個負責人有冇良心啦~
睇得文多就知,條文下有好多問題....變相任佢地講,你亦唔知佢點解釋法律條文,
(傾唔掂時) 所以"無知"或扮無知 就要識打去破署主問下就有轉機.  (上黎破產聯盟都得 ) ...
bb_q_888 發表於 2010-9-16 15:55

一睇就知佢係無良心果隻啦...

我宜家正諗緊點樣寫果份要求拖長24期的申請表... 佢份爛鬼form 鬼咁簡陋... 乜要要求更改供款都係用呢張form... 但份form得果兩行俾我寫... 都唔知夠寫乜?... 我要寫得簡而精先有說服力去令到個pk律師批...

稍後我亦要諗下究竟係打電話去問破署主任意見... 定係直接 fax信去要求主任介入好呢?...
48# queenielamok
小小建議:暫時直接同外判deal,同主任投訴係最後一著!
macauranger 發表於 2010-9-17 09:57

即係先send 左份form 去外判... 睇佢咩feedback 先?... 如繼續留難我先搵主任?
51# macauranger

收到... 收到... 多謝C兄提點... 唔到最後真係搞唔掂... 都唔好搞到主任大人...

對!向主任投訴係殺著,但過多就會令主任覺得你麻煩
macauranger 發表於 2010-9-17 10:23

完全同意macauranger 講法,鬼叫我地唔好彩跟外判.