破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

71# boro211

可能我上次上去前已經睇過呢度... 知道我間殺手唔係人咁品... 所以一早做定心理準備... 如果一定要企硬同佢fight... 我知我地係破產人士... 係之前洗大左... so what?... 唔通因為咁就要受佢氣咩? ...
queenielamok 發表於 2010-9-20 11:11

係已經簽左,因為果時亂到唔知可以唔簽,佢又講到唔簽唔得咁...

好彩係宜家有份新工,人工有變可以再傾...
82# macauranger

我有睇過forum資料參考過黎填,都帶齊單...

但佢一出去唔知俾個咩人批,返入黎幾樣都唔批..

我最大concern都係我租金...加水電..批出個數就算有單都係實際6成幾...
85# boro211

你介唔介意講下你而家幾錢租?
64# boro211
只要有單據support,佢一項都不能批少!
macauranger 發表於 2010-9-20 11:17

無錯!有單有據,佢無可能批少... 我上次都係... 因為我電費俾常人貴... 夏天一定過千... 但佢都耐我唔何... 因為我係有單有據... 咁多年都係咁... 佢吹我唔脹...

佢見我有單的咬我唔到... 所以就響無單的其他雜費 同埋 前期d 數 劏我...
81# boro211

你人工加左,而之前既生活費你又簽左,外判只會將你多左既人工cap埋拎去還錢

因為佢會話之前既生活費你都ok,冇理由加左人工就要加生活費....

所以話....佢係厄你(乙水)你.....
82# macauranger

我有睇過forum資料參考過黎填,都帶齊單...

但佢一出去唔知俾個咩人批,返入黎幾樣都唔批..

我最大concern都係我租金...加水電..批出個數就算有單都係實際6成幾... ...
boro211 發表於 2010-9-20 11:21

宜家最大問題係你已經簽左... 佢就會咬住你... 話你之前簽左... 即係confirm 你接受呢筆生活費... 你係可以生活得到... 咁你之前要同佢拗... 要加大個額就會好吃力...
無錯!有單有據,佢無可能批少... 我上次都係... 因為我電費俾常人貴... 夏天一定過千... 但佢都耐我唔何... 因為我係有單有據... 咁多年都係咁... 佢吹我唔脹...

佢見我有單的咬我唔到... 所以就響無單的其他雜 ...
queenielamok 發表於 2010-9-20 11:24

我都係夏天過千...有單俾佢睇都係唔理...係真架...如果咁講,你個外判好似合理少少,起碼見單都奈你唔何...

我都知自己蠢左...所以先想請教大家有無補救辦法..
90# queenielamok

只有一個辦法,話外判老屈,唔批水電費,令佢情緒失控,感到被壓迫,唔知點算下簽左

而家只有主任出手先得....

其實係生活唔到架,因為本身生活費都唔夠,我係上月尾先第一次見外判...月頭還左第一次錢...不過唔係外判個數...係之前主任批我果個數

主任叫我可以還幾多就入幾多...(理論上加埋供養個數我係無錢還)之後佢再幫我同外判傾同埋我自己要再同佢傾...但我都入返主任之前批個數...

只有一個辦法,話外判老屈,唔批水電費,令佢情緒失控,感到被壓迫,唔知點算下簽左

而家只有主任出手先得....
mochida_elt 發表於 2010-9-20 11:34

呢個就係我當時既情況喇...所以聽日我都叫左個朋友陪我去
所以妳搵倒新工,仲係唔使喺香港報稅嘅工,妳就要好好把握機會。
macauranger 發表於 2010-9-20 11:33

外判之前已經話唔好亂轉工/resign...如果宜家同佢講唔做咁點解得通﹖同埋如果話有人養...又要俾証明...我得一個朋友知...無人幫到我做証
另外想問下,係咪出雙糧/bonus先可以要求買電腦﹖

因黎緊工作需要想買部notebook...自己香港係有desktop但都已經就黎死機...

96# boro211

你做唔做野係你既自由...邊個迫到你? 你硬淨d啦

根本唔需要解釋,我就係唔做野,吹呀~!!
97# boro211

你冇電腦用,而你又好需要用電腦,就可以申請

不過佢批唔批係另一件事。
呢個就係我當時既情況喇...所以聽日我都叫左個朋友陪我去
boro211 發表於 2010-9-20 11:40

你朋友應該唔可以入去一齊傾喎...
外判之前已經話唔好亂轉工/resign...如果宜家同佢講唔做咁點解得通﹖同埋如果話有人養...又要俾証明...我得一個朋友知...無人幫到我做証
boro211 發表於 2010-9-20 11:43

你唔洗理講唔講得通... 佢叫你唔好亂轉工/resign... 但你你同佢講... 話佢批個生活費生活唔到... 你好大壓力... 返唔到工... 可能要去睇心理醫生... 要有排休養... 準備離開香港返大陸... 投靠親友... 你如果得一個朋友知... 就話住響佢度囉... 佢只係需要id... 唔洗俾任何其他證明的... 因為佢無權check 你個friend 任何野...
104# macauranger

有道理!... 我都學到野... 我係有權唔做野!
佢不仁你不義... 佢挖唔到你錢... 睇佢點向人交待!
96# boro211
邊個話唔可以轉工,辭職,甚至唔撈?就喺呢度好多師兄姐都係冇做嘢,冇做嘢都生活倒梗係有人養啦,呢個係常理,至於邊個養妳,係妳嘅私隱,唔使同佢交待。況且破產條例冇話妳破產後一定要做嘢! ...
macauranger 發表於 2010-9-20 11:55

呢點我睇完其他post都略合一二

個外判咁同我講我諗佢都係唔想我無野做還唔到錢

"至於邊個養妳,係妳嘅私隱,唔使同佢交待"...因為當初攪破產間law firm同我講要証明無野做邊個養緊自己

其實好多都係聽佢地講,所以先想o係度問清楚,睇下真實情況係點...問埋呢D白痴問題請見諒

經過今日大家教路,之後我會識點同外判傾,多謝各位
91# boro211
睇翻成個流程,妳應該對"得寸進尺"呢句成語有好深體會!我就體會唔到,因為我個外判未到一寸我已經到剷到佢上天花板!
macauranger 發表於 2010-9-20 12:11

真係好深體會...我都明白外判都係想幫債主拎返多D錢,我有心還佢都咁迫我...真係要攪到一拍兩散先安樂
你唔洗理講唔講得通... 佢叫你唔好亂轉工/resign... 但你你同佢講... 話佢批個生活費生活唔到... 你好大壓力... 返唔到工... 可能要去睇心理醫生... 要有排休養... 準備離開香港返大陸... 投靠親友... 你如果得一 ...
queenielamok 發表於 2010-9-20 12:01

俾朋友ID就得﹖真係唔會CHECK?

之前佢講到仲可能會通知我之前同宜家公司,話驚我有bonus唔報(但我份工都無bonus,有糧單証明)...咁咪即係迫我唔做...有邊個想係人都知自己破產丫,仲要咁要脅我...