破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

110# macauranger

我都知佢地有得分,所以都唔會點解要外判出去,擺明有利益沖突,如果唔係都唔使我還主任批既4倍啦
109# boro211
朋友ID都唔使俾,話明投靠國內親友嗎!佢追問就搬私隱條例出嚟!
macauranger 發表於 2010-9-20 12:23

嘩!好強!
我上次去交文件時... 律師樓果個人話如果有人養就要俾id... 佢地只係for record... 唔會check... 咁我以為要俾id 添...
俾朋友ID就得﹖真係唔會CHECK?

之前佢講到仲可能會通知我之前同宜家公司,話驚我有bonus唔報(但我份工都無bonus,有糧單証明)...咁咪即係迫我唔做...有邊個想係人都知自己破產丫,仲要咁要脅我... ...
boro211 發表於 2010-9-20 12:20

唔洗理佢... 雖然呢度都有c兄曾經俾佢地通知公司而無左份工... 我亦做定最壞準備...唔排除佢地年尾會咁做... 但都係果句... 佢攪到我... 我就一定唔撈... 搵份人工低d 啱啱夠生活費... 唔洗還錢既工... 反正我生活費就係咁多... 我無論人工多少都係咁多... 咁我搵份人工低d 既我都係咁生活... 無改變... 但佢就收少左... 睇下到時佢死定我死... 係佢地逼到我由原本有心還錢都唔變到唔想還!
109# boro211
朋友ID都唔使俾,話明投靠國內親友嗎!佢追問就搬私隱條例出嚟!
macauranger 發表於 2010-9-20 12:23

你真係好勁...

一直我都只係知自己作為破產人士既責任...都唔知自己有咩權利...就好似你話o係咩情況可以保障我既私隱

例如之前我要求加少少阿媽供養費(因佢已退休,又有心臟病早幾個月先做完手術)佢話要我媽id 同其他資料...攪到我都唔敢報...阿媽真係唔知得
你真係好勁...

一直我都只係知自己作為破產人士既責任...都唔知自己有咩權利...就好似你話o係咩情況可以保障我既私隱

例如之前我要求加少少阿媽供養費(因佢已退休,又有心臟病早幾個月先做完手術)佢話要我媽id  ...
boro211 發表於 2010-9-20 12:31

但如果供養父母同埋父母d 醫藥費... 好似真係要佢地d 資料support喎... macauranger兄... 係嘛?
112# boro211
師姐,介唔介意透露妳欠幾多錢同妳而宜搵幾多錢?完全唔明白妳個外判咩心態?其實好多位佢已經過晒火!
macauranger 發表於 2010-9-20 12:28

欠未破舊人工約19倍...宜家要還人工1/5

睇到你其他post話宜家要還2xxxx,咁你多我好多倍

我都唔知我個外判咩心態...咪好似某D做左好耐既醫生見慣生死無感覺囉...我同佢講我唔食都唔夠...係咪要迫死我...佢都係唔理...佢有佢講
117# queenielamok
絕對係,我D術費就係咁問佢攞返轉頭!
macauranger 發表於 2010-9-20 12:42

所以如果要批佢媽咪d 手術費... 始終都係要俾佢媽媽的資料做supporting 的
所以如果要批佢媽咪d 手術費... 始終都係要俾佢媽媽的資料做supporting 的
queenielamok 發表於 2010-9-20 12:46

我唔使幫阿媽claim手術費,只係想claim多少少佢既生活費唧
116# boro211
我係過來人。四月份我連做兩個手術,通完波仔跟住搭橋,做完就同外判申豁免還款五個月約十萬,以支付手術費,初頭外判夠話唔批啦,但我就反擊話救命嘅都唔批,係唔係想我死跟住登蘋果話我被外判迫死 ...
macauranger 發表於 2010-9-20 12:40

咁你係做完手術先同外判申豁免﹖

我唔係好明,如果要自己俾錢先,理論自己都唔會有咁多餘錢...定係搵人出住先﹖但問人借多過100又話要disclose...
125# macauranger

我剛睇其他關於出入境既問題想問一下

之前我問過外判返大陸一日來回使唔使通知佢,佢話唔使,所以我返大陸見工就無通知佢喇

點知上次見佢佢竟然話同事講錯,即日來回都要通知...咁都算喇...佢仲話要我寫信話係有人幫我俾錢

我話我係上去見工,一早去來回都唔過4個鐘,車錢係我自費,見完就即刻返落黎,除車費外我都無用過錢,但佢係都話要搵人証明有人出錢...咁咪即係叫我偽造文件﹖
我仲想問如果返大陸做野唔報,有乜野要小心?

仲有如果最後傾唔掂,佢又係咁狠死,我可以可以申請由主任跟返?唔該咁多位!!
係我角度嚟睇 如果你真的係返大陸做野 但又想不再同外判傾 可否通知佢一聲 現已失業冇錢生活 要上大陸投靠親戚 回來再說 上到大陸出現金冇糧單 冇任何証據顯示你有收入 咁未等四年 嚴重D等八年 但定時至電外判 話比佢聽你仲生活緊 但生活非常之清苦 問佢有冇工可从介紹 仲可以還錢个隻 看他如何回答 講到這裡 我不是鼓勵這做法 如果你傾完生活費比以前欠債時還好 接受罷 若不然 破嚟做嘜 走數罷 收理自己七年 什麽追債信都不理 打散工 冇記綠冇得追 可以嗎?
129# lulumason

其實我都係問下唧,無理由為左唔還錢避咁耐,咁同破前有咩分別﹖

況且如果你有睇我之前既post我都係想要求合理生活費,絕對唔係唔想還錢,唔好誤會
132# macauranger

多謝你既回覆

希望今日見外判可以爭取到合理生活費啦

多謝你既回覆

boro211 發表於 2010-9-21 09:46

加油呀!... 祝今日一切順利!...
我地等你的好消息!

多謝你既回覆

boro211 發表於 2010-9-21 09:46

今天比的生活費合唔合理?
我都是不想鼓吹走債 看見 boro 遭遇 一時EQ低咗D 見諒見諒 祝boro馬到功成 我下星期第一次與外判傾生活費 希望不会有多大困難
137# lulumason
我兩星期後,同殺手外判傾生活費 希望不会有困難,我唔想互相獅剎!
多謝各位支持

今日去到law firm換左另一個人同我傾,最初都幾harsh,不過傾傾下佢都好好,好講道理,最後還款個數比主任批既多少少(原本加左養阿媽係唔使還,但我話我唔係想唔還,合理既數我都應該負責返),係之前個外判要求既1/3。返新工之後再加,但都大約傾左幾多,我覺得都幾合理。佢話其實轉工無問題,佢地都希望我地愈轉人工愈多,所以會motivate我地,例如加左$1000就大家一人一半,生活費有得加。佢話好過我搵份人工同生活費差唔多無得還,大家win win。

佢仲話以後離境2日都唔使通知佢(之前係即日都要通知),又話我返大陸份工唔使再見佢,電話傾就得。

佢都話如果o係大陸基本上佢地check唔到,所以佢見我主動話俾佢知我大陸份工,佢都俾好多彈性我

見完之後成個鬆哂,起碼宜家既生活費都合理,我唔使擔心連租都唔夠交
lulumason、mamyan

祝你地傾生活費都順順利利,好似我咁終於遇到個講理既外判!