破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

殺手劏人實錄

139# boro211

恭喜恭喜~~
妳終於遇到個人,因為人係會講道理!之前果隻係野獸!
macauranger 發表於 2010-9-22 07:09

係呀,連見我果個都話佢(同事)真係批得好緊...仲話當無傾過再重新傾,先有宜家個數咋

想問下,咁宜家批好個數我簽埋名,咁債權人可唔可以話唔ok要我再還多D架﹖定係尋日外判deal左就會係呢個數直到我返新工﹖thx

嘩... 真係恭喜哂你呀... 你好好彩呀... 居然可以換左個"講人話" 的...
如果我果件都可以換左佢就好啦..................... 我同你一樣... 我係有心還... 但個pk 玩野搞到我宜家連份工都無心機返.......... 我都想有win win... 但睇怕我個pk 會想佢win 我lose 囉... 唉.........................

嘩... 真係恭喜哂你呀... 你好好彩呀... 居然可以換左個"講人話" 的...
如果我果件都可以換左佢就好啦..................... 我同你一樣... 我係有心還... 但個pk 玩野搞到我宜家連份工都無心機返 ...
queenielamok 發表於 2010-9-22 09:05

其實我都估唔到同一間firm 2個人負責處理破產case都可以咁差共地,佢地仲話有guideline去批
143# boro211
喺度有感而發,想表揚師姐呢種正面正確嘅態度,雖然有機會一個仙都唔使還,但依然選擇承擔責任,只求得到合理嘅生活費,再一次証明其實大部份破產人仕都明白欠債還錢嘅道理,而唔係利用破產去逃避債 ...
macauranger 發表於 2010-9-22 09:31

贊同!!...
坦白講... 我承認... 個外判咁賤... 我真係曾經有好自私咁諗過有咩方法逃避... 真係唔想再煩... 唔想同呢d 咁再傾................... T.T
我大致上已經寫好份延長還前期供款的申請表... 我係諗住話我因為之前幾個月都係用我當初申報所寫的生活開支來用錢... 這段時間亦無人通知我這份開支有問題... 所以開支亦沒有改變... 亦無錢剩低... 而宜家已傾生活費... 下月亦開始還錢... 前期的如只分12期會有困難... 要求延至24期...

請各位師兄/師姐俾下意見... 我咁寫ok唔ok?... 我硬係覺得唔夠好咁... 大家有咩建議?
147# macauranger

嘩師兄,咁大頂帽我戴唔落呀...正如你所講,其實好多師兄/姐都願意負責任既,我只係唔想俾人睇少(好似舊果個外判咁),開口埋口話"你班人係自己洗大左,咪諗住破左可以唔使還錢...開口埋口都"你班人"...都真係好難受...
149# queenielamok
如果我就會咁寫:
1. 我程請破產時候,填報開始支大於收入,故此沒有能力亦無理由預留還款。受託人於我破產半年以後才與我商議生活費並裁定我須要還錢,另再追加之前六個月的款項,於理不合。
2 ...
macauranger 發表於 2010-9-22 10:18

macauranger兄... 介唔介意我就咁copy 你成段出來直接抄落去呢?... 因為你寫得真係好過我好多... 起碼講出來都有力d...
但我唔諗住要求拖到36期... 24期就夠啦... 36期好似誇左d 咁..........
我唔敢奢望佢可以waive 左呢筆數... 但求佢肯俾我拖長d 已經還得神囉...
贊同!!...
坦白講... 我承認... 個外判咁賤... 我真係曾經有好自私咁諗過有咩方法逃避... 真係唔想再煩... 唔想同呢d 咁再傾................... T.T
queenielamok 發表於 2010-9-22 09:50

你咁諗都正常既,俾人迫到埋牆...我之前都有諗...如果真係再傾唔掂,不如唔轉新工算數,橫掂都唔夠生活,個人都根本無心機返工...

所以我都好感激尋日個外判,佢話一定會俾incentive我地去搵多D...佢話有個case係搵2萬要求2萬生活費,最後當然無可能,批左15000。外判同果個人講如果有日佢可以搵多D,一定批多D俾佢...最後果個人真係搵4萬...批左25000俾佢...多左成萬呀...
147# macauranger

嘩師兄,咁大頂帽我戴唔落呀...正如你所講,其實好多師兄/姐都願意負責任既,我只係唔想俾人睇少(好似舊果個外判咁),開口埋口話"你班人係自己洗大左,咪諗住破左可以唔使還錢...開口埋口都"你 ...
boro211 發表於 2010-9-22 10:23

我果個都係呀... 開口埋口都話 "你地d破產人士"... 仲要語氣係好似標籤我地咁... 好un耳... 句句講到好似我地申破就唔想還錢咁... 狗眼看人低!

153# boro211

呢d 人咪識做囉... 講真... 你好我好啫... 佢地批得合理的話... 我地都會心甘命抵咁還... 亦有動力去搵份人工高d 的工...
但如果佢地係無理既... 乜都劏得就劏... 我俾佢地渣乾渣淨... 連生活都要咁辛苦既... 咁我做乜仲要咁辛苦返份人工高但依然無啖好食既工喎... 仲要俾佢地從中食commission 先最唔gur...
因為我都要再還之前既供款,外判問我想分幾多期還,我問佢係咪有限制,佢話基本上我o係破產期內還清之前供款理論上都無問題...
155# queenielamok

係呀,新果個都講明同債權人交代到就ok,係有D外判咁唔識諗唧...宜家我轉新工又有生活費加,佢地又可以收多我3-4倍還款..大家開心
因為我都要再還之前既供款,外判問我想分幾多期還,我問佢係咪有限制,佢話基本上我o係破產期內還清之前供款理論上都無問題...
boro211 發表於 2010-9-22 10:37

我都係之前響破聯呢度睇... 見d c兄/c姐都係好似你咁話... 總之係破產期內還清之前供款理論上都無問題... 點知個pk 企到鬼咁硬... 不停咁話做唔到俾我... 死逼我要12期還... 仲話已經批長左俾我 (原本要10期)..  唔還就hold 我戶口... 又出律師信俾我...
155# queenielamok

係呀,新果個都講明同債權人交代到就ok,係有D外判咁唔識諗唧...宜家我轉新工又有生活費加,佢地又可以收多我3-4倍還款..大家開心 ...
boro211 發表於 2010-9-22 10:42

我果個.. 好明顯係想殺雞取卵... 係... 佢第一下係可以劏到我一頸血... 但如果我繼續流血不止... 萬一我本pair... 唔返工... 甚至無埋份工.. 無錢還... 睇佢點死?...
156# boro211
3. 呢D未搵食攞,佢地都係求財,妳搵多D自然還多D,點會叫妳唔好轉工? ...
macauranger 發表於 2010-9-22 10:44

呢d 咪叫小心眼囉... 佢地就係驚我地會專登轉份人工低d既工... 搏唔使還錢...
但佢地唔會去諗... 我地都會想搵份人工高d 既工... 搏多d 生活費...
呢d 咪叫小心眼囉... 佢地就係驚我地會專登轉份人工低d既工... 搏唔使還錢...
但佢地唔會去諗... 我地都會想搵份人工高d 既工... 搏多d 生活費...
queenielamok 發表於 2010-9-22 10:50

係好小心眼架,我尋日話可能轉工,佢已經話轉唔係唔得,但最好係加人工先好轉啦。之後我話份工係大陸既,佢都驚check我唔到,又話佢都有處理大陸返工既case,話大陸稅好重驚我仲少過之前。我話新人工已經扣左稅,佢先即刻話ok咋...

好似你咁講,一 來想搏多d 生活費,二來無理由為左鬥氣有份好d前途既工都唔做架嘛...係呢,你之前有無主任跟開定一開始就係外判﹖
156# boro211
1. 冇錯,如果我仲有40期先解破,我要分四十期都仲得!
macauranger 發表於 2010-9-22 10:44

我當初都有諗過分到36-40期來還... 咁真係會輕鬆好多好多... 但諗清楚d... 我都係寧願快快趣趣還哂佢... 之後多返幾百蚊用好過... 所以先要求可以能力範圍內的期數內還...
好似你咁講,一 來想搏多d 生活費,二來無理由為左鬥氣有份好d前途既工都唔做架嘛...係呢,你之前有無主任跟開定一開始就係外判﹖
boro211 發表於 2010-9-22 11:08

我之前無主任跟開架... 我2月頒領... 3月因為有bonus出... 我搵過主任申請用錢... 打聽過佢... 知道我係會外判跟... 我當初亦問佢我幾時會傾生活費... 佢話要等外判通知我... 但佢話睇我份收入/支出... 佢話我係應該唔使還的... (唔知佢係耍我定講真)...

到4月有信通知我去開債權人會議... 但我公司請唔到假... 我都send 左fax 俾主任confirm... 點知上次上去佢都話我好唔出席... 我話我通知左主任... 佢地都accept左... 但個pk 都要我再寫多次申請俾返佢keep file... 黐乜線的... 佢就係成日話我好上次無去開債權人會... 話當時有通知我地要留錢... 我心諗... 你宜家講乜都得架啦... 更何況... 我真係無錢剩... 我留條毛咩?... 佢又無準則要留幾多... 留得少... 又無用... 留得多... 我又唔夠錢用... 如果真係要留得多... 咁佢就應該早d 搵我傾啦...
係好小心眼架,我尋日話可能轉工,佢已經話轉唔係唔得,但最好係加人工先好轉啦。之後我話份工係大陸既,佢都驚check我唔到,又話佢都有處理大陸返工既case,話大陸稅好重驚我仲少過之前。我話新人工已經扣左稅, ...
boro211 發表於 2010-9-22 11:08

純粹八卦... 如果師姐你琴日上到去... 仲係上次個衰外判follow... 而佢依然企到咁硬... 咁你會點呀?