破產聯盟

查看: 12519|回復: 60
打印 上一主題 下一主題

IDRP等待銀行回復

請問有沒有人有關IDRP經驗,律師樓建議由H bank 牽頭,但等了二星期,律師樓說一星期會有回復,現在心情極差,非常擔心,如果唔批真係唔知點算,請問有沒有人有關經驗,要等多久等等, total 欠 $485000, 人工 $19500, 欠 H bank $23000 , 唔知有人有機會做到.
我都做緊,不過我自己搞, 唔經律師行! 我都係等緊....
2# gringoire

你等了多久which bank 
兩位CHING!

你地係THROUGH邊間搵獅子做IDRP架?
自己做又應該點開始呢? 打獅子HOTLINE話我好唔掂 想同有關人士傾傾?

如IDRP做唔到 應快快自己著間攪DRP吧?
4# fatlung141

基本上銀行都会為顧客度身做還款嘅 佢都唔想你申破 就我而然 當初我都有同痕生傾過 佢都將我每月還$額降底 但可借佢唔係我最高的債權人 所以申破了

呢一 topic 脫離老破討論範圍.

事實上,
經驗所見,
曾做過類似計劃既,
最後都無好結果,
得益不會是欠債人。
亦祗增加煩惱及浪費時間。

稍後刪除此post。

**即管等埋樓主上來報"成功"與否。
事實上drp沒有準則 沒有公開的申請方法 人人不同
網上流傳的攻略又不多 討論係好等有需要既人看多一個意見 少找一個無良顧問
何必delete pos 咁絕 黎得呢到都係水浸眼眉 日日債主追數
如板規所限不如開個drp區 iva網可以討論破產咁應該也容得下drp吧
出來了,
一句 delete post 果然即有新市民出來"護駕".

既然結果大多是多過吉,討論又如何 !

另區已設有專區講 IVA,DRP 等.

**講左等埋樓主上來報"成功"咯.
   等老破左既恨下咯.
請問有沒有人有關IDRP經驗,律師樓建議由H bank 牽頭,但等了二星期,律師樓說一星期會有回復,現在心情極差,非常擔心,如果唔批真係唔知點算,請問有沒有人有關經驗,要等多久等等, total 欠 $485000, 人工 $19500, 欠 H b ...
xxmanxx 發表於 2011-5-19 17:56

簡覆幾句...
301無成功做過類似DRP計劃,
但多年前打探過,
係做唔到.
(我數大過你)

1..一般欠債係月薪既十多倍(視乎邊間做批核)
2..你職業固定性及在職年期等..
其他梗係睇你支出負擔啦.

一睇你而家係20倍以上負債喎,
而且真係通常一星期已有結果喇,
時間愈耐愈無消息,真係凶多吉....
6# 301

我呢個"新人"上呢"贊同"
IVA,DRP 唔成功....都只可選擇破產.
天大地大亦無處可逃.當事人咩資料哂佢.
到銀行驚佢失業.
請問 C Hing 點知有關IDRP的case, 他們失敗的原因是什麼, 不是心存不敬, 因本人正在辨理,想知道他們失敗的原因, 從而做好準備
12# xxmanxx

失敗原因咪財務機購經評估後唔批咯.

途中失敗例子亦有: 失正常收入(失業)或社會不境間直接影响咯.

要先知道所謂計劃年期多長 !!!
13# 301

搞得呢d,個年期多數都好長,5-7年走唔甩...
gringoire xxmanxx 你地攪成點呀~ 分享下丫
請問 C Hing 點知有關IDRP的case, 他們失敗的原因是什麼, 不是心存不敬, 因本人正在辨理,想知道他們失敗的原因, 從而做好準備
xxmanxx 發表於 2011-5-23 14:21

無論DRP, or IDRP 成功率極低, 除非你是專業人仕, 公務員, 否則机會不超過50 %
因你做得重組, 銀行基本對你巳冇信心, 給机會你申請 ( 注意: 係申請 )係睇吓你呢隻爛船仲有几多釘, bank 主要目的係將損失減到最低
唔係為咗救你 , 千其唔好誤解, bank 對你死活無興趣
至於点解專業人仕, 公務員成數會高啲, 因bank 會睇你份工啲可持續性
公務員如唔犯法, 無炒魷基制
專業人仕, 有專業資格保証佢嘅收入
如你唔係以上2 種人, DRP 成功率只有20-30% 最多 ( 如你有良好家庭背景的話 )
更唔好講難度更大 IDRP.
唔知幾位ching o既drp idrp 攪成點呢
得閒上黎寫返個攻略~ 有咩要注意~ 失敗左又有咩事
謝謝!!
終於批了, 每月還款減少1/2, 利息減少3/4,總算可以應付, 但是供7年,還須努力.
終於批了, 每月還款減少1/2, 利息減少3/4,總算可以應付, 但是供7年,還須努力.
xxmanxx 發表於 2011-7-28 14:12

恭喜 (有 D 語病)。可以的話,分享一下。我們呢方面所知比較小。
其實我認為如果冇家庭負擔就可以.但如有老婆和仔女.你月入19500還錢都會好吃力.不如伸破好過.不過如有物業就不同說法