破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

IDRP等待銀行回復

還有你份工是否穩陣
恭喜恭喜 緊記改善理財之道呀
終於批了, 每月還款減少1/2, 利息減少3/4,總算可以應付, 但是供7年,還須努力.
xxmanxx 發表於 2011-7-28 14:12

恭喜你! 我都批左, 要供5年半, 年息:5.76, apr:10.48%, 你呢?

可以去我日誌睇下:
http://www.hkiva.org/home/space. ... do=blog&id=1022

我終於成功完成了IDRP的整個債務重組程序, 鬆了一口氣! 未來的生活起碼有基本的費用可作開支,不用再過著以往入不敷支的「周圍撲水蓋數」生活。

記得當初很徬徨, 去年底今年初, 我周圍問人意見及上顧問公司作咨詢, 過程中, 不少人都看淡idrp(包括律師及顧問公司及部份網友),  到最後, 我衡量本人在各項選擇的成本效益後,決定了不經中介人,自行進行idrp, 經過三個月的程序, 終於成功了!

回憶: 由去年12月開始考慮應該選擇哪一樣: 破產、IVA、DRP、IDRP?  過程中,自己累積了不少IVA及IDRP的知識, 如果大家將來在IVA及IDRP有問題, 可以在此破產網POST問我, 我相信自己一定可以提供一些非常有用的意見給大家!

最後, 多謝此網一些網友在過去日子也給了我不少意見, 特別是mochida_elt兄, 亦特別要多謝ADMIN先生!
請問有沒有人有關IDRP經驗,律師樓建議由H bank 牽頭,但等了二星期,律師樓說一星期會有回復,現在心情極差,非常擔心,如果唔批真係唔知點算,請問有沒有人有關經驗,要等多久等等, total 欠 $485000, 人工 $19500, 欠 H b ...
xxmanxx 發表於 2011-5-19 17:56

我係自己搞, 冇經律師樓, 因我之前問過律師樓, 佢話要收我約$8000費用, 之後我問某銀行,該銀行表示我可以直接向佢地申請,不收費用, 所以我就慳返律師樓的$8000, 結果該銀行亦冇收我費用!

你可以也分享一下嗎?
我未做破產前都有試做drp, 我同大x同邦x傾, 大x批左, 但邦x唔批, 所以唯有做破產, 上網資料真係唔多, 可能真係無咩成功例子, 年期禁長,我會寧願做破產, 因為佢既利息要多過做iva, 萬一供到一半又無錢供, 又係要申破, 而家做左一了百了...
我每月平息0.4%,
真係後悔揾律師行,他們只send application 去bank,其他自己同bank 傾,收8%分24期,各位如做IDRP可自己去Bank問
恭喜你! 我都批左, 要供5年半, 年息:5.76, apr:10.48%, 你呢?

可以去我日誌睇下:
http://www.hkiva.org/home/space. ... do=blog&id=1022

我終於成功完成了IDRP的整個債務重組程序, 鬆了一口氣! 未來的 ...
gringoire 發表於 2011-7-29 00:32

唔駛多謝我喎。事實上係你自已努力。

前面重有好多難關,add oil la
我每月平息0.4%,
真係後悔揾律師行,他們只send application 去bank,其他自己同bank 傾,收8%分24期,各位如做IDRP可自己去Bank問
xxmanxx 發表於 2011-7-30 11:04

恭喜。add oil
我每月平息0.4%,
xxmanxx 發表於 2011-7-30 11:04

你提及的「收8%分24期」是指什麼?
唔駛多謝我喎。事實上係你自已努力。

前面重有好多難關,add oil la
admin 發表於 2011-7-30 13:21

係呀,前面的確重有好多難關, 未來5年半,我會努力!

多謝ADMIN加油!
我上星期一經律師遞左申請idrp上獅子銀行,但係律師前日打嚟話獅子銀行唔係我最大欠款銀行,只係第二,痕身先係最大,如果相差唔大的話還可以,但我相差大的話成功機會低。問我可唔可以找到數去痕身令到獅子銀行係最大,如果我有就唔使申請idrp啦。

其實我比料佢地時,都已經知道lee個情況,而家先講

anyway,我只係想知道係咪idrp如果唔係搵最大那間銀行,就一定唔批架?
我上星期一經律師遞左申請idrp上獅子銀行,但係律師前日打嚟話獅子銀行唔係我最大欠款銀行,只係第二,痕身先係最大,如果相差唔大的話還可以,但我相差大的話成功機會低。問我可唔可以找到數去痕身令到獅子銀行係最 ...
yili 發表於 2011-8-4 14:23

我剛剛幫你打去匯豐銀行的idrp部門問過, 佢話:
恆生都有做牽頭,恆生係你最大債主,你應該搵恆生做! 除非恆生冇做牽頭,佢地先可以同你做!

另外, 我剛才亦在我日記回覆左你的詢問,你可以去看看!
匯X打左嚟叫我上去簽文件LA,但佢無話我知叫我供幾錢,佢會問D咩架?等我有D心理準備。
仲有你簽完授權書,咁你有無找數比其他銀行呀?定係真係暫時唔使找數住先?因為顧問話截左數LA MA,同埋如果真係可以唔找住,到時都可以留嚟找數比顧問。

33# yili
第一次上去簽授權書, 佢冇問我特別野,因為之前大家在電話已溝通左, 只係同我講返: 1.依我之前給他們的所有月結單及他們從信貸資料庫CHECKED我資料後, 總結出來的暫時大約欠款總數是多少,年息定了多少,分多少期,要我授權他們通知其他銀行; 2.提醒我要CUT所有經信用卡的自動轉賬,包括要停用八達通; 3. 他們在我上去前亦要求我以書面交代為何會欠債及整個累積債項的情況;
匯豐銀行同恆生同集團, 加上重組部門的同事成日有機會接觸,彼此都識識地,應有默契呱, 如果匯豐銀行佢肯同你做, 恆生通過的機會亦應會唔細。
簽完授權書係咪唔使找數住: 你要問返匯豐的職員, 當時我就照找MIN PAY, 因為我覺得安全D,同埋唔駛比信用卡收額外徵費,因最後佢都會入落去你條大數度!

另外: 我簽左約(即第二次上去)之後大約十多天後,就要開始第一期供款。
如果你今次是第一次上去,是簽授權的話, 大約一個月之後,即銀行投完晒票,就會通知你上去簽合約。(上次職員提醒我,如果銀行超過75%同意後,就不要再還錢給銀行,因銀行會開始報數,如果你在報數過程中又再還錢, 匯豐職員要不斷同其他銀行更新金額,去修定你的供款計劃書,會增加其工作量,所以佢會叫你唔好還住)

祝成功!
33# yili

另外, 我想問下你:

1. 佢地有冇叫你以書面交代欠債原因及過程?

2.佢比你的利率是多少?

(ADMIN大人: 呢度講呢類訊息, 得唔得? 定係要在短消息互傳?)
匯X打左嚟叫我上去簽文件LA,但佢無話我知叫我供幾錢,佢會問D咩架?等我有D心理準備。
仲有你簽完授權書,咁你有無找數比其他銀行呀?定係真係暫時唔使找數住先?因為顧問話截左數LA MA,同埋如果真係可以唔找住,到時都 ...
yili 發表於 2011-8-10 19:44

仲有,匯豐叫我要預備日常生活的開支單據給他們,如: 租金、水電煤、上網、電話、稅單,及出糧紀錄等等。

(多謝admin大人開此idrp專區, 大家如有一些有關idrp的問題都可以在此區互相交流)
29# gringoire

律師行收的費用,total 欠款的8%
等你們好久了~ 恭喜晒!!! 等我而家睇下你o既攻略先 謝謝
見到gringoire話向晴叫你找多幾期先申請~ 佢係點評估甘樣機會會高o的? 其實我地係咪都應該上去卑佢睇睇先呢
你地條數係人工幾多賠? 想作個參考! 而家好多星矢花皮打黎話做到廿幾賠~

thanks 兩位師兄
見到gringoire話向晴叫你找多幾期先申請~ 佢係點評估甘樣機會會高o的? 其實我地係咪都應該上去卑佢睇睇先呢
你地條數係人工幾多賠? 想作個參考! 而家好多星矢花皮打黎話做到廿幾賠~

thanks 兩位師兄 ...
fatlung141 發表於 2011-8-25 10:24

你可以講下你的情況, 等我同其他過來人可以俾意見你!