破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

IDRP等待銀行回復

gringoire師兄~ 麻煩可否詳細列出打卑銀行做iDRP前要準備好的文件~ 例如statement等~
要做o既準備~ 例如諗好點解釋呢樣各樣甘

麻煩晒~ 謝謝!
41# fatlung141

只要你聯絡恆生銀行(如果佢係你最大債主), 佢就會通知你需要你提供甚麼文件。

你通過短消息問我的其他回答, 我亦已通過短消息回覆左你。

你快d搵銀行直接搞IDRP啦!  祝成功!
gringoire師兄~ 麻煩可否詳細列出打卑銀行做iDRP前要準備好的文件~ 例如statement等~
要做o既準備~ 例如諗好點解釋呢樣各樣甘

麻煩晒~ 謝謝!
fatlung141 發表於 2011-9-5 08:20

要準備的文件大概有:

1.申請書(寫明申請「同業債務舒緩計劃 ( idrp ) 」, 並詳述欠繳狀況、原因、過程等)
2.需附上所有欠債銀行的月結單, 及借款時收到的條款文件等
3.計算個人日常生活開支每月,及可還款項(銀行多要求以月薪的50%-55%來還款)
4. 住址證明
5. 稅單
6.最近三個月的入息證明
7.身份證明副本
8.資產證明(有冇車、樓、股票等資產)
9.若要供養父母或子女等, 需要提供其身份證副本及單據支出等證明
10.其他相關資料及文件

除以上項目外,個別銀行或會有更多要求,請與銀行接洽。

(因本人最近太忙,昨夜太累,未能作答, 今早刻意早起回答閣下詢問。 本人提供無償服務, 是基於答謝早前本網前輩及admin等曾在此網幫我解答疑問,消息疑難;希望閣下在完成idrp後,亦會上此網多作分享, 解答疑難, 及幫助其他有需要的人,謝謝!)
有錯字, 更正版:

要準備的文件大概有:

1.申請書(寫明申請「同業債務舒緩計劃 ( idrp ) 」, 並詳述欠款狀況、原因、過程, 現時還款窘況等)
2.需附上所有欠債銀行的月結單, 及借款時收到的條款文件等
3.計算個人日常生活開支每月,及可還款項(銀行多要求以月薪的50%-55%來還款)
4. 住址證明
5. 稅單
6.最近三個月的入息證明
7.身份證明副本
8.資產證明(有冇車、樓、股票、公積金或強積金或退休金等資產狀況)
9.若要供養父母或子女等, 需要提供其身份證副本及單據支出等證明
10.其他相關資料及文件

除以上項目外,個別銀行或會有更多要求,請與銀行接洽。

(因本人最近太忙,昨夜太累,未能作答, 今早刻意早起回答閣下詢問。 本人提供無償服務, 是基於答謝早前本網前輩及admin等曾在此網幫我解答有關債務疑問;希望閣下在進行時, 及完成idrp後,亦會上此網多作分享, 解答疑難, 及幫助其他有需要的人,謝謝!)

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +10 收起 理由
admin + 10 + 10 精品文章

查看全部評分

想問問樓主同gringoire 師兄
申請IDRP時,仲需唔需要,供原來的供款。
因本人工 cover唔到原有 還款金額。
已向顧問行申請DRP
但銀行仍有電話追數。
想了解兩位當時的情況,希望有助了解及申請
如果銀行們通過左你申請時,就不需再供原來的款項。
gringoire 发表于 26-7-2012 14:25
如果銀行們通過左你申請時,就不需再供原來的款項。

師兄指的通過,其實即係點的情況。可否詳細DD講。
因為,我人工,現情況,只夠交學費,加還財仔數。
供款果到,真係唔夠還得曬咁多間銀行的數。
OCO1582 发表于 26-7-2012 22:45
供款 ...

其實師兄, 你要明白, 我都唔係一次講, 銀行唔係善堂, 你想做drp, 但又還唔到條數, 顧問同你做drp, 同銀行傾, 銀行佢地會按情況處理, 但唔一定唔使你依期還個條數的, 所以, 我已經一而再咁叫你問朋友幫手, 我明白家人有時未必得, 但呢個世界係咁架喇, 你去超市買野少一毫子就係唔夠數, 無辦法架, 但問題你唔想破產, 就一定要搵朋友幫!

你既case銀行好大機會批唔係因為你破產佢地乜都無, 就批你, 而係你還款, 大概5年都可以還晒, 佢地先有機會批, 要是你條數再大少少, 機會就已經差好遠, 銀行係計死數, 唔批就唔批, 唔關放過你佢地可以收翻條數既問題!

如果銀行真係想收翻條數, 點解唔offer個10年plan or 15年plan, 就算你肯還清(銀行亦可收翻全部), 銀行都唔會睬你

OCO1582 发表于 26-7-2012 22:45
供款 ...

你依家既心情係痛苦, 但放鬆D, 香港大把人都好痛苦, 依家時候就係訓練你個人成長同成熟既時候, 信我, 過左呢關你個人會醒好多
細貓兄:

我明呀,但我問朋友真係無邊個會幫手。
真係要靠自已
OCO1582 发表于 27-7-2012 11:32
細貓兄:

我明呀,但我問朋友真係無邊個會幫手。

每個人一生都會遇到難關, 你呢個難關係比你一個人生好好體會, 錢一定要留有後著, 將來唔好再亂用錢, 呢個教訓對你絕對唔係壞事, 亦可能係你將來成功的一個里程碑, 沒有人從沒犯錯, 但犯錯後一定要知所檢討!

你呢個關好快會過到, 係辛苦少少!
多謝smallcat的回覆!
我所說的通過, 是指: 當銀行接受左你申請後, 會進行投票以決定是否通過接納你的申請, 若然接納, 銀行才會通知你不用再供款。
銀行一日未通過你的drp,你都要繼續供 !
你不是找了代理嗎? 他們沒有告訴你?
你現在是連最低還款額也唔夠錢還?
gringoire 发表于 27-7-2012 23:13
你現在是連最低還款額也唔夠錢還?

http://www.hkiva.org/bbs/forum.p ... 8&page=18#pid125313

以上的URL 係我的case分享。
簡單來講,我的負債薪金比,以本金計19倍
但問題係每月要還12xxx 但薪金只有103xx
所以,今個月開始就遲還款。
雖然在月頭申請佐DRP,但銀行都有打來追數。

另一個問題,就係
出糧,我就算唔食唔用, 都唔還到3間銀行再另外黑財仔。
首要 係還黑財仔,因為期數唔長9期!還到下年13年4月就還到。
之後份人工得返兩個組合。
A 還獅子兩條7月的遇還數
B 還X新七月遇還數 加 渣X 八月數
A同B兩個只可選擇一個

gringoire 发表于 27-7-2012 23:10
我所說的通過, 是指: 當銀行接受左你申請後, 會進行投票以決定是否通過接納你的申請, 若然接納, 銀行才會通 ...

我那間代理,真是沒有告訴我。
原來你之前已經有咁長篇的討論,我亦已抽左前面一大部份來看, 看完更加憎d顧問行!!
不過慶幸在此論壇有咁多巴打為你解答!
我自己以前亦曾接觸, 及親身去過不同顧問行,不過我每次都沒有同意或簽署他們的任何合同,最後我找到了可以直接以最大欠債銀行作牽頭做idrp的申請方法, 因此直接找銀行做,他們並沒有(直接)收取我任何費用,只需每月還約2萬,分六十多期還,(原本欠約100萬)。idrp整個過程都是與銀行職員接洽。
gringoire 发表于 29-7-2012 12:32
原來你之前已經有咁長篇的討論,我亦已抽左前面一大部份來看, 看完更加憎d顧問行!!
不過慶幸在此論壇有咁多 ...

都係你夠精明!
如果不幸被顧問行點,不但要比顧問費,仲要未必有專業知識,
OCO1582 間顧問行更是良莠不齊表代,想投訢....又可以講比邊個聽.
最慘佢仲比哂錢.....
自己曾經亦差點兒落搭, 最後慶幸自己總算執番身彩,但希望其他後來者唔好再比D害人的顧問行害到雞冇鴨血,好似OCO1582 間顧問行居然可以衰到要人借財仔來比手續費
IDRP每月還款中,改地址是否要每間銀行通知定只要通知牽頭銀行。