破產聯盟

查看: 15186|回復: 96
打印 上一主題 下一主題

有冇人是不經律師,自己向銀行直接申請過idrp的?

如有,可以借呢度一起分享一下經驗嗎?
(我在iva區域發話題,是因為找不到idrp區, 希望在這30權限才能進入的區域, 可以盡情d分享,同時能有所保障,起碼保障性比任何人都可瀏覽到的區域高)

評分

參與人數 1城市金錢 +10 收起 理由
admin + 10 多謝分享 idrp。呢度真係無乜人有經驗 ...

查看全部評分

我而家做緊...但有D麻煩!
2# gringoire

咩麻煩?
同我預計有出入....銀行的文件曾提及: 只要有75%的債權人投票通過我的idrp方案,就可成事(我之前亦post過該份文件)。但當我把有關方案及資料等文件交給銀行後, 銀行職員同我話, 你每月的min pay是約2萬, 若做idrp後也是還2萬, 那麼為何我們銀行要幫你做? 我答話,若做idrp,5-6年可還完, 但我若只還min pay,則一世都還唔完。 他答我話, 站在銀行的角度,唔係咁睇.....有未兄弟有做過,可以提點下?
4# gringoire

咁站在銀行的角度係點睇?
銀行話: 既然我還得起(MIN PAY), 佢地點解要幫我 !
6# gringoire

咁你可以同佢講,好啦,咁落去我都還唔到ga喇,我去破產啦~再見
我曾經都有諗過咁樣同佢講, 但係因為我真係唔破得產, (否則,我之前都唔會計劃去做iva,就係因為iva太貴,所以我先放棄)!
因為如果佢唔批我,只要佢一間投反對票, 就算其他投晒贊成,我都唔夠75%贊成, 我實輸晒!
7# mochida_elt

mochida_elt兄: 我想問下,破產人的配偶入息,會否亦會被強迫要拿出來還款?

還是, 法律會保護其配偶的財產及私隱?
10# gringoire

我唔明你話還到死都未還完係咩logic...

我諗,銀行拋出既問題係好合理既,你亦都應該對呢個問題o係心中有個答案,咁你先可以同佢bargain

除非你借落既係大耳仔數啦,唔係就點都唔會還唔完既(假設你不續借)。你話卡數貴既,咪還晒personal loan先囉,甩晒d loan再集中火力找卡數,冇話還唔完既。欠缺既可能係一個決心或者一個良好既習慣o者。

當然,我唔係話做idrp唔好,咁既然佢而家拋出呢個問題,你一定要答得佢好好睇睇,佢先會幫你搞啦。因為idrp同iva唔同,iva代名人個個月收你錢,手續費又收你一筆,比較有肉食。

你不如做多手準備,鋪定另一條後路,起碼同佢傾起上黎既時候,都唔會完全處於被動。

至於破產,o係香港只屬個人民事責任,對你家人(所有)冇影響。(當然佢地有可能會被通知)

另,以我所知,破聯呢度搞得成drp/ iva既前人少之又少。
11# mochida_elt

多謝mochida_elt兄的提點! 我消化下再諗下點同銀行傾! thanks!
11# mochida_elt

若只還min pay,則一世都還唔完: 意思係, 如果還min pay, 每月節衣縮食還的2萬元中, 約有15000是利息,只有5000元是還本金, 欠99萬,即差不多要還我到退休至還得完!
13# gringoire

點解呢? 你o個99萬全部都係卡數?!?!
14# mochida_elt

一半係,一半唔係。
15# gringoire

現有轉機, 短期內會有消息。
16# gringoire

好呀,搞掂左返黎匯報下~唔該!!
OK, 冇問題!
程序完左,再向大家匯報!
如有,可以借呢度一起分享一下經驗嗎?
(我在iva區域發話題,是因為找不到idrp區, 希望在這30權限才能進入的區域, 可以盡情d分享,同時能有所保障,起碼保障性比任何人都 ...
gringoire 發表於 2011-6-2 23:19

多謝admin加分!
15# gringoire

現有轉機, 短期內會有消息。
gringoire 發表於 2011-6-10 22:50

祝你成功.