破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有冇人是不經律師,自己向銀行直接申請過idrp的?

祝你成功.
bb_q_888 發表於 2011-6-11 17:41

謝謝!
昨天第一次與銀行職員正式會面及簽署文件...這兩天會通知各間銀行,如果有75%同意,就可進行idrp......

稍後再詳述!
22# gringoire

佢幫得你搞,佢應該支持你啦,咁睇黎成功機會都好高下喎~~
我問成數高唔高, 佢話都幾樂觀!

15-30日內有結果。
24# gringoire

..........
24# gringoire

你之前都話啦,佢佔最大份,佢幫你搞,應該ok既!!

咁搞完返來,麻煩你講下個過程,因為其實我都唔知idrp同iva有咩具體分別~thx!!
IVA同IDRP不同的地方是: IVA必須要經會計師樓及律師合作幫手做, 要先比4萬左右的行政費(以我欠98萬為例), 然後經法庭頒令, 及登報等程序後, 再由銀行投票是否贊成你做IVA, (但會計師樓話,佢地之前都會幫你計過, 預期銀行肯批,先會幫你做),如果有75%或以上的銀行代表同意, 就可以進行IVA, 在過法庭後, 就每月供指定的款項, 但會計師會每月收費$500管理費, 另外每月要買人壽保險約$200-350,受益人為會計師樓。

DRP有分DRP同IDRP兩種, IDRP又可分為兩類, 第一類是經律師行做, 佢通常收$6000-$8000, 佢會代你出文件比欠債最多的一間銀行, 再由該銀行作牽頭人同其他銀行傾....

我現在做的是不經律師行, 自己搵銀行傾, 不過要自己準備文件及打信, 銀行如果覺得你有得做, 就會為你定出利息, 及計算每月還款款項及期數, 如果你同意, 在簽署同意書後, 銀行就會代你通知其餘的欠債銀行,等其他銀行投票是否贊成你做, 若果有75%或以上同意, 就再上去銀行簽文件, 然後開始供款。

我現在正在等候銀行投票...

評分

參與人數 1城市金錢 +50 收起 理由
admin + 50 精品文章

查看全部評分

尋日牽頭銀行打電話黎, 通知我話昨天下午正式通知其他銀行...
今日中午,已有一間銀行的八達通被停用...
尋日牽頭銀行打電話黎, 通知我話昨天下午正式通知其他銀行...
今日中午,已有一間銀行的八達通被停用...
gringoire 發表於 2011-6-19 00:38

而家為有聽天由命 ,要有心理準備
28# gringoire

好正常丫,cut得好快ga~
月底應該知結果。
多謝兩位師兄!
我頭先試下打電話去另一間銀行問其中一個信用卡戶口的情況, 個職員話因為我申請緊一些債務舒緩的計劃,所以張卡已經凍結左.....

我估而家應該十一間銀行既信用卡都凍結晒啦!

希望佢地表決的速度同凍結戶口一樣咁有效率同快手....

應該好快就知結果!
呢幾日, 陸續收到不同銀行的「取消信用卡及追收欠款」的信件, 部份的信內更有呢句:「請於本通知發出後七天內付清欠款,否則本行將對閣下採取法律行動或委託債務追討公司追討上述欠款。閣下將需繳付有關法律費用及或追討欠款的費用,追討欠款的費用將可高達欠款的30%」
33# gringoire

正常,唔使理佢的
部份銀行亦已出「月結單」比我, 但今次就是以一條大總數出, 總欠款除了本金,即期利息, 附加手續費外, 超出信貸額收費(因計算手續費及未來數十個月的未到期利息後, 結果導致超出信用額), 最不公道的, 原來未到期的利息, 他們也會照收的(部份銀行,不是全部)! 不知道這少數銀行,他們在報數給牽頭銀行時, 是不是也是如此計算, 若是的話, 咁即係計左雙重利息!
35# gringoire

我估計唔會,因為做得idrp,一定會截息的,如果唔係做黎做咩?!

而且呢d信係電腦自動出既,只係程序上o者。
我都希望, 否則利息真係好貴!
我本來的分期利息最低4%-12%(apr), 雖然有少部份已到達最高的30%(信用卡已到期欠款)...
今次idrp牽頭銀行初步話比我0.48月息, 年息5.76%, apr即係10.48%, 如果要計埋未到期利息, 就真係貴到嘔!!
您將卡停了之後,card status 會變cancelled,所以o/s會變左大數的,盡量將所有月結單存起,因這段時間利息的差額會有幾萬元的!

您無路轉架啦!將卡停左,如果做不到idrp或其他,將card status 會變blocked card,blocked card全數要您四至六期找哂的,祝您好運啦!

我想銀行如留難您時,唯有話無辦法只好破產!也要看看那個職員會否盡力幫您!
您將卡停了之後,card status 會變cancelled,所以o/s會變左大數的,盡量將所有月結單存起,因這段時間利息的差額會有幾萬元的!

您無路轉架啦!將卡停左,如果做不到idrp或其他,將card status 會變blocked card, ...
zbridgehead 發表於 2011-6-26 22:42

唔該晒!

牽頭銀行個職員上次(6月中)見我時,佢話成數都好高! 五日前我找過佢, 當時係牽頭發信比各大銀行後的第三個工作天, 佢話已有一間銀行覆左同意, 其他未覆.....我諗下個星期尾應該會有結果!
39# gringoire

根本上,獅子點頭就已經ok啦。