破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有冇人是不經律師,自己向銀行直接申請過idrp的?

60# gringoire

iva同drp咪差唔多,都係o個d野,只不過巧立名目改多幾個名之嘛...

個大前提就係有人從中搵到你油水,而你又似乎settle到d 數,銀行o個邊又唔會有咁多bad debts....
60# gringoire

iva同drp咪差唔多,都係o個d野,只不過巧立名目改多幾個名之嘛...

個大前提就係有人從中搵到你油水,而你又似乎settle到d 數,銀行o個邊又唔會有咁多bad debts.... ...
mochida_elt 發表於 2011-6-29 21:11

我之前都有考慮過做iva, 程序上完全唔同: iva一定要經法庭處理, 個代理亦講明要以真姓名登報, 要上律師樓宣誓, 事前要比4萬費用,仲有好多好多....仲要其中有個代理「串串共」!(今次牽頭個職權態度好好!)

不過你都講得岩, 有人從中搵到你油水,而你又似乎settle到d 數,銀行o個邊又唔會有咁多bad debts !
62# gringoire

你唔使好似回帶咁既,你以前講既野我都仲記得....
62# gringoire

你唔使好似回帶咁既,你以前講既野我都仲記得....
mochida_elt 發表於 2011-6-29 22:15

點解話回帶?
我終於成功完成了IDRP的整個債務重組程序, 鬆了一口氣! 未來的生活起碼有基本的費用可作開支,不用再過著以往入不敷支的「周圍撲水蓋數」生活。

記得當初很徬徨, 去年底今年初, 我周圍問人意見及上顧問公司作咨詢, 過程中, 不少人都看淡idrp(包括律師及顧問公司及部份網友),  到最後, 我衡量本人在各項選擇的成本效益後,決定了不經中介人,自行進行idrp, 經過三個月的程序, 終於成功了!

回憶: 由去年12月開始考慮應該選擇哪一樣: 破產、IVA、DRP、IDRP?  過程中,自己累積了不少IVA及IDRP的知識, 如果大家將來在IVA及IDRP有問題, 可以在此破產網POST問我, 我相信自己一定可以提供一些非常有用的意見給大家!

最後, 多謝此網一些網友在過去日子也給了我不少意見, 特別是mochida_elt兄, 亦特別要多謝ADMIN先生!

評分

參與人數 1城市金錢 +10 收起 理由
admin + 10 精品文章

查看全部評分

當年我爭50....結果有間銀行同我做一個好似IDRP的野...我爭50万...佢批0.59平息....我當年息2里...
叫我還8年...一個月好 似還11000到....最后都係老,破算了
計得岩嗎?
joeyeung 发表于 16-4-2012 00:22
當年我爭50....結果有間銀行同我做一個好似IDRP的野...我爭50万...佢批0.59平息....我當年息2里...
叫我還8 ...

我實例: 爭約100萬, 分64期, 每期還萬九, 我覺得好ok。 最開心係直接經銀行做, 冇比中介掠水!!
咁好OK喎...如果當年佢比呢個PLAN我...我就唔老破了
joeyeung 发表于 25-4-2012 22:52
咁好OK喎...如果當年佢比呢個PLAN我...我就唔老破了

巴打最近點?
gringoire 发表于 13-8-2012 14:21
巴打最近點?

好耐無回來了
joeyeung 发表于 16-1-2013 21:24
好耐無回來了

歡迎巴打回來
你都回來得几密....几時解破?
不過你一個月還万九蚊....都算几利害
好耐冇見啦! 雖然還萬九, 但生活都好ok!
本人3個月前曾經律師樓向hsbx 申請idrp, 當時結欠約55萬,月薪兩萬,當時上hsbx 簽文件時,職員做好份plan 俾我,大概十厘,每月還萬一萬二,但幾經考慮就reject, 諗住頂多一兩個月負債比率低左就向銀行申請結餘轉戶,上月bxc批左結餘轉戶39.5 萬,另外,有15萬卡數諗住慢慢還,但屋企有事,我將bxc 批個找落貸款d 錢轉返出黎應急,想問下如果再經做idrp, 會唔會被bxc reject, 由於最大債主係bxc,  即係idrp 唔成功,結果會點?謝!! 現結欠: bxc 欠39.5萬(結餘轉戶,22厘,60期,今個月還第一期),  hsbx 卡數6萬, 渣打卡數2萬,貸款18萬(16厘,48期,還左11期) 恆生卡數2.5萬,dbx 卡數3萬,共72萬
另外想問,如果有兩間銀行信用卡冇結欠,做idrp 個陣使唔使申報?做idrp 係咪冇晒所有信用卡用?
做idrp 係咪冇晒所有信用卡用? 答: 係,會被cut晒!一張都冇得留!
上月bxc批左結餘轉戶39.5 萬,而家要做idrp? 答: 銀行應該一定要你解釋及證明筆錢去左邊? 其實你唔應該借完即去做idrp!
其實是迫不得已,所以我想知呢個情況做唔做到idrp?  如果bxc reject,  唔夠75% 債權人同意,後果會點

Hi all 小弟失業年多, 一直靠信月卡低息分期過活, 目前做緊par time, 月入8000,以前搵開14000,目前總欠330000。有一半還左一半年期, 想問下除idrp外, 銀行是否都有餘額數再廷長分期呢?萬謝回答