破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有冇人是不經律師,自己向銀行直接申請過idrp的?

我以前有做過正常idrp的經驗,之前亦搜集過iva,此兩方面均可以同大家分享經驗! 但其他的如「餘額數再延長分期」,則不熟! 或特殊情況的idrp等, 則請各兄台要自己去問下銀行啦! (但記住千祈唔好搵中介人或機構!)
知道! 寫左email 俾東華尋求協助, 希望幫到手。
今日上左東華,作用不大。係度爬文仲好。請問你地寫信俾銀行個陣,息口通常寫幾多厘?由寄信到成功做drp,  大概歷時幾耐?如果銀行拒絕drp,  係咪會電話通知定等信。謝謝!
我個case 東華話做idrp 機會唔大wor,  因為中銀係新數,一定reject,  有d 數太細,如兩萬左右個d 卡數做drp 唔大, 我覺得只有iva 幫到我,問東華有冇律師介紹,佢話佢地係中立,唔會介紹律師。唉
今日咨詢埋三性律師,話做iva 機會都好低,好絕望
請問 —般idrp最長年期及供款佔人工多少,我欠800k,月薪約15k,機會大嗎
dickywonghk 發表於 28-7-2015 16:55
請問 —般idrp最長年期及供款佔人工多少,我欠800k,月薪約15k,機會大嗎

期數可以好長,我最長個條數期是60個月。
我搵6C搞佢地是咁安排。
我人工既35%-40%左右黎還錢,銀行一般都俾面D律師樓,所以有6C會方便D!
但是你唔好期望佢地會幫你FIGHT到一個好抵既息口,佢地目標只是期數長D就算!

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 20 + 20 + 20 + 10 有用資料

查看全部評分

dickywonghk 發表於 28-7-2015 16:55

呢位師兄有冇最薪update?
jjjjj 發表於 21-9-2015 22:46
呢位師兄有冇最薪update?

成2個月,乜 P 都搞完啦。正常黎講
大家好 我都有問過三姓 佢俾到個plan我我好滿意 但真係好驚會做唔到
如果做唔到又要俾錢 見到有顧問公司可以連via律司費都可以做分期 其實可信嗎?顧問係唔係中介?
邊緣人 發表於 30-10-2015 21:36
如果做唔到又要俾錢 見到有顧問公司可以連via律司費都可以做分期 其實可信嗎?顧問係唔係中介? ...

朋友,律師樓係無限公司,責任無限!
顧問係有限公司,責任有限!
你自己認為邊個比較可信呢???自己揀
有無人知同痕身重組卡數易批嗎?係米要等成個月先知結果?
Kayin123 發表於 25-11-2015 01:16
有無人知同痕身重組卡數易批嗎?係米要等成個月先知結果?

IDRP 綜合財務機構債項舒緩計劃
接近一筆清,在整個過程中,只要這最大債權人願意接受欠債人的還款方案,而其他債權人亦同意此方案, 最大債權人便會統一欠債人之所有欠款,從此,欠債人只需要跟據議案上之還款方法,以定息定額之形式,每月攤還所有款項給這最大債權人。IDRP之好處在於只須與最大債權人洽談,而無須與其他債權人個別談判。但必須有三個或以上債權人;申請情況如果有代理人處理,一般情況下只要 30工作天便可以停止收數。45個工作天內就有結果
gringoire, 你好....我想自己去銀行處理IDRP. 你還在這裡嗎?
我最大條數係花旗...請問如果要做IDRP. 應搵花旗銀行邊個部門傾.
alan1alan 發表於 15-12-2015 11:57
我最大條數係花旗...請問如果要做IDRP. 應搵花旗銀行邊個部門傾.

自己打電話去花旗問下就知道