破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

為網友解答有關idrp的疑問

關閉 [複製鏈接]
wowwwtop 發表於 18-1-2014 01:03
我都搵緊葉x鄧攪drp,我欠hsbx同恆心230000左右,月入一萬,分8年還,每期3500~4000內,唔知會唔會成功 ...

律師樓幫你做drp會收昂貴的手續費, 但如果你直接找銀行, 如hsbc做, 就唔會被收額外費用的!
你們好!
本人欠債十分嚴重@@一路以来滾欠共74萬,其中HSxC佔7成。
月薪$29800。
欠債包括私人貸款及信用咭!尤其是信用咭,每個月的薪水,就是用来還 Min-Pay。。。没完没了咁,十分沮喪!
幸好認識了這個論壇,得知原来尚有方法可行,最緊要面對!
胡裏胡塗,又接了B×C( 中 ×) 叫人低息一筆清的 call,  傾談間,佢話 BxC 做不到了,轉介去他的fd"人人" 銀行,怎知我的情況,"人人"無得做。說我的信貸評級不好!最後BxC call番我,話朋友做的會計師樓可以做到"idrp". 然後约了一家聲稱會計師楼"浩 x",在九龍行。
上到去,入左一間辦公室的房,然後大概記録一下我的欠债欠款,然後計下計下咁,十分有信心的說可以做到。計劃是84期,每期$10430,未計手續费。 隨即問他手續费。。。是欠債10%,即+$74000。 要先比$6000。最後他跟我説,如果即刻簽约,可減收手續费至8%。。。我心唸,未知可不可行,唸都無得唸就要先簽约及比錢,肯定有問题。最後我話唸唸先,無簽,走左!
呢次算上左一課!
後来上星期,我鼓起勇氣,約左東華三院見社工,( 很快回复,上星期三e-mail, 星期四 call 我约星期五見),希望能有直接及專業意見, 指導我下一步點做。佢建議做"IDRP"。帮我做左個方案,還款期3-5年,每月$18000。薪金6成用来還債,生活壓力很大,因為不想家人和朋友知道!可是社工説方案,供款年期只有這様做,否则不如破產,然後跟我説一下破產現今香港其實好普遍,對我的職業影响不大,
也是另一個選擇。。。但我認為呢步係最後的!
我這兩天爬過文, 尤其看到gringoire的個案,決定一試"IDRP"。希望能成功!!!!

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市魁力 +100 收起 理由
301 + 100 + 100 多謝分享,加分加油支持.

查看全部評分

magkan 發表於 22-6-2014 23:25
你們好!
本人欠債十分嚴重@@一路以来滾欠共74萬,其中HSxC佔7成。
月薪$29800。

如果做IDRP,就得直接找銀行做, 你最多的是HXBC,可直接找此銀行。
千萬不可找任何代理做, 因為佢地會收你手續費或其他費用!
直接找銀行,是不可付任何費用的。
如你找HXBC直接做,我估每月供$16400, 約50期左右已OK!
回復 支持 1 反對 0

gringoire 發表於 2-8-2014 23:02
如果做IDRP,就得直接找銀行做, 你最多的是HXBC,可直接找此銀行。
千萬不可找任何代理做, 因為佢地會收你 ...

你們好!
最後7月23日再上去東華, update 所有欠債及月結單 / 身份証copy / 每月大概支出記錄及每月可還款數目, 然後手寫了一封 cover letter, 東華幫我聯絡各債主, 提出做債務重組申請。在填寫過程中, 社工細心幫忙, 十分感激 !!
之後銀行債主便會直接找我了 !
上星期四, HxBC已找我, 提到我的個案因為只有三個債主, 只能做到單一債務重組, 其餘只能出一些refer letter, 給其它債主參考。
她幫我計算過, HxBC 有5條數, 共欠 $469,000, 可做一筆清, 年期也可長些. 列舉一些數字 :
96期 x $6500 (月息0.35% / 年息7.83%)
84期 x $7200
72期 x $8200
如果解決了HxBC的債務, 餘下來便可處理到其它 !! 她的說法看似有道理 !!
最後申請了96期, 因為想每月靈活點, 也不知這樣選擇對否....待复 !!她說1,2天會有結果。
magkan 發表於 4-8-2014 02:17
你們好!
最後7月23日再上去東華, update 所有欠債及月結單 / 身份証copy / 每月大概支出記錄及每月可還款 ...

恭喜magkan , 可以搞得掂!
原來東華有免費重組服務提供,你都可以考慮上黎開post分享一下,幫下有需要的巴打們!
你們好!
最後7月23日再上去東華, update 所有欠債及月結單 / 身份証copy / 每月大概支出記錄及每月可還款 ...

重有, 月息0.35% / 年息7.83%,真係好低, 你真好彩! 我約兩年前做,年息要約10%, 每月供約2萬,約50期!
如果出面做iva要比多約十幾二十萬, 如經代理做drp要比多約6至10萬!
所以我一直建議直接找銀行,及不要比無良代理呃!!!

評分

參與人數 1城市人氣 +50 城市金錢 +50 城市魁力 +50 城市權力 +50 收起 理由
admin + 50 + 50 + 50 + 50 講得好!

查看全部評分

gringoire 發表於 4-8-2014 09:27
重有, 月息0.35% / 年息7.83%,真係好低, 你真好彩! 我約兩年前做,年息要約10%, 每月供約2萬,約50期!
如果 ...

Ching. 經過兩年。可唔可以分享下而家生活點?同之前有乜分別?工作上有無影響?
謝謝admin關心!
過去兩年沒有再找銀行借錢, 生活正常左好多!
現在每月都準時供款給銀行,加左人工後,每月都可以還錢比之前私下借錢給我的親人, 另外,  慳慳地,每年都可以去下旅行,每個星期都可以同同事或屋企人出去吃下大餐!
工作仍舊, 希望可以做到退休! 本身自己較內向怕羞,不喜承受旁人的言語或壓力,所以好彩沒有做iva,不用登報、上庭及公開個人重組債務的紀錄, 心理上過得去!
頭先攞返文件出來睇, 原來唔係兩年, 我已經供左idrp 3年啦! 仲有我係供64期,唔係50期, 時間原來過得咁快!
gringoire 發表於 4-8-2014 10:38
頭先攞返文件出來睇, 原來唔係兩年, 我已經供左idrp 3年啦! 仲有我係供64期,唔係50期, 時間原來過得咁快! ...

CHing 生活都好寫意。理財方面應該改善不小了。

所以正面,勇敢面對先至係皇道。

回復 支持 1 反對 0

你們好!

多謝分享,加分加油支持.

可另 post 分享下過程及經驗參考.

大家都努力加油!
你們好!

師兄,有冇東華個地址同電話參考
你們好!

師兄,你係做DRP定由匯豐做IDRP?
由你約見到有回覆到成功要幾耐呢?

我幾年前找匯豐做idrp, 由我郵寄申請信及資料給匯豐開始計, 大約唔使3個月就完成晒所有程序,並開始供款!
(當時, 我自己list左要交d咩,然後跟住執, 所以文件及資料都交得好齊,處理idrp部門的負責職員讚我話, 我比代理做得好好多,亦因齊資料,所以程序暢順好多)
樓主做idrp前 tu record 如何?
shunshun 發表於 25-8-2014 13:33
樓主做idrp前 tu record 如何?

是否要去信貸資料庫check先知?
我冇去check過!
(點解咁問?)
你們好!

如果想搵東華搞 大約需時幾耐左右
tamura63 發表於 27-8-2014 23:12
如果想搵東華搞 大約需時幾耐左右

剛剛都send左email 去東華
祝你成功! 及順順利利!