破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

為網友解答有關idrp的疑問

關閉 [複製鏈接]
你需交給銀行的資料, 原來我在本文 的「47 #」  已經POST左。
gringoire 發表於 21-12-2014 14:27
你可以再逐間銀行問下有冇做IDRP,如果冇,你就可以直接向匯豐申請!
銀行收到你的申請資料後, 如果接受申請 ...

謝謝你的回覆=]
之前睇POST見到有師兄話申請後,
信用卡會CUT晒, 欠既卡數會收到信話要清晒,
銀行會唔會打去公司追數架? 我最擔心影響到份工..
另外想請教下你, 如果申請失敗, 又被銀行追數, 可以點搞?
希望你可以俾D意見我...感激萬分!!

Kenmomo 發表於 24-12-2014 01:37
謝謝你的回覆=]
之前睇POST見到有師兄話申請後,
信用卡會CUT晒, 欠既卡數會收到信話要清晒,

信用卡會CUT晒, 欠既卡數會收到信話要清晒:
欠款以idrp形式分期攤還, 不會一次過要你清晒的!

銀行會唔會打去公司追數架? 我最擔心影響到份工:
一般不會, 只要你完成idrp申請後,準時還款, 就唔會有問題!

另外想請教下你, 如果申請失敗, 又被銀行追數, 可以點搞?
例如我向匯豐銀行申請時, 匯豐會先評估我會否成功,如成功機會低, 他就不會開展idrp申請,只會幫你延長你本身在匯豐銀行的欠債,令你唔好破產(你若破產,銀行血本無歸)
如果成功機會大,銀行會開展申請程序,通知其他銀行,你正申請idrp,不會再供款,並叫佢地唔好追你數

只要你有固定收入,未來日子能固定供款, 通常都能成功申請,只是在乎供款期長短!

gringoire 發表於 24-12-2014 14:34
信用卡會CUT晒, 欠既卡數會收到信話要清晒:
欠款以idrp形式分期攤還, 不會一次過要你清晒的!

好多謝你既回覆呀!!!
好清楚!令我清晰左好多!
另外,我應唔應該試下同銀行申請延長還款先?
定直接申請idrp呢?
因為聽說申請idrp後,其實信譽差左,日後買樓做按揭同申請信用卡都好難。
Kenmomo 發表於 26-12-2014 04:06
好多謝你既回覆呀!!!
好清楚!令我清晰左好多!
另外,我應唔應該試下同銀行申請延長還款先?

可以試下同銀行申請延長還款!
希望你成功!
祝聖誕新年快樂!
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12420&extra=page%3D1
樓主想問一下我呢個個案係IDRP定係DRP?
因為我打去銀行個部門時  佢地無同我講係咩
只係知申請債務重組
我見到樓上你話 唔會因為申請失敗比人即時追回全數 我安心很多了
如果係由現時這銀行牽頭幫你同其他銀行做重組,應該就是idrp!
但你case我擔心佢地唔會批你一個月要比5000屋企,除非這5000是家庭必要的開支,而非純粹孝敬父母的心意!
我封信係寫比屋企加食飯交通要5000
無詳細例明咩開支
我擔心既問題係怕唔批 佢即時追我全數
我之前無試過走數遲交
星期一交晒野到依家未有聲氣
小苯 發表於 17-1-2015 18:06
我封信係寫比屋企加食飯交通要5000
無詳細例明咩開支
我擔心既問題係怕唔批 佢即時追我全數

放心, 如果係idrp,銀行計過會批到,至會幫你向其他銀行一起做申請的!
因為如果批唔到,迫你破產,銀行會血本無歸,所以銀行唔會迫你即時還全數的!(除非佢地查到你銀行戶口根本係有錢還,或你有其他可動資產)
感謝師兄解答
c hing ,你好,想同hxbx申請 idrp 但吾知成吾成功?
本人月入16000 入職半年有份pt 每月大約3500
爭hxbx 10萬蚊卡數+万x錢-11萬+citi 7萬私貸,总共 28萬.
申請IDRP 成吾成功?曾經打去citi 卡數一筆清或續借都reject jor..好灰
同埋銀行會吾會打去公司check 資料因為入職文件寫明如破產或收數就即炒,
本人租樓住仲要岩岩加左租,日常开支加还債已經好攰但吾想申請破產……請各位卑D意見充心感璈
請幫下手卑D意見,萬分充心感謝!!!
piggy10 發表於 3-3-2015 02:08
c hing ,你好,想同hxbx申請 idrp 但吾知成吾成功?
本人月入16000 入職半年有份pt 每月大約3500
爭hxbx 1 ...

即計C塔應該肯做一筆清喎。

我…朋友做過。個借貨比例大過你 tim。

當然,我…朋友當時最近個半年還錢記錄相當好。
謝謝,citi話供多兩期再試,但都系續借,未必可以加額,所以米諗住試idtp....
piggy10 發表於 3-3-2015 23:56
謝謝,citi話供多兩期再試,但都系續借,未必可以加額,所以米諗住試idtp....
...

我…朋友個時並無向 C塔 借過。

個過程係:
1. 爭幾間銀行數。大約係30-40倍度。無 C塔。早幾年成日遲還。
2. 問過個幾間,唔肯再借成搞一筆清。
3. 跟住個半年度(?),唔係好記得啦,我…朋友麻…。靠家人幫,頂到下,因為明知遲還都係要還,所以個紀錄都算好。(間中遲還幾日啦,有時都成個月!)
4. 跟住 問C塔借左一D。
5. 跟住捱到一年。還錢,紀錄相當好。
6. 跟住C塔幫我…朋友一筆清。

就係咁簡單。

我朋友好低調,唔好問係邊個!
明白哂,你朋友好好彩╮(╯_╰)╭

我…朋友點會好彩!好彩就唔駛咁!  發表於 9-3-2015 21:41
各位好,

我是2010年12月找hsbc 申請重組 idrp 6成欠債係hsbc 再加4間銀行 , 當時1個月就批左 108期 月供7.8k 0.28% 月息 6.28% 年息 轉眼都供左四年多, 起碼可以過正常生活輕鬆很多 !   
我欠渣X---6萬幾
    CITX---3萬幾
    恒X----2萬幾
但最頭痛係欠財仔................十幾萬
大眾財仔可以做IDRP OR DRP???請gringoire解一解答

jackyks 發表於 27-4-2015 19:23
我欠渣X---6萬幾
    CITX---3萬幾
    恒X----2萬幾

我知銀行得! 財仔我真係唔清楚!
如果你找銀行做牽頭, 你就可以事先問下牽頭銀行做唔做到財仔!
gringoire 發表於 27-4-2015 22:33
我知銀行得! 財仔我真係唔清楚!
如果你找銀行做牽頭, 你就可以事先問下牽頭銀行做唔做到財仔! ...

咁應該用渣打做牽頭定用師兄的匯X呢?
希望各師兄幫忙俾意見 小弟結欠如下 渣x銀行卡數 19萬 痕身卡數+loan 約10萬 Citi loan 5萬 Hxbx卡數 3萬 月入1萬2 想做idrp 我應該揾hxbx定渣x做? 我每月可以拎7000-8000出黎還 做到嘅機會大唔大呢?  Thx 各師兄解答