破產聯盟

查看: 27553|回復: 125
打印 上一主題 下一主題

為網友解答有關idrp的疑問

關閉 [複製鏈接]
之前, 本人不經任何代理, 自行成功完成idrp申請程序, 累積了不少實戰經驗, 為了幫助有需要的人, 本人樂於在此論壇為網友解答有關idrp的疑問!

近兩個月,有網友經短消息向我詢問有關IDRP的各種問題, 當中的問與答的內容及資料對一些有需要的人士來說, 實用性很高。
但因為當中對話內容涉及很多網友的個人資料及私隱,因此, 網友們不方便直接在此論壇POST出來問我。

當我花了很多的時間及精力去回答(相信已超過五千字), 亦很希望可以把有關的內容在此POST, 讓大家分享; 所以我亦知會了網友們, 在適當的時間(例如我冇咁忙時、不影響網友申請IDRP程序的情況下), 我會把所有內容詳細地POST在此, 讓有需要的人, 可以自行閱覽, 此舉亦可避免, 我將不再需要不斷地去經短消息重覆回答相同的問題, 加上我的工作實在很忙, 有時不能快速地回應網友, 令網友有時亦要等一段時間才能得到我回覆, 緊急的問題就會錯失了時機。(但各網友請放心, 我把短消息內的對話在公開POST出來之前, 會先刪除網友的個人敏感資料, 或以其他不敏感的字詞代替,以保護大家的私隱!)

預告: 最近有一位網友是經代理搞IDRP, 但過程中有很多阻滯,亦和代理搞得很不愉快, 在現時差不多完成IDRP程序時, 被代理拎住早前簽的合約窮追數萬元的手續費.....我除了之前教他正確進行IDRP程序要留意的地方外, 現在則和他在商量如何與代理周旋,及討回公道! 因為我很忙, 昨晚很累, 回覆了數條短消息後, 已睡了, 所以今天刻意早起, 繼續回答此位網友的緊急詢問。(有經驗的ADMIN及各前輩, 如能一起幫此網友提供意見,效果可能會更佳!)(但因文字內容太多,我需時間整理後才能POST)

如果大家支持我POST的話, 請多回覆!   讓我知道有人看, 有人支持, 我才有動力去抽時間整理文字及內容。 讓我知道一下, 大家支不支持,好嗎?

評分

參與人數 1城市魁力 +10 城市權力 +10 收起 理由
温sir + 10 + 10 Good Post

查看全部評分

推薦
gringoire 發表於 4-8-2014 10:38
頭先攞返文件出來睇, 原來唔係兩年, 我已經供左idrp 3年啦! 仲有我係供64期,唔係50期, 時間原來過得咁快! ...

CHing 生活都好寫意。理財方面應該改善不小了。

所以正面,勇敢面對先至係皇道。

回復 支持 1 反對 0

推薦
想請教一下關於自己向銀行申請IDRP,
我而家欠債約50萬,
其中大新佔約65%,恒生佔約20%,HSBC佔約15%,
之前睇過好多師兄都係HSBC度做IDRP,
我係HSBC自動轉帳出糧, 唔介意銀行自動扣起還債筆錢,只希望可以成功申請到,
但因為我係HSBC欠債比例最少, 唔知HSBC會唔會受理IDRP呢? 大新之前睇到有師兄話無DRP呢個服務,
自己同銀行傾應該提出幾多利息?
希望各位師兄俾D建議小弟!
回復 支持 0 反對 1

推薦
magkan 發表於 22-6-2014 23:25
你們好!
本人欠債十分嚴重@@一路以来滾欠共74萬,其中HSxC佔7成。
月薪$29800。

如果做IDRP,就得直接找銀行做, 你最多的是HXBC,可直接找此銀行。
千萬不可找任何代理做, 因為佢地會收你手續費或其他費用!
直接找銀行,是不可付任何費用的。
如你找HXBC直接做,我估每月供$16400, 約50期左右已OK!
回復 支持 1 反對 0

1# gringoire

雖然我不了解idrp, 但很支持師兄, 希望這位網位爭取到完美的解決.

多謝分享及幫助其他有須要之會員.

雖然我不了解idrp, 但很支持師兄, 希望這位網位爭取到完美的解決.
ganbade 發表於 2011-9-17 15:31

謝謝支持!!

多謝分享及幫助其他有須要之會員.
301 發表於 2011-9-17 17:11

謝謝301大人!!

勁喎,而家為你開個專版...你就升做專家喇~~
打打氣 ,加油

勁喎,而家為你開個專版...你就升做專家喇~~
mochida_elt 發表於 2011-10-3 21:33

「專家」稱號,真係唔敢當! 只係自己經歷過, 可以在閒時同大家分享一下經驗, 希望令新人可避免走太多的枉冤路!

謝謝mochida_elt兄回覆! ^__^
打打氣 ,加油
man152 發表於 2011-10-3 21:48

多謝man152兄的打氣及加油!  ^o^
gringoire 近況點呀?
唔見有新Post嘅??
10# 温sir

溫sir, 我會在「不影響網友申請IDRP程序的情況下」才post, 因現時該網友仍在申請中, 所以我暫不能post! 請諒!
10# 温sir

溫sir, 我會在「不影響網友申請IDRP程序的情況下」才post, 因現時該網友仍在申請中, 所以我暫不能post! 請諒!
gringoire 發表於 2011-10-12 21:00

噢!明白!加油!支持你們!
謝謝溫sir!
想問問樓主
申請IDRP時,仲需唔需要供原來的供款。
因本人工 cover唔到原有 還款金額。
已向顧問行申請DRP
但銀行仍有電話追數。
想了解情況,有助了解及申請
不應經顧問, 應直接向銀行申請!
IDRP每月還款中,改地址是否要每間銀行通知定 只要通知牽頭銀行。
我覺得:如果只係同idrp有關,你通知牽頭已可以。
但如果你同其他銀行尚有瓜葛的話,例如仍有支票、存款、股票、保險、強積金等等戶口或關係的話,你應要自己主動通知。
我自己都想慢慢完成DRP,請問可以點做?
kumiko1030 發表於 21-11-2013 19:59
我自己都想慢慢完成DRP,請問可以點做?

直接找閣下最大欠款的銀行, 先試下問下佢地有冇幫人客牽頭做idrp ! 如有, 就向佢地申請! (不是間間有, hsbc就一定有)

我都搵緊葉x鄧攪drp,我欠hsbx同恆心230000左右,月入一萬,分8年還,每期3500~4000內,唔知會唔會成功