破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

為網友解答有關idrp的疑問

關閉 [複製鏈接]
我欠HSBC 卡數180k, 循環萬應$20K,邦民40k , 星展150k,
但今個月d數未找>.<
我每月可還10k ,吾知申請成功機會高吾高?求救!thank!
我都係睇左呢度, 最後成功自行申請IDRP的. 之前已去左葉XX, 但佢地根本唔係幫你, 了解後知道同你自己做係一樣既. 參考左GRINGOIRE 師兄既做法, 逐步跟住做.
我自己首先去環聯申請個信用報告睇下究竟欠幾多間銀行, 其實大約都知知地, 但真係欠太多, 睇報告後再對番自己D 月結單, 整番個欠款表出黎. 我總共欠5X萬. 每月MIN PAY約2萬. 我扣除所有必須開支後, 每月可供還款餘額大約係6千幾, 其實好憫架, 係好慳先得.  
跟住就打去欠最多果間銀行問點申請IDRP, 負責既人都好好, 佢俾左個表叫我填晒D欠款同開支收入等, 我自己再跟GRINGOIRE 個範本寫封信, 準備好月結單糧單等就俾晒銀行, 佢就幫我攪.
交晒文件, 大約個幾兩個星期銀行就提出初步建議, 每月還7千, 大約還8年, 銀行負責人話佢跟住會通知我所有欠款銀行我現正申請IDRP, 並問佢地拎最UPDATE 既欠款資料, 並睇下其他行同唔同意.. 意料之外的是其他銀行即時停止了追數行動, 我好多張卡已被CUT, 落左收數度, 停止追數真的令我成個人都開心晒.
大約一個月, 銀行正式通知我申請已成功, 我就上去佢地度簽文件. 成個申請程序係好好, 銀行好客氣, 冇當我死債仔咁睇低.
我信用評級已經係I, 咩都申請唔到, 本來已經準備申破, 但IDRP能成功真係好開心.
上次我上東華,個職員話2,3 個個d 銀行唔會做drp,  其實係咪實際情況?
surewin188 發表於 4-6-2015 02:51
我都係睇左呢度, 最後成功自行申請IDRP的. 之前已去左葉XX, 但佢地根本唔係幫你, 了解後知道同你自己做係一 ...

可以幫到你,我都覺得好開心!
最高興是你能重上人生的正軌,替你歡喜!
你有空時也上來幫下其他人吧!
祝一切安好!
寫返清楚條問題先,東華話,2至3萬d 細數卡數自己寫信去銀行做drp 唔會批,實況係咪咁
Sincere, 我既情況係所有銀行都同意,其中有2間銀行只有1萬欠款.我是申請idrp,
tamura63 發表於 3-5-2015 09:56
大新岩岩搵左我做drp 我欠220k 分佈 2銀行 5財仔 依家等緊佢批

請問可以俾大新DRP電話嗎??
nills 發表於 11-5-2015 15:37
多謝gringoire師兄教路,恆生同我做左一筆清,60期,每期5千1

師兄介唔介意講下當時點同銀行申請一筆清?
因為我都係岩岩轉工無耐,之前問啲銀行都話份工唔夠耐。。
最大債主係BXC
我想問一下 做會計 我人工28.5k 總欠款如下: Hsxc 咭數 $200,000 Hsxc 貸款 $115,000 Hsx   咭數 $87,000 Bex   咭數 $37,000 大x    貸款 $312,000 (大概)  TU G grade 95.1% 請問我可以做到結餘轉戶或者DRP 嗎? 謝謝解答
請問做地產經紀做idrp會否影響續牌申請?
不申報無人知,只有向銀行申請不到信用咭貸款
剛剛交左文件去hsbc做idrp,希望成功啦。。。
kmc 發表於 19-4-2016 14:00
剛剛交左文件去hsbc做idrp,希望成功啦。。。

欠hxbc 12xxxx 月還26xx
hxbc 信用卡 25xxx
Dxs 26xxxx 月還51xx
X新 44xxx 月還10xx
Ux 17xxx 月還11xx
每月未計信用卡min pay, 要還一萬
月入around 18-20k
真係好吃力,計過每月只能還4-5k
期數長d唔緊要。。。希望成功吧。。
idrp要求要符合以下幾点
1.欠最小四間...2.扣除生活費最多10年要供完,3,工作隱定,4,近半年新数要解釋
請問如欠債銀行沒有HSBC 可否搵佢地做DRP?
idrp?欠債銀行沒HSBC是不可找他們做的。必須先找你的最大債主。
星展有冇IDRP?? 我自己的個案已係大廳分享, 請教大家