破產聯盟

查看: 21153|回復: 387
打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

我有一日睇左電視廣告, 打去問破產事, 問問下就上左去比資料攪埋破產
一來我自己急又冇方向 , 2來冇經驗就信廣告, 唉, 原來佢只係會計C,
唔係律師, 宣誓當日仲帶左我去 2 間律師行, 一共行左 3個地方, 依家
好驚 , 因為自己太蠢太急 , 日後我估有排煩 , 因為個會計C連會上庭的事
都冇同我講 , 我係入左泥呢個網, 睇大家的經驗先知仲會上庭咋

1# 2011年10月

都行到呢步 ,仲有咩煩得過俾人地追數 ?

祝順利
1# 2011年10月

都行到呢步 ,仲有咩煩得過俾人地追數 ?

祝順利
man152 發表於 2011-10-9 22:21

追數, 又係另一個問題 , 我真 5清楚, 第一次問個會計c , 佢話一宣誓就 5 會被銀行財仔滋擾
到左我宣誓果日 , 個會計c 改口話 : 要等破產紙出左先有效, 呢段時期佢話對方有權追數喎
3# 2011年10月

佢講得啱呀 ,咁佢有冇話要幾多日 ?

在下就要3日 ,期間就要想法拖

你而家做下功課 ,去睇下破產須知先
3# 2011年10月

佢講得啱呀 ,咁佢有冇話要幾多日 ?

在下就要3日 ,期間就要想法拖

你而家做下功課 ,去睇下破產須知先
man152 發表於 2011-10-9 22:36

佢話由佢地 FAX 信比銀行財仔果日 , 對方就知咩事, 5會追 ,
但係我問多幾次求安心(因為我怕家人被滋擾) , 佢就話有破產紙就完全 5追數,
所以我先驚 唔該CHING, 我去睇下須知先.
祝一切順利, support u
唔係賣花讚花香。樓主其實應該後悔無上來睇。

呢度係老溫 The One 領導之下,好似天上的太陽,照亮萬物。真係重秋萬世…… 咁咁咁… (下刪 10 萬字)
佢話由佢地 FAX 信比銀行財仔果日 , 對方就知咩事, 5會追 ,
但係我問多幾次求安心(因為我怕家人被滋擾) , 佢就話有破產紙就完全 5追數,
所以我先驚 唔該CHING, 我去睇下須知先. ...
2011年10月 發表於 2011-10-9 22:45

請問你有沒有欠財仔?有的話會比較麻煩
  多謝你呀溫SIR, 我終於入到泥 !
我有好多問題, 方 5方便問下你呢 ?
祝一切順利, support u
ranger 發表於 2011-10-9 23:00

多謝你 但係我呢 4年都 5 會安心
所以我先驚 唔該CHING, 我去睇下須知先. ...
2011年10月 發表於 2011-10-9 22:45

定定神先!唔使担心,既然已經開步,就慢慢走落去,呢度大把人陪你。
首先,法庭一般係星期二辦入紙申請嘅,正常星期二16:30左右就有申破No.,(未有申破No.前都可能有人追數,拖住先!唔須要話佢知你搞緊)
收到No.後,亦即係你所有債主都知道晒,一定有啲扮唔知嘅揾你收數,但總要定,你只要講個No.同叫佢唔明就揾你律師,咁就得嘞,無論收數嘅講乜你都唔使理佢!
先講到呢度,祝你順利!
  多謝你呀溫SIR, 我終於入到泥 !
我有好多問題, 方 5方便問下你呢 ?
2011年10月 發表於 2011-10-9 23:18

你唔係已經問緊咩??
請問你有沒有欠財仔?有的話會比較麻煩
c_ronaldo 發表於 2011-10-9 23:16

有呀, 其中有花 K 財務 ,
睇在你地的 POST , 講花 K D人好衰
我怕未出破產紙前的呢2個月會有追數沐紅油之類
我當日簽借錢的時候係冇填過任何查詢人之類的
不過睇你地的POST, 原來花 K 係8通天地線
定定神先!唔使担心,既然已經開步,就慢慢走落去,呢度大把人陪你。
首先,法庭一般係星期二辦入紙申請嘅,正常星期二16:30左右就有申破No.,(未有申破No.前都可能有人追數,拖住先!唔須要話佢知你搞緊)
收到No. ...
温sir 發表於 2011-10-9 23:21

咁啫係仲有 2日先出到NO. (10月11號星期 2) 呢一日D僓主先會知我破產 ?
  5怪得之 AXON 仲SEND SMS 比我又叫我借多 D錢啦...
但係我明明過左還款期仲未入數比 AXON 喎, 死啦, 佢係米諗緊咩方法
想恐嚇我呀 ???
你唔係已經問緊咩??
温sir 發表於 2011-10-9 23:25

咁, 我 5客氣喇繼續問
我依家宣左誓就 ONLY 等 ?(等出破產紙 ?)
我睇左小小呢度的POST , 關於要上庭,
點解仲要上庭呢 ?我問左會計C佢話我
冇野要做, 佢係咪亂UP ?
會計師只係幫你同教你填資料,唔可以好似律師咁係你代表人,所以入紙上庭攞破產令都係要自己一手一腳,但係都行出第一步就唔好理咁多,既來之則安了,驚都無用
我睇緊呢一段 :
破產 FAQ 48 - 交文件的程序:

5) 所有信用卡,借貸或財務月結單,要預先影印好,排好先後及釘裝好。比方說5月[入纸]申報攪破產,就要準備5,4及3月份月結單。如重有2月份月結單在手,就準備定以防佢地要。

我張花 K 合約一早掉左, 依家點算 ? 5係要打去花 K PRINT過份比我丫嘛 ??
會計師只係幫你同教你填資料,唔可以好似律師咁係你代表人,所以入紙上庭攞破產令都係要自己一手一腳,但係都行出第一步就唔好理咁多,既來之則安了,驚都無用 ...
cc4321 發表於 2011-10-9 23:49

唔好意思 , 以上呢個階段我係咪做左 ?
因為宣誓前我已經盡量交哂有關文件比會計C
咁, 我 5客氣喇繼續問
我依家宣左誓就 ONLY 等 ?(等出破產紙 ?)
我睇左小小呢度的POST , 關於要上庭,
點解仲要上庭呢 ?我問左會計C佢話我
冇野要做, 佢係咪亂UP ? ...
2011年10月 發表於 2011-10-9 23:37

哈哈~~你好彩咋!我唔係輕易答人架!
你唔明不妨問,個個c兄都會幫你嘅,但最好你多睇睇“須知”,入面好多答案。
上庭正常係指頒破產令當天,要上庭聽判,要睇同你做嗰間包唔包上庭,唔包嘅就要你親自上庭,但佢都會派人跟你嘅。
唔好意思,我亦想問如果10月11號上午上律師樓攪破產是否趕得切下午有申破No.定係要10月18日先會有申破No.或如果10月11號上午上律師樓攪破產是否要下星期二(18.10.2011)才有申破No.因見你寫"法庭一般係星期二辦入紙申請嘅,正常星期二16:30左右就有申破No."是否每星期二法庭才辦理入紙申請的