破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

哈哈~~你好彩咋!我唔係輕易答人架!
你唔明不妨問,個個c兄都會幫你嘅,但最好你多睇睇“須知”,入面好多答案。
上庭正常係指頒破產令當天,要上庭聽判,要睇同你做嗰間包唔包上庭,唔包嘅就 ...
温sir 發表於 2011-10-9 23:59

多謝你回答我呀溫SIR ! 我依家食5安坐5落,
咁大個人第一次覺得無助, 好驚銀行同財仔收到我破產通知後
會發哂顛咁攪我/家人 , 真係日日發惡夢跳海都5掂
我都想知, 就快要攪, 已同一間債務重組公司傾過, 佢彈左比個會計師, 同我discuss個情況, 會計師話如果要老破, 佢既收費包埋上庭, 但我問到時係我搵佢介紹既律師定係點, 佢話直接搵翻佢, 佢會幫我攪!
哥仔, 有我陪你呀, 不過, 可能我要請教翻你, 因為早過我一步

多謝你回答我呀溫SIR ! 我依家食5安坐5落,
咁大個人第一次覺得無助, 好驚銀行同財仔收到我破產通知後
會發哂顛咁攪我/家人 , 真係日日發惡夢跳海都5掂 ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 00:11

我都想知, 就快要攪, 已同一間債務重組公司傾過, 佢彈左比個會計師, 同我discuss個情況, 會計師話如果要老破, 佢既收費包埋上庭, 但我問到時係我搵佢介紹既律師定係點, 佢話直接搵翻佢, 佢會幫我攪!
...
smallcat 發表於 2011-10-10 00:17

你果個會計C都叫有良心會同你講包上庭,
我果個根本冇提過"上庭", 講真我咩都 5識先搵佢攪,
佢只係一味話 : 放心啦 / 得啦 / 5洗擔心啦
比左錢人攪 , 5好諗住真係咩都5洗理, 依家有排煩
所以, 要問清楚, 但我都驚佢始終唔係律師, 雖然佢個人都算nice, 但生意歸生意, 佢有比同佢合作律師既卡片我, 其實我最初係問佢做唔做到iva, 佢地話都ok的, 但睇完成條數, 其實還錢都要比好多息, 佢話我都可以攪到債務舒緩, 但其實供8年而且唔可以遲交, 我都覺得幾危險!  iva D 息好少少, 但攪iva又係超貴, 又係好長時間, 其實咁還法, 還8年自己都唔知係人定係鬼, 真係好辛苦, 所以, 應該老破都係無乜計!
其實會唔會係佢懶同你講, 一般攪老破都係唔上上庭喇, 除非真係山窮水又盡到一滴都無, 自己攪係可以慳到5K, 但買驚風散既錢肯定唔止5K!

你果個會計C都叫有良心會同你講包上庭,
我果個根本冇提過"上庭", 講真我咩都 5識先搵佢攪,
佢只係一味話 : 放心啦 / 得啦 / 5洗擔心啦
比左錢人攪 , 5好諗住真係咩都5洗理, 依家有排煩 ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 00:26
所以, 要問清楚, 但我都驚佢始終唔係律師, 雖然佢個人都算nice, 但生意歸生意, 佢有比同佢合作律師既卡片我, 其實我最初係問佢做唔做到iva, 佢地話都ok的, 但睇完成條數, 其實還錢都要比好多息, 佢話我都可以攪到債 ...
smallcat 發表於 2011-10-10 00:34

我當日都係問佢 IVA 先, 佢話攪5掂仲話夾硬攪 IVA 中途失業就PK喇
因為 IVA 後冇能力還要破產, 咁之前供左果 D 就白供, 時間拖長左冇著數
比佢碎下碎下(好似比佢催眠咁)就好乖咁執好文件上去搵佢喇.
其實會唔會係佢懶同你講, 一般攪老破都係唔上上庭喇, 除非真係山窮水又盡到一滴都無, 自己攪係可以慳到5K, 但買驚風散既錢肯定唔止5K!

smallcat 發表於 2011-10-10 00:38

呢粒散買左都5知有幾多功效
其實佢都唔係說你攪老破, 老破佢地賺得少錢D, 可能真係考慮個case, 太辛苦就不如忍痛, 我想無人想老破!

我當日都係問佢 IVA 先, 佢話攪5掂仲話夾硬攪 IVA 中途失業就PK喇
因為 IVA 後冇能力還要破產, 咁之前供左果 D 就白供, 時間拖長左冇著數
比佢碎下碎下(好似比佢催眠咁)就好乖咁執好文件上去搵佢喇. ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 00:52
哥仔, 有我陪你呀, 不過, 可能我要請教翻你, 因為早過我一步

smallcat 發表於 2011-10-10 00:19

多謝你陪我呀 我5知頭5知路咁一步一步入地獄咁真係好驚
一諗到有破產信/ 顧問信之類會寄去我家, 就要面對一輪呢D宣傳滋擾
咁係人都知我攪破產啦 (個信箱半透明)
我問左個會計師, 佢話破管署有機會白信封, 亦有機會 破管署個嘜頭, 呢個政府真係P街, 無人會想老破, 仲要比人知!
但我未見會計師前, 佢公司個小姐話可以通訊地址唔同, 但我都唔知, 呢處有無高人指教下收破管處既信, 可以點樣唔使比family member 知?  

多謝你陪我呀 我5知頭5知路咁一步一步入地獄咁真係好驚
一諗到有破產信/ 顧問信之類會寄去我家, 就要面對一輪呢D宣傳滋擾
咁係人都知我攪破產啦 (個信箱半透明) ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 01:00
我問左個會計師, 佢話破管署有機會白信封, 亦有機會 破管署個嘜頭, 呢個政府真係P街, 無人會想老破, 仲要比人知!
但我未見會計師前, 佢公司個小姐話可以通訊地址唔同, 但我都唔知, 呢處有無高人指教下收破管處既信,  ...
smallcat 發表於 2011-10-10 01:05

宣傳單張邊會咁好心用白色信封包住寄比你丫 ??
師兄, 你知唔知你幾時大概頒到令? 頒到令財仔就唔會收歛D  :)   

宣傳單張邊會咁好心用白色信封包住寄比你丫 ??
2011年10月 發表於 2011-10-10 01:08
師兄, 你知唔知你幾時大概頒到令? 頒到令財仔就唔會收歛D  :)   

smallcat 發表於 2011-10-10 01:18

我實在攪 5清楚, 領令 = 破產令 ? (咁咪仲有 2個月要驚 ?因為我早幾日宣誓咋)
唔好意思呀2位,我都好想陪2位傾吓計,但我部手機好似我老温咁老,反應仲慢過我……所以我講唔到幾多
收信方面,你哋可以睇番09年4~6月嘅舊文,我記得當時好多人問過收信問題。
不過我覺得你哋都係唔使諗,時間上應該趕唔切,安心等收信啦。
另外呀10月,你首先要問清楚包唔包出庭先,其它可以慢慢見步行步。
我在網上有睇到以下咁寫, 但要高人指正才成 :)

破產流程

j 第一日→債務人提供有關債項等資料,擬定破產呈請文件。

k 即日至一星期內→到破產署宣誓,並將破產呈請文件提交法庭存檔。

l 一個月→獲法庭枇核,替戶口進行解凍(如有需要)

m 一個半→月法庭頒佈一般破產令

我實在攪 5清楚, 領令 = 破產令 ? (咁咪仲有 2個月要驚 ?因為我早幾日宣誓咋)
2011年10月 發表於 2011-10-10 01:21
唔該晒溫sir, 我嘗試搵下, 因為呢個網我仲了解緊, 好多資料, 謝謝

唔好意思呀2位,我都好想陪2位傾吓計,但我部手機好似我老温咁老,反應仲慢過我……所以我講唔到幾多
收信方面,你哋可以睇番09年4~6月嘅舊文,我記得當時好多人問過收信問題。
不過我覺得你哋 ...
温sir 發表於 2011-10-10 01:26
不過我覺得你哋 ...
温sir 發表於 2011-10-10 01:26

溫SIR ! 我仲以為你嫌我煩 5啋我呀 !
果個會計C我對佢真係冇哂信心, 宣誓都冇陪我去
收左錢走都走5切, 88都冇一句 仲有一件事我
覺得冇咁著數, 就係我對上一次襟錢出泥用係幾星期
之前, 佢話冇問題, 依家我先知 5可以襟完錢就破產
我今次大獲喇
我在網上有睇到以下咁寫, 但要高人指正才成 :)

破產流程

j 第一日→債務人提供有關債項等資料,擬定破產呈請文件。

k 即日至一星期內→到破產署宣誓,並將破產呈請文件提交法庭存檔。

l 一個月→獲法庭枇核, ...
smallcat 發表於 2011-10-10 01:29

其實我有一個朋友在大約10年前破左產
佢話由比錢攪破直至 4年內都冇人追過佢
數 , 亦冇收過任何咩顧問信, 可能時代變左
依家心驚驚 btw tks 你的資料
唔該晒溫sir, 我嘗試搵下, 因為呢個網我仲了解緊, 好多資料, 謝謝

smallcat 發表於 2011-10-10 01:31

我都唔好意思,相信你哋都知道,近期我們正在改善工程中,資料可能有點混亂,大家包容吓。整理好之後,相信會容易揾到需要嘅資料。