破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

carrie,我印象中你係she.com既舊人,恭喜晒解破成功,其實你講得冇錯,4年準時交年結,時間好快過.enjoylife也都解破了.

4年唔難過,最難過係行出第一步,同埋被銀行追數的日子.不過呢樣係每個破產人仕必經的階段. ...
roy 發表於 2011-10-13 18:59

哈哈,你好利害呀,四年仲認得我:)  其實規規距距就唔使驚,即使外判要反對你解破都要有根有據。
準時上繳準時交年結十分重要,有咩改動主動通知,只要唔怕麻煩盡量書面通知,有咩E郁自己也有個底保障自己。

追數日子我地好多人也經歷過,係會覺得好繁同好驚,但都行得呢步就點都要支持下去。
377# carrie322

你買咩野呀,點解會搞到有收數佬去你屋企收數架??
話無呢個人係逃避嘅方法,解決唔到問題架,
D收數有得你地址就自然有方法搵埋你其他資料,
可能仲會煩到你屋企人同朋友架,
不如正面D,搵果間公司傾 ...
happy123 發表於 2011-10-13 17:54

我係搬屋搵人訂造窗花0個D野,點知間野自己度錯位,攪到有D裝唔到,有D唔0岩位佢夾硬裝仲鑽到我幅牆爛曬,
根本亂咁黎,位又係佢度,造錯左大細裝唔到係佢的問題,我梗係唔收貨啦。
點知過左幾個月,就收到追數信,開頭D追數信連爭咩錢都無嫁,佢地唔肯講幫邊個追,後尾又再收到我打返去鬧鬼D收數佬,話你連幫邊個收數都唔講我比條毛你咩,
之後再收到的信就寫埋係追咩錢,打去同0個間野嘈不過佢地都唔講道理0既,同屈都無分別,我咪話你夠膽咪再追囉,我有咩頭暈身慶一定入你數。
D收數佬仲係繼續寄埋D信黎煩住曬,我嬲嬲地真係打返去鬧爆佢,我直情話: 之前你D同事打黎,我已經再三講左呢個人唔係度住,你地仲係咁寄黎都無用嫁,
佢就話全香港咁多收數,可能個老細之前搵的唔係佢地係另一間,真係吹漲  

所以呢單野真係講起就慶,而家過左兩星期都暫時無再收到D追數信,如果佢夠膽上門,我真係是但搵個收數佬收返佢整爛我幅牆D維修費呀!
我今日收到信了, 係銀行出的一封信
大慨的意思, 知我攪緊破產, 不過
又叫我入番哂所有錢比佢地銀行
仲話如果知我其他銀行有錢會扣
哂佢, 我想問對於呢封信, 我可以點做 ??
係咪開始左追數的生涯 ??
係咪開始左追數的生涯 ?? ...
2011年10月 發表於 2011-10-15 23:38

我也同樣收到一大堆這樣說的銀行信,但你不用去理會它
也不會被追數,這些是銀行的電腦信件,你大可以放心!

10月妹妹!新嘅問題討論,點解唔另開新帖討論呢??
383# 2011年10月

有無人咁傻仔(女),申請緊破產仲會繼續還錢比銀行
就算你依家還晒, 咁你老破, 銀行以後都係唔信你, 唔借錢, 咁還唔還仲有乜分別?

而且你搞緊破產戶口已經凍結,除非你申請解凍,唔係邊個可以郁到你d錢?會扣哂佢?你問佢憑什麼可以扣你其他銀行d錢,而家唔得將來出左破產令更加唔得,佢出d咁嘅信無非都係行政上係咁做當係交差,可以不需理會