破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

我都唔好意思,相信你哋都知道,近期我們正在改善工程中,資料可能有點混亂,大家包容吓。整理好之後,相信會容易揾到需要嘅資料。
温sir 發表於 2011-10-10 01:45

其實好多謝你地做呢個網出泥 ! 可以幫我地一d仲發緊夢
以為冇事其實大難臨頭的人解疑問 ! 仲有好多經驗分享 !多謝 !
溫SIR ! 我仲以為你嫌我煩 5啋我呀 !
果個會計C我對佢真係冇哂信心, 宣誓都冇陪我去
收左錢走都走5切, 88都冇一句 仲有一件事我
覺得冇咁著數, 就係我對上一次襟錢出泥用係幾星期
之前, 佢話冇問題,  ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 01:38

㩒完機破產呢啲係好小事啫,(當然唔係指數目大嗰啲啦)…放心!
至於收數,我經驗係入紙後頭一星期煩啫,因為正常間間都會打電話揾你,佢哋都想攞得幾多得幾多嘛,又呃又氹又嚇咁,但你企硬,佢哋係無你乎架。
我當年得一條大數拖住, 其他卡我仲有還, 所以好好彩黎黎去去都係得一間追我數
到最後我都係襟得就襟哂卡 d limit 出黎, 我諗 total 兩萬左右, 破果時佢都冇問我點解襟哂 d 錢出黎就攪破產
42# 温sir

我都係得把口硬其實內心驚到爆心跳果種人
如果只係打下電話, 5會上門我已經好開心
只怕直踩去我家/ 家人就為左我煩落去
我當年得一條大數拖住, 其他卡我仲有還, 所以好好彩黎黎去去都係得一間追我數
到最後我都係襟得就襟哂卡 d limit 出黎, 我諗 total 兩萬左右, 破果時佢都冇問我點解襟哂 d 錢出黎就攪破產 ...
devil 發表於 2011-10-10 02:02

請問你意思係破產前定後比人追數呀 ?
其實好多謝你地做呢個網出泥 ! 可以幫我地一d仲發緊夢
以為冇事其實大難臨頭的人解疑問 ! 仲有好多經驗分享 !多謝 !
2011年10月 發表於 2011-10-10 01:50

唔使咁客氣,我哋都係過來人啫,因為曾經有敵對網站入嚟搞事破壞,為咗保護呢度同大家,所以才加咗好多限制,令大家不便,抱歉!
而家再次改進中,希望幫到更多人,更希望你哋繼續分享經驗,和幫幫後來者,謝謝!
唔使咁客氣,我哋都係過來人啫,因為曾經有敵對網站入嚟搞事破壞,為咗保護呢度同大家,所以才加咗好多限制,令大家不便,抱歉!
而家再次改進中,希望幫到更多人,更希望你哋繼續分享經驗,和幫幫後來者,謝謝!{: ...
温sir 發表於 2011-10-10 02:17

總之非常多謝你肯so我,我頂5順要訓喇
聽日再入泥問其他問題, 因為睇左其他人
的post有些不明白, 不阻你訓了.早抖先
請問你意思係破產前定後比人追數呀 ?
2011年10月 發表於 2011-10-10 02:10

當然係破前既事黎啦
經溫sir 指點, 搵左D資料, 如果真係驚D 有破管署嘜頭既信, 可以先做郵政轉遞服務, 如下:

經律師攪:

申請至頒令日前(7-10天內)會有一封寄俾你, 另外有兩份文件由律師俾你;
頒令後一個月內有兩封至三封信由破產局/高院 寄俾你;
頒令後兩個月左右再有一封破產局/法庭寄俾你;

(註: 上述乃一般情況下)

其實你申請破產,屋企人係唔會知.

唯一有機會知既就係申請破產時有幾封印有破產署的信件,當你家人收到封信時,一定會懷疑.

不過你可以考慮用郵局的郵件轉遞服務,避免有以上情況發生.詳情如下:

破產 FAQ 45 - 郵件轉遞
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1142&extra=page%3D1

破產 FAQ 46 - 郵政信箱
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1143&extra=page%3D1

其實我有一個朋友在大約10年前破左產
佢話由比錢攪破直至 4年內都冇人追過佢
數 , 亦冇收過任何咩顧問信, 可能時代變左
依家心驚驚 btw tks 你的資料 ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 01:42

評分

參與人數 1城市人氣 +5 城市金錢 +10 收起 理由
温sir + 5 + 10 唔該晒!

查看全部評分

多謝你及呢處熱心人既回覆, 因為新人都好無助, 謝謝 !

我都唔好意思,相信你哋都知道,近期我們正在改善工程中,資料可能有點混亂,大家包容吓。整理好之後,相信會容易揾到需要嘅資料。
温sir 發表於 2011-10-10 01:45
提醒各位新會員

在未收到申破NO.前 ,記得要聽追數電話 ,想法拖住佢

佢地就冇咁快出信
18# 2011年10月
上法庭只係等個官睇下你d文件ok就會頒令,睇怕你都仲未到呢個階段
22# smallcat

會計師可以代表你上庭?橫掂都係搞不如直接搵個律師仲好
41# 2011年10月

呢個網真係好好,不過最重要都係事後都得閒上黎吹下水,唔好搞掂哂就關人唔再上黎

呢個網真係好好,不過最重要都係事後都得閒上黎吹下水,唔好搞掂哂就關人唔再上黎
cc4321 發表於 2011-10-10 07:31

話時話,真係好多謝你哋嘅支持!
我接手不久,仍在學習中,希望大家對破聯改進方面,盡量提多些意見,讓破聯可以做得更好!多 謝你們!
話時話,真係好多謝你哋嘅支持!
我接手不久,仍在學習中,希望大家對破聯改進方面,盡量提多些意見,讓破聯可以做得更好!多 謝你們!
温sir 發表於 2011-10-10 09:25

最好o係未交收數公司前入紙,唔係會有手尾跟,特別係借財仔會比較麻煩
提醒各位新會員

在未收到申破NO.前 ,記得要聽追數電話 ,想法拖住佢

佢地就冇咁快出信
man152 發表於 2011-10-10 07:23

吓 ? 死啦我一早改左新手提no. 只係得 aXon 知道我有新手提咋
咁好肯定其他銀行同財仔都搵5到我喎,  係咪會直踩上門呀 ?
55# 温sir

支持係應該,因為破聯真係幫左我好多,而家破左快一年喇,我都會KEEP住上黎,希望未來日子破聯做得越黎越好
57# 2011年10月

相信會先出信聯絡你,因為銀行轉比收數公司都會先通知你係比左邊間收數公司,打唔通電話就出信,而axon就唔駛驚,我都有爭佢錢數目都唔細,我申請破產中佢追過我數,我話佢知已經排緊期同fax資料比佢就無再煩我,其他就唔清楚喇

cc4321 發表於 2011-10-10 07:31

如果大家5嫌我煩, 我5介意成日上泥吹水
因為除左同大家傾, 根本 5可能有人明白
我地呢 d 破產人的生活點滴