破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

當然係破前既事黎啦
devil 發表於 2011-10-10 02:32

原來係指破產前, 明白了,
但係我宣誓之前係一直
有供款/還款的, 直至宣誓後
就沒有再還款比任何一間
銀行/ 財仔, 加上我依家只
係初起步, 所以 5知係 5係
對方未知我破產所以未開始
發老命追我數.
57# 2011年10月

相信會先出信聯絡你,因為銀行轉比收數公司都會先通知你係比左邊間收數公司,打唔通電話就出信,而axon就唔駛驚,我都有爭佢錢數目都唔細,我申請破產中佢追過我數,我話佢知已經排緊期同fax資料比佢就 ...
cc4321 發表於 2011-10-10 11:03

a字頭呢間財仔仲會繼續追架
經溫sir 指點, 搵左D資料, 如果真係驚D 有破管署嘜頭既信, 可以先做郵政轉遞服務, 如下:

經律師攪:

申請至頒令日前(7-10天內)會有一封寄俾你, 另外有兩份文件由律師俾你;
頒令後一 ...
smallcat 發表於 2011-10-10 02:56

tks小cat ! 你的資料很有用 !:) 了解多d.
c_ronaldo 發表於 2011-10-10 11:19

破產令出之前會追 ? 定係宣左誓就 5追 ? 唉o也,我好混亂呀
c_ronaldo 發表於 2011-10-10 11:19

佢真係無追過我喎,佢只係問我比左邊間律師搞咁就無再搵過我,呢個係我親身經歷
64# 2011年10月

出破產令之前都會追下當交差,但係出左令都仲追就可以叫佢打比破署問清楚

我估計宣左誓, 二線財仔都有機會追, 一線就唔知了, 會計師同我講, 就算入左紙申請老破,  銀行如 老恆, 東也, 中痕, 都有機會繼續追, 如果佢地唔打電話去屋企, 只係信, 咁都無乜野既, 大家係擔心打電話去屋企玩野咁解!
我無借財仔, 因為從來唔敢掂, 我只係銀行既卡數!         我有個朋友以前比 UX 勁追 ( 即係成日賣廣告 燒鴨一刀清個間 )

其實咁多位師兄, 從第一日入紙申請後, 係咪真係要法庭出左老破令先至肯定唔會再被人追 ?  定係有 no. 已經可以fax去銀行叫佢乖乖唔好攪 ?

我唔係唔想直接搵律師, 因為我都唔知邊間好 , d 人話三姓普通, 所以我係搵左一間債務重組公司(因為最初係打算iva), 佢refer左我去一個會計師, 個會計師同個有律師合作, 但會計師會幫我跟d野, 上庭律師會攪!  我未入紙, 因為有d野要搞好左先入:)  

破產令出之前會追 ? 定係宣左誓就 5追 ? 唉o也,我好混亂呀
2011年10月 發表於 2011-10-10 11:23
唔使客氣, 或者我來緊都要請教你

tks小cat ! 你的資料很有用 !:) 了解多d.
2011年10月 發表於 2011-10-10 11:21
67# smallcat

我爭渣x,豐x同axno,未入紙前全部都不停追,豐x交左比左收數公司同上過門,但一入左紙就三間都靜哂,電話都無個

師兄, 入紙係你宣左誓, 有number ?

原來老破令要一個半月左右先出到!  :)

債務人提供有關債項等資料,擬定
破產呈請文件。                                            第一日

到破產署宣誓,並將破產呈請文件
提交法庭存檔。                                         即日至一星期內

獲法庭枇核,替戶口進行解凍(如
有需要)                                                      一個月

法庭頒佈一般破產令                                       一個半月

67# smallcat

我爭渣x,豐x同axno,未入紙前全部都不停追,豐x交左比左收數公司同上過門,但一入左紙就三間都靜哂,電話都無個
cc4321 發表於 2011-10-10 11:51
70# smallcat

宣左誓先可以入紙入左紙就有no,咁就可以通知債權人,我係12月6日入紙1月11日就出左破產令等左36日,計埋係律師辦手續同宣誓總共用左38日
多謝你 但係我呢 4年都 5 會安心
2011年10月 發表於 2011-10-9 23:19

無好太過憂心,呢度大把人陪你,放鬆啲吧
唔該晒你呀, cc4321 師兄

70# smallcat

宣左誓先可以入紙入左紙就有no,咁就可以通知債權人,我係12月6日入紙1月11日就出左破產令等左36日,計埋係律師辦手續同宣誓總共用左38日 ...
cc4321 發表於 2011-10-10 12:10
2011年10月 發表於 2011-10-10 11:23

唔使咁担心!cc4321 講嘅同我經驗差唔多,我唔再重覆嘞。
唔知你欠嘅係邊幾間嘅數,亦唔知你欠幾多,所以你都要因應你本身情況去參考,下面小小經驗分享吓﹕
當你正式入紙後,取得申破No.起,破署就會通知哂你名下所有債主及銀行,凍結你戶口,因要計算你嘅資產。
所以入紙後3幾天內你會收到追數電話,總之你要定,因為申破No.即係你嘅護身符。
但你一定要比佢哋電話聯絡到你,否則難免會上門或其它行動,因為收數人都要交待嘛。
你接到電話時,無論對方講乜,你只須要答﹕「我已經申請咗破產,No.係xxxx/xxxx,你係代表邊間架?有無Fax?我叫我律師Fax信比你哋啦。」收線。
有啲會亂吠又或扮收唔到Fax等,會再揾你,你再答﹕「好吖!你Fax幾多号?我叫我律師再Fax比你,你有問題打去我律師度問啦!(比你代辦嗰間公司嘅電話比佢),如此這般,通常最多3次電話就會消失嘞。

上面係我親身應付銀行同財仔嘅經驗。
佢真係無追過我喎,佢只係問我比左邊間律師搞咁就無再搵過我,呢個係我親身經歷
cc4321 發表於 2011-10-10 11:29

我都未開始收到 aXon 的電話滋擾, 我懷疑律師樓未攪入紙
因為追左 POST 話逄星期 2先入紙申請, 我白白浪費左 1星期
時間, 因為聽日先星期 2 , 我驚早左 1 星期
64# 2011年10月

出破產令之前都會追下當交差,但係出左令都仲追就可以叫佢打比破署問清楚
cc4321 發表於 2011-10-10 11:30

我想問一個好on居的問題, 我洗 5洗打去銀行同財仔, 講比佢地知我改左手提no. ?
我想問一個好on居的問題, 我洗 5洗打去銀行同財仔, 講比佢地知我改左手提no. ?
2011年10月 發表於 2011-10-10 13:19

呢個問題.........等 301 師父教你!
話時話,真係好多謝你哋嘅支持!
我接手不久,仍在學習中,希望大家對破聯改進方面,盡量提多些意見,讓破聯可以做得更好!多 謝你們!
温sir 發表於 2011-10-10 09:25

其實我哋多謝你就真
唔使咁担心!cc4321 講嘅同我經驗差唔多,我唔再重覆嘞。
唔知你欠嘅係邊幾間嘅數,亦唔知你欠幾多,所以你都要因應你本身情況去參考,下面小小經驗分享吓﹕
當你正式入紙後,取得申破No.起,破署就會通知哂你名下 ...
温sir 發表於 2011-10-10 12:26

我係咪要自己打去律C行問申破NO. ?定係佢主動聯絡比申破NO.我呢 ?
我有好幾間, 有恆X , 花K, aXon, 另有作擔保人(財仔) , 50萬樓下的欠數
我轉左工就冇通知呢 d 銀行, 財仔, 如果佢地直踩去舊公司先知我走左冇做
係咪會整顛佢地 ? 再直踩去我家 ? 溫sir , 請問林紅油同周街貼欠債事係去
到咩地步先做架 ?
41# 2011年10月

呢個網真係好好,不過最重要都係事後都得閒上黎吹下水,唔好搞掂哂就關人唔再上黎
cc4321 發表於 2011-10-10 07:31

X2 無錯,就算搞掂咗都要得閒嚟吹下水,呢度有時傾開啲嚴肅事情,間中亦有輕鬆事況,如聽吓歌仔呀