破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請教一些破產的問題

一, 破左產後,,係唔係唔可以考公務員,尤其是警察,海關,入境處,等

二, 破產令解除後,,銀行係唔係唔會批貸款同做樓宇按揭

三, 本人22歲,屬病態賭徒,無自制能力,月薪8千5百,欠債12萬,請問我選擇債務重組還是破產好,
      我的理想係做警察,,破左產係唔係唔可以考警察,,希望各位比下意見我,,,,

回復 #1 skyerho 的帖子

1)破左產後,冇話唔比投考公務員,不過你想考紀律部隊就唔使諗了.

2)唔會,除非你之後發左達.

3)你有$8500人工,只欠12萬,跟本無需要做債務重組或破產.每月只需拎一半人工出來,幾年後便還清.問題係你是病態賭徒,首先你應去打去戒賭熱線,找社公幫助.否則你做乜都冇用.

最後如果你既理想係做警察,咁我覺得你而家冇資格去投考囉.你只有22歲,係吾係就只識得諗破產,冇諗個點去解決,你咁不負責任,思想又吾成熟,點做警察呢?

評分

參與人數 1城市魁力 +15 收起 理由
温sir + 15 我很贊同 好!

查看全部評分

Roy: 最後如果你既理想係做警察,咁我覺得你而家冇資格去投考囉.你只有22歲,係吾係就只識得諗破產,冇諗個點去解決,你咁不負責任,思想又吾成熟,點做警察呢?

超贊同!

原帖由 skyerho 於 2009-3-4 17:38 發表
一, 破左產後,,係唔係唔可以考公務員,尤其是警察,海關,入境處,等

二, 破產令解除後,,銀行係唔係唔會批貸款同做樓宇按揭

三, 本人22歲,屬病態賭徒,無自制能力,月薪8千5百,欠債12萬,請問我選擇債務重組還是破產好,
  ...

我真係想扣你分,重要好多個隻。

爭個小小去破產?米玩啦!

回復 #2 roy 的帖子

roy ,好多謝你的教誨,,,
其實我有諗過點解決,,
而家每個月要還6千5,,,剩番2千比家用,,
自己番工搭車食飯,,,唯有靠自己搵兼職,,,,,
希望盡快還清所有債,,重新做人,,
我己經聽你的意見去了搵社工,,
亦唔會再諗住破產了  ,,,,,,,

評分

參與人數 2城市人氣 +12 城市金錢 +2 收起 理由
roy + 10 知錯能改,好野.
温sir + 2 + 2 加油!加油!

查看全部評分

回復 #5 skyerho 的帖子

比心機呀,12萬好快還清.努力吧.

回復 #2 roy 的帖子

1)破左產後,冇話唔比投考公務員,不過你想考紀律部隊就唔使諗了.

roy 你好 我有事想請教一下 就係如果搞破產的是兄弟姐妹而不是自己本人 那能考紀律部隊嗎? 先謝謝你

回復 #7 ivancheung 的帖子

依D我吾太清楚喎,理論上應該吾會喎.