破產聯盟

查看: 2997|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

彩雀鬥魚

相信好多朋友在童年(已五十及六十後)時都有養呢種彩雀鬥魚(是打鬥魚嚟)呢類魚如有兩隻大家在玻璃瓶鬥望就立即起火(真係火都嚟埋)但佢哋一扯火啲魚旗好鮮艷(一般大多數都是紅色及藍色的,魚頭部份呈現黑色,魚鰓張大,好趣怪的,小弟童年時養咗隻粉彩(魚身是粉紅色,所以叫我叫佢粉彩,唔好誤會叫咗粉腸),當時粉彩都打出名堂,在黃大仙上邨個朶頗有名氣架,所謂人怕出名,豬怕肥,魚怕火都嚟,當時好多彩雀鬥魚都挑戰呢隻粉彩架
$ Z2 d0 }  D# a6 y6 P2 y 8 I0 y9 B. U; x& V' {  H
* s, z) v' v5 i; q- {
7 t! _+ F" T5 l. J' c9 g0 K' ~, F

# [8 r+ w3 i2 h" ^6 p6 N) e) l0 g. f& m; W; O/ U0 L9 z; X! v9 v% K2 ~& `
&hl=zh_TW&fs=1">: T% a  j+ @. `! Y9 o

0 |/ I' I. m! o$ k( g4 \&hl=zh_TW&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">

2 q3 N( t7 U+ l; _2 l( s) g

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
華兄 , 我次次買左都養唔長 , 好快仙遊左
/ j+ s9 R" r6 O$ e( \1 F# ^" T關唔關太平呢 ? 一般 10 - 15元的品種都係 3-5個月命咋* Q! x; E) @6 }6 Z
如果係男魚仲比女魚早仙一步
彩雀,細個都玩過
dopod123 发表于 2-2-2012 23:16 7 ^# n% Y  _( }
彩雀,細個都玩過

8 \' Y6 W6 R: t$ i係呀,真係見到就回憶童年的事
wahtung 发表于 3-2-2012 10:35   C8 W) Y5 l# ~5 H: B
係呀,真係見到就回憶童年的事

0 M, P( |; r8 o) |, j 我細個都係去捉four斗養青蛙咋
wahtung 发表于 3-2-2012 10:35
. v, R- G/ [7 s2 O) y( U$ s0 s係呀,真係見到就回憶童年的事

D8 R# y. o( n5 m有冇睇歲月神偷?
* c( D+ \) R4 U6 o' \
% y9 q3 k4 t  l' _) f7 t* ~/ H/ C睇到彩雀都有想起呢套戲
dopod123 发表于 3-2-2012 16:17 $ i* b2 X: a2 ^. k& }
有冇睇歲月神偷?
* f9 K  E  I, F# S( p0 P0 Z: H+ D; A& m9 [4 e( P
睇到彩雀都有想起呢套戲

5 Z! N( v7 v7 m' M0 M4 J有睇過
2011年10月 发表于 3-2-2012 16:05 ) u% e$ D- s4 Y3 X
我細個都係去捉four斗養青蛙咋

( _9 A- A0 d9 \; p" x# N# @啲蝌蚪係邊度捉
wahtung 发表于 3-2-2012 16:20
" @+ n2 c6 e) ^0 ]' M啲蝌蚪係邊度捉

- m' o$ e/ L3 m( l; W" S" ~ 一定"慳渠"啦
2011年10月 发表于 3-2-2012 16:38
7 F/ W) {4 `% i& f7 N一定"慳渠"啦

7 [, f; Y% n4 x+ h4 E嘩,咁汚糟捉完有無洗手架
dopod123 发表于 3-2-2012 16:17 9 _& _  O2 O; i4 W
有冇睇歲月神偷?; G; j& Y+ L8 T: w* [9 \
+ Q$ E$ H2 i# r! v
睇到彩雀都有想起呢套戲

. g7 o2 K) u- o4 ?+ {2 [5 u呢條彩雀一定好揪得,外形夠煞食
- _4 s/ U# B+ {' l; I2 P+ N 5 [' d- {: t, M: q7 `3 A

% z0 b0 N# [0 x7 ^) }

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
係咪真相來?尾好靚
dopod123 发表于 27-2-2012 22:43
7 S# P6 E' U1 ]) z係咪真相來?尾好靚

0 `9 m+ ^0 {% s: J+ A4 B2 M' B; M係真相嚟
嘩~好靚呀