破產聯盟

查看: 3966|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

今次無得派錢心情都有d矛盾

如果財政C跟進得好,講明我地可以用呢$6000,咁我地6000一定樣可以有法律保障.
我地呢D跟外判生活費已經唔多,$6000都只係每月多500,我就唔覺得過份.
假若當我地係犯人,咁咪解破後先比,一樣可以.
最差.....咪比破民,浪費公帑.

我覺得唔派錢都算,稅萬二都係搵笨,有幾多人可以退足萬二?
幫中產加免稅額,再派6000可能更多.
做C長都唔識計數,又唔睇新聞,全港都鍾意派錢,咪當港人係傻.

現在睇下半年經濟點,如果變差.....睇新特首點做?

dopod123 发表于 3-2-2012 00:48
新特首邊個都分別唔會大.只係死快啲定死慢啲.香港番生我就唔會有幻想

我又無諗咁多,大家都不過過日子,有錢咪用...有飯就食,
乜都無咪上街.

香港政府根本都唔想認同民意,多數人反對派錢都講得出口,
唔派咪唔派囉,要誠實D.

dopod123 发表于 3-2-2012 16:25
跟本冇長期方案,醫療!比錢重建2間醫院都係慢速進行,而且跟本冇整體規畫配合。只有硬件冇軟件。

重要 ...

重建......間醫院要起幾年,比住房更耐.
現在拆樓又要時間,又無計劃期間病人去向.
到時得個亂.
dopod123 发表于 3-2-2012 21:02
冇計劃冇遠見嘅高官們,只會唔做一定錯,做就必定會出錯.

所以香港人就算比人話係狗,王八蛋,d&dog事件.高 ...

我同意你講法,政府高層多數開頭但無收尾,跟住又換屆.
之前(董事長時代)因為財政停請公務員,改用外判.....拉低哂工資.
過左差不多十年先再請人.
市場主導.....個市場就係政府.

我細個讀書時,聽過優薪養廉.....唔知去左邊?
日日空降天才,上面亂來下面又唔出聲.
以前無關愛,日日有工開.......我懷念~

政府唔係一間公司,唔只係賺錢,更要識用錢.
唔做一定錯,做就必定會出錯.....
我地幾時開始變窮?政府又幾時變富?

dopod123 发表于 4-2-2012 23:37
政府財政收入多....我啲負債跟著多

政府收支見平衡....我個户口都平衡

以前港英一樣賣地,但佢地關心市民,
以前綜援係叫人地請,現在唔想你申請.
以前生果金是敬老金,現在變成老人生活費.
以前D工等你做,而家.......唉~

政府政策直接影響我既生活,窮富....同派錢有冇關係呢?