破產聯盟

查看: 3652|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

認識珊瑚

- n* c7 i) b) L. P- M8 }5 \3 ^. ~. A0 G0 Z8 k0 m
珊 瑚 是 最 長 命 的 動 物
  大 部 分 動 物 的 年 齡 都 不 容 易 判 斷,但 珊 瑚 卻 是 個 例 外 ,原 因 在 於 珊 瑚 會 因 應 環 境 、季 節 的 變 化 ,累 積 形 成 較 疏 鬆 或 較 緊 密 的 骨 骼 。如 果 進 一 步 將 骨 骼 切 成 薄 片 ,便 能 運 用 X 光 攝 影 發 現 它 具 有 一 明 一 暗 的 年 輪 ,就 像 樹 木 年 輪 一 般 ;科 學 家 們 便 可 由 此 推 算 出 珊 瑚 的 年 紀 了 。事 實 上 ,珊 瑚 的 生 長 速 率 十 分 緩 慢 ,每 年  大 約 僅 增 長 一 公 分 左 右 ,所 以 ,水 底 下 那 些 五 、六 十 公 分 長 的 珊 瑚 ,其 實 都 已 經 存 活 至 少 超 過 半 個 世 紀 了 。換 一 個 角 度 想 ,這 些 好 不 容 易 長 成 的 珊 瑚 若 遭 遇 人 為 破 壞 ,至 少 也 得 再 經 過 五 、六 十 年 ,才 能 再 長 回 原 來 的 大 小 。所 以 ,當 人 有 機 會 到 海 邊 浮 潛 、觀 賞 珊 瑚 礁 海 域 美 景 時 ,務 請 用 心 體 會 珊 瑚 長 成 的 不 易 ,小 心 步 伐 !不 要 濫 踩 、濫 敲 珊 瑚 !
簡單講要一個珊瑚死十天,要一個珊瑚生最快十年,# g5 W, q$ A" h) W0 _
0 [4 L2 V* K( O! U$ N; `9 X
地球暖化,水溫上1.5至2度,馬爾代夫就已經冇咗5,6成珊瑚磪,好在人工幫助下而加回覆好多
dopod123 发表于 20-6-2012 19:04 9 B9 ?5 o# w7 I/ T! B8 N6 U
簡單講要一個珊瑚死十天,要一個珊瑚生最快十年,* {% {% Z- I! v% b3 w

T5 z+ c; k( g) y6 u地球暖化,水溫上1.5至2度,馬爾代夫就已經冇咗5,6成 ...

# i% f* W* L  M' I1 ^& i# Y人 類 吾 愛 惜 大 自 然 代 價
人工飼養又如何??
kabon 发表于 26-7-2012 21:47 + A1 C1 g6 t  I! n3 u' i' x
人工飼養又如何??
. S, G. S( ~% Y
世 上 已 太 多 人 工 飼 養 , 出 面 D 海 鮮 海 班 , 實 是 養 班 , 龍 蝦 又 係 養 蝦 泥 , 已 違 反 大 自 然 定 點
我send 訊息比朋友攪到負分變左不受歡迎,有無人可以幫我....?!
+ ?1 w9 Z3 H% c
1 ?* {# s& n1 G+ T2 b我宜家物都做唔到,只可以係度留言
kabon 发表于 28-7-2012 01:14
7 X& t. R7 }& M8 N+ I我send 訊息比朋友攪到負分變左不受歡迎,有無人可以幫我....?!6 B' J- J5 W" B- z* `' a" ]

- [- Y0 E9 A$ K1 t5 k+ E2 C我宜家物都做唔到,只可以係度留言 ...

$ ~2 i; `; ~! Q???乜事?
我都唔知物事,我識左你同另外一個人,不定send: \. W4 {+ C3 @' s0 F2 d
訊息,跟住就甘,可能負錢掛,唔通連上forum 都要破?
kabon 发表于 29-7-2012 05:47 0 I5 c+ D- C7 A9 O7 h! B7 ]. o
我都唔知物事,我識左你同另外一個人,不定send. u: F; h1 x% i' O$ S8 v  }
訊息,跟住就甘,可能負錢掛,唔通連上forum 都要破? ...

# g9 ^: m  p' `/ U: u0 P% U回覆及發PM 係會扣分,邊個PM比你?) b& G! G$ ~% [) X' M* r; i
6 p. n& c* [. m8 G: E

& C: N9 P2 B! i$ H' t' U0 t' y5 E2 U6 g# }; L' [( V
kabon 发表于 26-7-2012 21:47 1 }1 {" H6 B  T4 ]; W, F7 |8 X
人工飼養又如何??

5 |& b9 E3 U; D- n( Z5 K7 ~) v你意思係?屋企養?在海上養?
kabon 发表于 29-7-2012 05:47
" D! D# m$ x  {! V我都唔知物事,我識左你同另外一個人,不定send
( _1 D  I/ c) S9 g$ ^' r0 D: s訊息,跟住就甘,可能負錢掛,唔通連上forum 都要破? ...

, J' Q: ^8 x0 X! u$ t唔係上forum都要破,係pm會扣分的
一般send 訊息好平常,我都唔知依度唔得,可唔可以温sir攪攪佢
kabon 发表于 29-7-2012 21:37 6 I2 ?* C1 G9 {: _
一般send 訊息好平常,我都唔知依度唔得,可唔可以温sir攪攪佢
1 j. K( b& W+ U: f+ K/ ^
珊 瑚 同 訊 息 扯 乜 關 係 ???
天帝 发表于 30-7-2012 12:42 * s& r  u! C8 ^4 K/ _& ^+ a9 g
珊 瑚 同 訊 息 扯 乜 關 係 ???
3 [, ]8 J, P4 P! L# y. A
因為佢負分只可在呢版發言,求球