破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

見到樓主呢個case就諗返起果時比顧問公司呃左去借錢呢件事, 我破產係自己攪, 因為果時失業, 所以唔想用多餘錢比其他人賺, 其實攪破產填果d表唔煩, 最煩係攪戶口呢part, 因果時原先用緊獅子銀行戶口被凍結, 所以要出去搵間銀行開新戶黎出果一個月糧(出票), 行左5-6間銀行, 最後都係永x肯開戶比口, o個個月不至於無錢使, 不過要樓主有心理準備, 頒令未必一次ok, 以我經驗上庭等頒令, 過半數人都會因為份申請表有d地方填錯或填唔清楚而比法庭延期頒令, 而有部份人係顧問公司攪但都有填錯, 如你係親身上庭, 如果有禁既情況, 要再請假上多去法庭一次...
superlemon911 发表于 15-7-2012 20:30
見到樓主呢個case就諗返起果時比顧問公司呃左去借錢呢件事, 我破產係自己攪, 因為果時失業, 所以唔想用多餘 ...

或者樓主可以搵律師填好, 自己上庭, 咁會平D, 又唔使煩填錯野, 律師好熟手, 佢地攪唔掂既機會好細!

不過, 如果唔想煩, 多2, 3千比人賺, 自己唔使上庭, 自己唔使煩, 始終樓主有D驚驚
superlemon911 发表于 15-7-2012 20:30
見到樓主呢個case就諗返起果時比顧問公司呃左去借錢呢件事, 我破產係自己攪, 因為果時失業, 所以唔想用多餘 ...

我果間顧問,真係話叫我借錢,去做破產。
借佐了,家下好後悔,但錢都比埋顧問行啦。我連佢包咩服務都唔知,自已好蠢,好黑仔
錢就應該都無得要返,現在只希望,間顧問收得我咁貴
會有返咁的質數的服務,現在係想七月出糧無問題,可以順順利利還錢啦。
又唔敢同家人講.......我或者等遲下破管處寄信來時,我果時穩定落來先話比家人知
現在內心好不安,好驚青,太多野煩,自已又胡思亂想。
細節等其他兄弟同你講,我簡單講下…
第一,本來你只欠三間共廿皮,應該唔使破吖!不過你都決定了,就不多講………
而家即刻要做嘅係返去同公司講,即時停止轉帳,理由你自己諗啦,因為你一提出申請,銀行(尤其h行,) 九成會先扣你數嘅!到時你想提錢就難咯!!要快呀!你未必趕得切停架!!
另外要問顧問包唔包上庭,唔包就要做多好多啰。  
OCO1582 发表于 15-7-2012 21:11
借佐了,家下好後悔,但錢都比埋顧問行啦。我連佢包咩 ...

收幾多息? 無錢仲叫你借錢? 既然肯比你分期, 又點解要你借錢?
温sir 发表于 15-7-2012 21:40
細節等其他兄弟同你講,我簡單講下…
第一,本來你只欠三間共廿皮,應該唔使破吖!不過你都決定了,就不多 ...

溫蛇有道理, 錢最好唔好放在H行 老粒左都吹佢地唔漲
smallcat 发表于 15-7-2012 22:01
收幾多息? 無錢仲叫你借錢? 既然肯比你分期, 又點解要你借錢?

唔係分期,係借財仔,一筆過比佢地顧問搞。
之後再分期比返財仔,我份人工Cover到個還款,期數唔多8期。
但要出到糧收到錢先得!!

我家下15/16中
聽朝我打去顧問到了解原先。
之後等申請佐新戶口先同會計講定未有新戶口就同會計講好呀
OCO1582 发表于 15-7-2012 16:56
咁其實假設我咩都唔做。
星期一,二宣誓。
當銀行收資料慢,咁星期三/四已經凍結我所有戶口。

宣誓,入紙申請係第一步。
正常你會有一個檔案編號,等約個半月上庭。銀行/正財係你入紙申請有檔案編號後,正常唔會再追你數。但佢有權扣起有關人仕存款。係入紙後,其實已經唔應該再開戶口。
等到法庭正式頒令後,你先正式成為老破一族。快就一個半月,如果文件有錯或有人反對就唔知喇。
頒令後第一樣係聯絡破處主任攞解凍信或開戶信。(但唔係你話事)

最後傾生活費,睇下要唔要還錢。

唉, 果d pk顧問公司正一吸血鬼, 同果d所謂政府註冊財仔跟本就有關係, 果時佢收我一成手續費幫我攪債務舒緩, 仲話實得, 點知邦x ok左, 但大x唔批, 但因為邦x批左都要我比錢佢, 偕左果間死人財仔d錢, 後期我家人出錢幫我做破產, 因為諗住果間財仔係政府註冊, 所以以為破左就唔使還, 點知佢用埋d黑財仔追數既手法同口吻迫我還錢, 驚到我要報警, 而家諗返都嬲~
OCO1582 发表于 15-7-2012 21:11
借佐了,家下好後悔,但錢都比埋顧問行啦。我連佢包咩 ...

我想話顧問公司禁樣做, 係犯法架, 明知你借錢黎做破產仲幫你. 呢d顧問公司真係害人不淺
OCO1582 发表于 15-7-2012 22:04
唔係分期,係借財仔,一筆過比佢地顧問搞。
之後再分期比返財仔,我份人工Cover到個還款,期數唔多8期。
...

其實你可以套下會計口風, 你既問題最重要係保住份糧唔使比扣起, 咁不如同會計講要出cash, 如果會計唔得, 咁再睇下點, 因為自動轉帳都要睇公司政策的, 睇下佢地點配合你
superlemon911 发表于 15-7-2012 22:15
唉, 果d pk顧問公司正一吸血鬼, 同果d所謂政府註冊財仔跟本就有關係, 果時佢收我一成手續費幫我攪債務舒緩, ...

債務舒緩其實唔會實得的, 我之前問既會計師樓, 都只會話 點樣做機會會最大, 當然, 佢地收既錢係最多又最好做, 所以, 依家愈來愈想你搞債務舒緩, 因為收既費用多而做既野少!

其實債務舒緩自己同銀行deal都得, 如果你有足夠還款能力, 根本唔使比其它人做, 只係大家最初都唔熟悉個遊戲, 先會搵人做咁解

superlemon911 发表于 15-7-2012 22:17
我想話顧問公司禁樣做, 係犯法架, 明知你借錢黎做破產仲幫你. 呢d顧問公司真係害人不淺
...

但唔容易告佢地架, 佢地可以話係建議, 無人叫樓主咁做的, 呢個灰色地帶告佢地唔入的
"建議"  同 "教唆" 已經好大分別
smallcat 发表于 15-7-2012 22:34
債務舒緩其實唔會實得的, 我之前問既會計師樓, 都只會話 點樣做機會會最大, 當然, 佢地收既錢係最多又最 ...

果時咩都唔識, 比間顧問公司千到應一應, 當買個教訓...
superlemon911 发表于 15-7-2012 23:24
果時咩都唔識, 比間顧問公司千到應一應, 當買個教訓...

過去左就算了, 所以, 有信譽既律師樓貴少少, 但相對較安全

我真係買佐教訓啦

回返各位師兄姐先
出CASH一定唔得架。呢個好肯定。
所以都係CUT自動轉帳呢條路
係睇下先CUT 再比戶口

有新戶口先CUT。
希望CUT自動轉帳要的工作日唔使好耐。
最緊要CUT到,之後遲D出糧其實問題唔大。
最緊要保住份糧。

superlemon911 发表于 15-7-2012 22:15
唉, 果d pk顧問公司正一吸血鬼, 同果d所謂政府註冊財仔跟本就有關係, 果時佢收我一成手續費幫我攪債務舒緩, ...

係呀,宜家話幫人做drp果啲超過一半都賺得比較兇狠。
佢幫手要俾錢正常,但有啲真係嚇死人。之後搵多啲料,發現drp要做嘅野仲少野預備過老破,自己搞好過。
雖然自己申請idrp唔成功,但開頭申請唔難。唔得只係符合唔到銀行條件,唔關搵唔搵人申請事。
OCO1582 发表于 15-7-2012 23:35
我真係買佐教訓啦

回返各位師兄姐先

[我果間顧問,真係話叫我借錢,去做破產。]
首先,第一明知破產仲去貸款,你已經觸犯咗破產條例!
第二,你申破時呢條數須唔須要上報?破咗後條數使唔使還?點還?
第三,破產期間你私下還錢,又會觸犯破產條例!

不過呢啲係事後孔明嘢,你入[破產須知]睇睇相關資料吧。

目前要做嘅,係申破前提清戶口啲錢,取消所有自動轉帳,包括水、電費嗰啲。
有一方法你自己考慮,我以前就跟手取消埋出糧戶口,費事趕唔切過咗數就煩。然後自己揾藉口同公司講,最多遲啲出糧,至少錢會喺自已度。
我經驗係轉自動轉帳要成個月!要快呀!

温sir 发表于 16-7-2012 09:18
[我果間顧問,真係話叫我借錢,去做破產。]
首先,第一明知破產仲去貸款,你已經觸犯咗破產條例!
第二, ...

唔需要上報,下個月就係第一期啦。還12期,用我份糧來還。

我當時頭腦好唔清楚,有心方方,就應承佐啦

我今日點都會同會計。
希望順利啦
出住支票先得唔得, 如果出到支票, 可以開住個新戶口入左張支票頂住先, 果時我因為一定要用果舊錢, 所以要好急搵銀行開戶口入數...