破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

superlemon911 发表于 16-7-2012 10:19
出住支票先得唔得, 如果出到支票, 可以開住個新戶口入左張支票頂住先, 果時我因為一定要用果舊錢, 所以要好 ...

睇樓主應該唔得喇, 其實出cash唔得, 即係公司唔想開cash cheque
OCO1582 发表于 16-7-2012 10:05
唔需要上報,下個月就係第一期啦。還12期,用我份糧來還。

我當時頭腦好唔清楚,有心方方,就應承佐啦

同會計講家有急事,叫佢出支票,我以前都係咁
smallcat 发表于 16-7-2012 10:51
睇樓主應該唔得喇, 其實出cash唔得, 即係公司唔想開cash cheque

呢啲嘢睇對邊方面啫,唔開CASH CHEQUE,咁公司啲PETTY CASH又點開
我問佐啦,會計話叫我盡快比個新戶口佢
即係可以轉出糧戶口。
另外打佐去顧問到問,話要自已上庭
我今日下午去開個新戶口
X隆定創X銀行好D!
wahtung 发表于 16-7-2012 10:59
呢啲嘢睇對邊方面啫,唔開CASH CHEQUE,咁公司啲PETTY CASH又點開

有d會計係唔鐘意咁做, 無辦法, 佢地想歸一晒出糧要戶口, 當然在accounting 角度cash cheque絕對係百份百無問題
OCO1582 发表于 16-7-2012 11:53
即係可以轉出糧戶口。

永*多啲師兄用過,但有最低結餘。如果之後都用返呢個戶口,咁要個個月俾幾草佢。
創*就無最低結餘限制,但少啲師兄經驗做參考同埋分行少啲。

我真係想8卦下顧問收你幾錢(有9仟幾要俾政府),可能佢唔係收你好貴。
即係可以轉出糧戶口。

你個會計咁堅持    兩間都可以啦, 有d話創x戶口無一定銀碼都唔使手續費? 咁就唔知了
拿拿臨去攪啦
即係可以轉出糧戶口。

兩間都係華資銀行jetco銀通線,
差唔多,
(好似創X多d分行).
所以找間近自己方便既銀行就得.

所謂"顧問"....
有乜資格代表上庭,

梗係又麻煩自己上庭咯.
橫掂俾筆錢出來又唔堂堂正正用律師搞 !

益埋d"破產老鼠",

當年301如果肯做,
可能係第一代龍頭顧問(1998);
而家可能已盆滿砵滿收左山咯.

**當年唔係咁多律師"懂"做個人破產,
因97金融風暴後,1998年起好多人頂唔順致破產高峰.
301 係其中一名咯 !

wahtung 发表于 16-7-2012 10:59

大公司好多都唔會出票,一來怕煩,二來audit要多好多supporting, 三來易管理怕有人落格。
worldcat 发表于 16-7-2012 13:30
大公司好多都唔會出票,一來怕煩,二來audit要多好多supporting, 三來易管理怕有人落格。 ...

但有時啲特別情況都要同公司啲會計傾吓,況且樓主這個情況都是一次過
smallcat 发表于 16-7-2012 13:00
有d會計係唔鐘意咁做, 無辦法, 佢地想歸一晒出糧要戶口, 當然在accounting 角度cash cheque絕對係百 ...

講嚟講去啲會計小姐唔願做啫,其實開張現金票有幾難呀,有時自己咁情況都要好聲氣同佢傾吓
301 发表于 16-7-2012 13:11
兩間都係華資銀行jetco銀通線,
差唔多,
(好似創X多d分行).

啲老鼠好賺到笑。
當二仟一個,一日做一個,一個月做廿單都4皮。未計財務回佣。
但佢地最賺錢係"project"野。

顧問果邊有另外個職員打來同我講話我7月幾號reloan過,現在就申請破產,有風險。
但當日接見我的職員就話肯定得,因為係reloan,唔係新數。
我再問要返舊錢得唔得,佢話舊錢係用來做破產,要問返公司

另外:今日UA打來話批緊我果個一筆清,但我無簽過任何野。
如果批到,咁我仲有無可能轉軑?
唉.............我已經好心煩架啦。
希望各會員見諒
即係可以轉出糧戶口。

咁樓主咪揾其中一間開新戶出糧,我都係用創記的,無最低存款限制,但分行較少
wahtung 发表于 16-7-2012 13:57
咁樓主咪揾其中一間開新戶出糧,我都係用創記的,無最低存款限制,但分行較少 ...

細行係咁, 有提款卡代替

現在好好好無助。
間顧問話未做到宣誓,如果做到會早幾日通知。
話幫我將破產申請文件Send佐去我果幾間銀行到。
所以唔會追我還錢。
我覺得我就來到自殺邊緣......
覺得自已好失敗,好無用。

OCO1582 发表于 16-7-2012 16:00
現在好好好無助。
話幫我將破產申請文件Send佐去我果幾間銀行 ...

你放鬆些先,我相信你現在的心情,這裡很多師兄師姐都經歷,其實既然已經決定左,又不用想到太灰,時間好快過,好好比自己重新來過,無一個人係唔會做錯事的,只要好好想想怎樣改變自己,不要再犯,就會見到好的一天了,加油吧..有什麼想不通,我相信這裡很多師兄師姐都願意和你傾訴,努力吧
OCO1582 发表于 16-7-2012 16:00
現在好好好無助。
話幫我將破產申請文件Send佐去我果幾間銀行 ...

破產好多原因的, 不過, 總之要檢討自己問題, 咁破產唔係壞事, 細時犯錯好過老年犯錯, 破產解破後, 加把勁一樣可以過翻好生活, 破產唔係醜事, 破產而無改過先係最醜
OCO1582 发表于 16-7-2012 13:50
顧問果邊有另外個職員打來同我講話我7月幾號reloan過,現在就申請破產,有風險。
但當日接見我的職員就話肯 ...

睇左樓主一連串問題,
1, 用顧問申破是第1 個錯誤, 点解吾用律師
2, 提出破產呈請後, 户口不會即時凍結, 但所有舊有户口提清存款後最好停止一切來往賬, 直至頒令, 此期間最好去一間無牙齒印細銀行開 saving 用作頒令前出糧用. 到頒令後7天內需联絡外判, (樓主有工作, 99% 外判)
有関户口問題,及交文件, 外判到時會同你講你所持有户口將會全部被註銷, 不能保留, 佢會出信俾你去開户, 換句話講, 即是你要有心理準備, 短期內要改2次出糧户口.
3, UA 一筆清, 借20個, 分5年, 要還60個, 仲要係準時個隻, 先係呢個數
4, 冇蓄意欺詐成份, 短期內借晝現金利益 ( 而非作數冚數用途 ) 冇人會告, 冚得掂使X破產呀
smallcat 发表于 16-7-2012 14:34
細行係咁, 有提款卡代替

創記都幾方便架,又有網上理財