破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

OCO1582 发表于 18-7-2012 14:08
今日已交新戶口比會計。暫計順利
但顧問果邊未有聽氣。
日日都打去問清楚.....

我驚佢講緊大話呃你,未宣誓如何入紙?
worldcat 发表于 19-7-2012 23:21
我驚佢講緊大話呃你,未宣誓如何入紙?

佢顧問無呃佢, 但肯定係玩緊浸鷹哥那種N年都唔選特特個種語言藝術

佢顧問可能話, 入張紙比律師   無話過入紙法庭   

無錯, 未宣誓佢入張紙唔係入去法庭, 可能入張紙用來摺飛機, 仲之帶樓主遊花園, 呢間似係黑店
smallcat 发表于 19-7-2012 23:06
D 顧問離譜到新數明知係有問題, 仲叫樓主去借? 唔通係  鷹浸震飯3傻顧問公司?  ...

呢啲公司不負責任,搞到人一褲都係
wahtung 发表于 19-7-2012 23:36
呢啲公司不負責任,搞到人一褲都係

不過, 樓主面對所有人面對既問題, 就係最初唔知邊間行幫到手  呢一關其實都幾難  還好我當初搵個間都唔係太衰  都幫到手  好唔好就唔敢講了  
smallcat 发表于 19-7-2012 23:39
不過, 樓主面對所有人面對既問題, 就係最初唔知邊間行幫到手  呢一關其實都幾難  還好我當初搵個間都唔係 ...

揾律師行搞好啲

唉。
我現在好無助,都唔知點好。

有無師兄有應對銀行職員電話的經驗。
仲有會唔會打去公司講架。
我果幾個債權,都係銀行。
好彩都算係銀行,唔係財務。

我找到以下資料

如果你是找律師代辦破產,由你交齊文件給律師,他們大約會於二至三個工作天內把文件交到法庭排期破產及會立即出信給所有欠債的銀行及財務公司,告之有關的債務已經向法庭申請破產及要求他們停止追債。
所以由你到律師樓申請破產起計,正常情形下最遲都是三天到便不會再受到追債的困擾。

OCO1582 发表于 19-7-2012 23:51
唉。

銀行唔使咁驚, 定D來
唉。

[如果你是找律師代辦破產,由你交齊文件給律師,他們大約會於二至三個工作天內把文件交到法庭排期破產及會立即出信給所有欠債的銀行及財務公司,告之有關的債務已經向法庭申請破產及要求他們停止追債。
所以由你到律師樓申請破產起計,正常情形下最遲都是三天到便不會再受到追債的困擾。]
以上資料基本上正確!會不會再受到追債的困擾...這關乎你所欠嘅係乜公司。
所以我從來唔建議揾顧問搞,律師費可能貴少少,但較有保障,而且會代上庭,少好多麻煩!

唉。

顧問唔係律師, 佢地可能再搵合作開既律師, 顧問職員隨口講, 唔需要負責   

所以, 律師幫你做文件要1, 2天時間, 然後幫你入紙法庭, 有number 律師就可以幫你傳真去債權人, 等佢知道你攪老破, 銀行基本全部會收手

今日我公司續我約
人工加佐扣MPF後係116xx
即係計落每月多千多蚊。
破產後,我公司如果繼續,續我.我每年約莫加8xx蚊。
其實我現在幾條loan 係期數短整到每月還款多於薪金。
其實仲有無機做DRP.....
如果顧問果邊肯轉DRP,我其實約莫每月要供幾多架,係唔係通常都還5年。

更新資料:
顧問話仲可以"節"到單,可以改做DRP
我話要考慮清楚。
我計過,我現欠本金係18萬,如計埋現期數所得的利息,則有19萬六千。
現薪金103xx
九月糧人工約116xx

OCO1582 发表于 20-7-2012 11:18
今日我公司續我約
即係計落每月多千多蚊。

drp 其實即係申請延長還款。
一般接受6年以下還款期,同你申請出面一筆清差唔多。
主要睇你還款記錄,工作種類同穩定性。
當8%息分6年。即係要還多一半本金。如果欠20萬,計息後約30萬,一年要還6萬,一個月5仟。
咁得唔得就你自己先知。如果宜家tu差,可以唔使諗。
如果工穩定做6年,自己覺得會好過老破。

但你話叫顧問轉,你問問得唔得。但如果再叫你俾錢就唔好理佢。自己搞。
今日我公司續我約
即係計落每月多千多蚊。

樓主份工作應該是合約職員,是否一定會續約,此點是頗重要
worldcat 发表于 20-7-2012 12:01
drp 其實即係申請延長還款。
一般接受6年以下還款期,同你申請出面一筆清差唔多。
主要睇你還款記錄,工 ...

但如果做DRP
以worldcat你講其實要比一半本金做息
先假設順利還一年後,去申請低息銀行一筆清 2_倍月薪果種
以減低供款額,會唔會可行呀

我計過如果我破產,係避到唔使追數。
但份人工九月就萬一蚊啦。
未必批足生活費,其實計落未又係要還錢。如果公司繼續用我,年年加500-700蚊人工
計落其實還的都唔少。最大問題係我現在呢份我都唔知算唔算政府工,但係跟政府薪金表出糧。
如果我破產,我最最最怕係公司知,會唔續我。到時破佐產,但無佐自已原先份工........

wahtung 发表于 20-7-2012 12:05
樓主份工作應該是合約職員,是否一定會續約,此點是頗重要

呢兩三年,如無行差踏錯。
應該續。
OCO1582 发表于 20-7-2012 12:13
但如果做DRP
以worldcat你講其實要比一半本金做息
先假設順利還一年後,去申請低息銀行一筆清 2_倍月薪果 ...

做左drp,好難再借錢,亦無需要。因為年期長,銀行入嘅息都係差唔多。
如果每個月還5~6仟ok,我支持你做drp好啲。就算無左宜家份工,相信搵返份萬一二蚊嘅工都唔太難。
我估你係一啲資助機構到做,被炒嘅機會唔係咁大。
worldcat 发表于 20-7-2012 12:55
做左drp,好難再借錢,亦無需要。因為年期長,銀行入嘅息都係差唔多。
如果每個月還5~6仟ok,我支持你做drp ...

因為我有財仔數要還,如加上DRP果條數。
計埋要夠生活費先得。
另外我夜晚有進修..........八月要交學費
如果可以做DRP,而九月頭先係第一期數就最好啦。

我唔係商業機溝工作架。份工無大錯,表現中上其實公司都肯用返我。
OCO1582 发表于 20-7-2012 13:06
計埋要夠生活費先得。

其實你 想做DRP 係可以, 問題係你想唔想, 我已經講左 DRP or IDRP 係唔可以停供款

你份工唔算好穩定, 但唔緊要, 問題係你無左呢份工隨時可唔可以 搵到第二份, 有信心就ok!

你係唔係只係差18萬數先 ? 係既話其實唔使破產, 不過, 未來幾年要生生性性好辛苦咁還, 少d娛樂 
OCO1582 发表于 20-7-2012 13:06
計埋要夠生活費先得。

如果你差 18萬, 利息8-10厘  假設還5年 一個月還5千左右, 而係你人工既5成以下, 會接受你DRP機會都幾大  
今日我公司續我約
即係計落每月多千多蚊。

如果你份人工9月有 11600 外判批你個人生活費之後, 要還錢既機會係幾大, 一般都要還2000千或以上, 不如你認真考慮做 IDRP 還左佢

你有獅子銀行既話, 做 IDRP 等 獅子背晒條數  
師兄, 根據你開頭寫既 如下 ==> 

本人因欠二十萬Ploan。
三問銀行,有兩間係3月時申請的loan來。
每月還12xxx,我人工只有103xx。

如果你欠20萬,每個月要還12xxx咁多 ?