破產聯盟

查看: 28521|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

IDRP的少少分享

雖然呢個論壇唔係主力做IDRP同比較少人討論, 但之前自己申請過亦初步成 功(雖然最後無接受). 宜家清返電腦啲FILE, 見似有少少用所以 係DELETE前POST上黎分享下.

DRP都要煩幾間銀行, IDRP有專人免費幫你跟. 所以IDRP真係唔洗俾人搞, 自己 試申請都得。
我係自行同匯X申請, 佢係最大債權人(45%).
第二債權人係DXS亦佔40%. 其他佔15%.

據匯X職員回覆, 佢自己公司唔接受食晒咁多條數, 所以佢只會幫我搞掂另 外15%數. 有關DXS部份會係由佢地自行承擔, 所以佢地只係代DBS每月收款再 還俾佢地(唔知匯X有無從中抽水). 亦因為咁TOTAL 年息係比較貴啲.

講個約數, 原本我係計8%年息分96期還, 8年後要額外俾多欠款的 5x%作為利 息. 但覆返黎計晒所有野係要約13%年息, 即係8 年後付出利息會係本金的 約8x%. 最後我turn down左佢ge offer, 一心一意安排老破.

有關申請ge sample, 俾有需要ge師兄師姐参考下.
因為自己2000年到宜家轉過幾份工, 所以我有一筆幾大ge老強可以自由轉會. 唔知我sample所寫呢一點有無幫助. 另外提一提, 想申請ge朋友麻煩keep好 你ge TU, 相信銀行好睇呢樣野決定俾唔俾做IDRP/DRP.

評分

參與人數 1城市權力 +5 收起 理由
bb_q_888 + 5 值得收藏!

查看全部評分

Sample:

日期:

致: XXXX銀行

由:                         - ID#

茲 申請 “綜合債務舒緩計劃 (以下稱 “IDRP”)” 並委託XX銀行為索頭人

本人在貴司共負債, 如下:
個人貸款:
借貸金額:
利息: % (每月平息)
年期: 個月 X HK$
己供款期數 期
結欠:

信用卡:
結欠:

另在其他財務機構之貸款資料, 如下:
AAAA         -
個人貸款:
借貸金額:
利息: % (每月平息)
年期: 個月 X HK$
己供款期數 期
結欠:

BBBB         -
信用卡:
結欠:

CCCC -
循環貸款:
結欠:

(備註: 附隨有關各欠款之最後一期賬單或貸款同意書, 見附頁.)

因本人生活環境因素有變, 現發現未能對本人之現有所有債項(包括其他銀行之貸款) 作出如期還款之安排. 因此本人有意向貴司申請IDRP之安排, 以便在本人能力範圍內作出應有的承擔及還款債任.

現本人提議以每月供款HK$   為期    期(年供款) 共約 HK$ 作為償還上列所列之總負債 約HK$.

** 本人同時打萛將存於其他公司的個人強積金戶口轉到匯豐銀行旗下, 以便日後作統一處理有關財務安排. 有關金額約為HK$ **

煩請貴司多加考慮本人以上的申請, 以便本人有更佳的還款安排. 謝謝!

申請人:          (電話)
日期:

評分

參與人數 2城市人氣 +20 城市金錢 +70 收起 理由
301 + 20 + 20 多謝提供 !
admin + 50 有用資料

查看全部評分

worldcat 发表于 17-8-2012 18:56
Sample:

日期:

世界貓兄真係有心人   

OCO1582 兄如果間3傻黑店唔掂, 真係拿拿臨自己跟翻, 再玩下去真係 O 咀

不論攪什麼  drp 破產 iva  所有行動都要快, 因為快就避免人追數  拖拖拉拉真係頭暈死
多謝世界貓師兄的分享。

好有用的資料。我了解清楚顧問行果邊,如果顧問行真係無做過野。
我就自已申請IDRP啦
但我做IDRP的資格適唔適合......
如果唔得,就做DRP
我都係找匯x銀行做牽頭, 但我要比的利息好像較平: 欠約100萬, 分六十幾期,總利息支出約26萬, 實際年利率好像是10.4%....
總之不需要比錢找代理搞, 直接向銀行申請已可以!
gringoire 发表于 23-8-2012 14:10
我都係找匯x銀行做牽頭, 但我要比的利息好像較平: 欠約100萬, 分六十幾期,總利息支出約26萬, 實際年利率好 ...

我HSBC IDRP 唔成功。
個債務部職員話,只做到單一。
gringoire兄,想向你了解仲有無方法做到。
OCO1582 发表于 27-8-2012 15:36
我HSBC IDRP 唔成功。
個債務部職員話,只做到單一。
gringoire兄,想向你了解仲有無方法做到。 ...

「只做到單一」的意思,是否其他銀行都投反對票,只有匯豐銀行肯接納你申請?
但照我所知,如果牽頭銀行肯同你出計劃書比其他銀行投票,成功率係99.99%
gringoire 发表于 27-8-2012 21:49
「只做到單一」的意思,是否其他銀行都投反對票,只有匯豐銀行肯接納你申請? ...

應該無投粟。
因為我上星期四下午四點,先fax。
昨日星期一就收到電話了。
OCO1582 发表于 28-8-2012 01:18
應該無投粟。
因為我上星期四下午四點,先fax。
昨日星期一就收到電話了。 ...

咁應該係牽頭銀行基於你的收入是否穩定,每月可還款比例,及實際欠債情況作出評估後,認為你做唔到。
想問如果想做drp,可以點聯絡銀行
ok7676 发表于 2-9-2012 22:26
想問如果想做drp,可以點聯絡銀行

如果係匯豐,你可以直接書寫申請信及把有關文件寄往:
地址: 九龍大角咀深旺道1號匯豐中心第1座9字樓 債務重組部收

要準備的文件大概有:

1.申請書(寫明申請「同業債務舒緩計劃 ( idrp ) 」, 並詳述欠款狀況、原因、過程, 現時還款窘況等)
2.需附上所有欠債銀行的月結單, 及借款時收到的條款文件等
3.計算個人日常生活開支每月,及可還款項(銀行多要求以月薪的50%-55%來還款)
4. 住址證明
5. 稅單
6.最近三個月的入息證明
7.身份證明副本
8.資產證明(有冇車、樓、股票、公積金或強積金或退休金等資產狀況)
9.若要供養父母或子女等, 需要提供其身份證副本及單據支出等證明
10.其他相關資料及文件

除以上項目外,個別銀行或會有更多要求,請與銀行接洽。

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市魁力 +20 收起 理由
301 + 20 + 20 多謝提供 !

查看全部評分

如果係其他銀行,你要直接向該銀行查詢其債務重組部的地址或申請方法。

溫故知新,
多謝世界貓提供,

加分 !