破產聯盟

查看: 20685|回復: 217
打印 上一主題 下一主題

同老破無必然關係-想問問綜援

依度有無朋友攞緊綜援?? 知唔知單人綜援連租津有幾多?
審批要幾耐?? 綜援睇病唔洗錢??

有申請緊或者知既都講下

唔該哂
單人綜援連租津有幾多?而家我就答唔到你。
住政府樓就包晒租津,私樓就睇你情況。
如係失業綜援,咁失業滿一個月就可申請,一個月內批到。
綜援睇病正常係唔洗錢,但唔係睇乜病都唔使錢嘅。長期病患要有証明同要經審批。
一般門診,係有封証明比你,揸住去政府門診睇係免費。
其它嘅詳請,去問吓嘛。

師兄去問社署, 各人情況唔同的, 但從政府手上拿到既夠你剛好生活, 餓你唔壞, 同埋要你勞動下
我住劏房的,唔知包唔包? 我有d 筋肌傷痛既問題,以前做野積落(我30頭咋),岩先睇完政府話幫我唔到(實則物都無做過),叫我再輪過,我無親無朋,個個一係話我"無撚用",一係當我瘟神甘,睇見宜度d朋友仔破產前都叫風光過,我就拆墮到睇醫生兼休息欠卡數六七萬,我唔賭,唔嫖,無吸毒,點解要甘賤?我宜家做份保安還錢都還得吃力,我有諗過破產,但邊會有人欠甘少錢破?
我宜家真係唔想做野,好想休息,每日12 個鐘行企坐同埋比人鬧,基本上同坐監無分別,其實宜家諗通左只要有快錢搵我物都做,殺人放火只要能力做到一定做,坐監就坐監,破產會比人告咪告我囉!我真係唔想碌柒甘一世,但至少宜家我真係想休息,所以先問大家綜援問題,但筆債又,唉,
宜度阿溫 sir, 小貓(icon),黃小虎(icon),真係好人,有問必答,仲好過我d親生兄弟,奈何我自卑,如果唔係我會出黎吃飯的.

政府都癈既,佢實流難我叫我唔好攞,我問依度d 朋友好過,我合資格唔到佢唔批,學我過六章同事講,今時今既香港只要你夠惡,聲大就物都得,好似d新移民甘
單身標準1800幾,唔好念!社署網頁有租未計。
除非你真的不能工作,其實而且做咩都會比人xzy。冇咩特別。唔好想一邊好易老架。

呢倒個個都有過去,而家個個都用樂觀去面對,想太多無用。

時不與我,忍耐吧。運未到就要積極面對,那運一到你才可飛。你30頭仲未入到正人生,去咗受把就真係等於0。
我唔信運的,運有高低,我只有低,4 年前我試過吊頸失敗,宜家d親人仲睇小我死都死唔成,癈的,
你叫我再黎我真係無勇氣
kabon 发表于 19-8-2012 04:33
我唔信運的,運有高低,我只有低,4 年前我試過吊頸失敗,宜家d親人仲睇小我死都死唔成,癈的,
你叫我再黎我真係 ...

樓主,唔好亂諗野,每個人都有高低,唔須要理其他人點睇吖,時間都無停過...一日未停一日都仲有希望,你先三十頭,大把好的人生等緊你,何必為過去的事再煩惱呢,個人樂觀些,好的事自然就會跟住你,其實人生好唔好要睇你用咩心態去面對囉,之前唔好嘅事,咪當攞下人生經驗囉...比心機千其唔好放棄自己,加油吧
kabon 发表于 19-8-2012 03:39
我住劏房的,唔知包唔包? 我有d 筋肌傷痛既問題,以前做野積落(我30頭咋),岩先睇完政府話幫我唔到(實則物都無 ...

你有冇想過問題出在那處,知道就要改 ,30出頭大把世界,日子攸攸長,比心機搵份工作,識多幾個朋友,擴濶自己世界,不要愁城自  加油 !
kabon 发表于 19-8-2012 03:46
政府都癈既,佢實流難我叫我唔好攞,我問依度d 朋友好過,我合資格唔到佢唔批,學我過六章同事講,今時今既香港 ...

想問樓主四年前吊頸失敗是因為什麼原因失敗的?
你現在做的保安工作每月又有多少收入?
dopod123 发表于 19-8-2012 04:09
單身標準1800幾,唔好念!社署網頁有租未計。
除非你真的不能工作,其實而且做咩都會比人xzy。冇咩特別。唔 ...

不是了,最新的單身綜援已有$1990

有時你諗D嘢唔好咁則埋一邊,無論環境如何,都要積極面對,自己睇唔起自己,外人點會睇得起你呢 ?
kabon 发表于 19-8-2012 03:39
我住劏房的,唔知包唔包? 我有d 筋肌傷痛既問題,以前做野積落(我30頭咋),岩先睇完政府話幫我唔到(實則物都無 ...

唔好客氣,我ICON已轉叮噹樓主唔好諗事側埋一邊,人生是有起有樓,你三十頭人生仲有好多美好的出來做邊行都少不免會受氣,小弟現時工作都好多時受盡啲客無理取閙,但有時揾兩餐都沒有辦法的師兄千萬唔好諗事唔好鑽牛角尖呀,要加油面對人生,師兄奈何自卑,我夠曾有一段時間自閉,有興趣日後參與我們的飯聚,好嗎?

呢度好多人都有失敗的經驗,師兄唔好亂諗嘢啲親人睇小你,你更加要鎮作,咪當斷六親囉要積極加油呀
c_ronaldo 发表于 19-8-2012 15:09
想問樓主四年前吊頸失敗是因為什麼原因失敗的?
你現在做的保安工作每月又有多少收入? ...

都無謂再揭人瘡疤
Kabon  我唔知你現心身有幾倦 但覺得30零歲 係壯年 應可以面對到壓力 祇要你向前看 計劃一吓還款方法 理應何以解决問題 祇欠6 ,7 萬 不要咁灰
lulumason 发表于 19-8-2012 19:12
Kabon  我唔知你現心身有幾倦 但覺得30零歲 係壯年 應可以面對到壓力 祇要你向前看 計劃一吓還款方法 理應 ...

我認為目前樓主的問題是他獨自搬了出來住劏房
令生活開支大增,如他是和家人一起住的話
相信要還六七萬都不是一件難事...
wahtung 发表于 19-8-2012 18:44
都無謂再揭人瘡疤

不是想去揭樓主的瘡疤,只是想了解多點樓主的情況
從而想出辦法去幫助樓主解決困難...
c_ronaldo 发表于 19-8-2012 20:33
不是想去揭樓主的瘡疤,只是想了解多點樓主的情況
從而想出辦法去幫助樓主解決困難... ...

ok
wahtung 发表于 19-8-2012 20:56
ok

所以希望樓主多點回應