破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

同老破無必然關係-想問問綜援

記 住 , 阿 天 之 前 刀 講 過 , 天 生 我 才 必 有 用
天帝 发表于 25-8-2012 00:17
BUT 希 望 C HING 不 要 長 期 倚 賴 綜 援 , 只 係 救 急 及 一 個 冷 靜 期 過 冷 河 , 希 望 C HING 明  ...

唐突少少想問, 天帝兄之前批既係唔係單人 $1990?  真係幫補下
smallcat 发表于 25-8-2012 00:45
唐突少少想問, 天帝兄之前批既係唔係單人 $1990?  真係幫補下

是 , 在 阿 天 人 生 最 低 落 時 候 , 身 邊 人 及 錢 財 刀 冇 , 自 己 要 一 個 冷 靜 期 , BUT 當 時 冇 1990
天帝 发表于 25-8-2012 00:48
是 , 在 阿 天 人 生 最 低 落 時 候 , 身 邊 人 及 錢 財 刀 冇 , 自 己 要 一 個 冷 靜 期 , BUT 當 時 ...

而家有番未
天帝 发表于 25-8-2012 00:48
是 , 在 阿 天 人 生 最 低 落 時 候 , 身 邊 人 及 錢 財 刀 冇 , 自 己 要 一 個 冷 靜 期 , BUT 當 時 ...

所以, 綜授只係在困難時幫補

正職才是重要
dopod123 发表于 25-8-2012 00:51
而家有番未

有 份 工 做 , 所 以 叫 樓 主 只 可 當 冷 靜 期 , 不 可 長 期 依 賴 援 助 , 人 生 如 火 鳯 凰 , 只 求 半 燦 爛 , 不 求 永 恆
smallcat 发表于 25-8-2012 00:59
所以, 綜授只係在困難時幫補

正職才是重要

right , 命 運 係 要 自 己 掌 握
天帝 发表于 25-8-2012 01:00
有 份 工 做 , 所 以 叫 樓 主 只 可 當 冷 靜 期 , 不 可 長 期 依 賴 援 助 , 人 生 如 火 鳯 凰 , 只  ...

而家其實有工做已經係一件好事,
http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... ecu/sub_comprehens/
綜合社會保障援助指引
有詳情計法/儲蓄上限.

租金津貼 1人上限為1 , 3 3 5 元, 2人上限為 2 , 6 9 5 元
健全成人資產限額1 6 , 5 0 0 /1人,
而經醫生證明為健康欠佳的成員資產限額3 8 , 0 0 0/1 人
因情況不同,計法亦有不同.
無錯係過渡期,我有時都好佩服攞綜援既人(單身)一個月食飯交租都係靠果三千幾蚊,買支洗潔精可能都要食少餐飯,真係好難養懶人....
我諗除非有兼職,如果唔係都幾辛苦,但坊間有現金出糧工嗎?
j
kabon 发表于 26-8-2012 00:44
無錯係過渡期,我有時都好佩服攞綜援既人(單身)一個月食飯交租都係靠果三千幾蚊,買支洗潔精可能都要食少餐飯 ...

有的,但如果擢綜援,有去做,比人告手會得不常失。
無錯係過渡期,我有時都好佩服攞綜援既人(單身)一個月食飯交租都係靠果三千幾蚊,買支洗潔精可能都要食少餐飯 ...

有,當然會有,但如取綜援期間出去兼職係犯法的,唔好冒險有時唔好以為出現金部門唔會知,做嘢時好難講,大封利是如有工傷真係大檸樂
好似話頭 800 所賺唔扣,之後1200 扣一半,
不過想問有邊類型既工係出現金??

至於工傷,我就唔在乎,有d傷唔係即刻浮現出黎,果d仲慘...,
kabon 发表于 26-8-2012 21:14

可能誤會咗,我指如有人攞緊綜援時間係唔可以出去工作揾錢,但如偷偷哋咁做散工,有乜事如有工傷咪爆咗出來囉,到時後果可大可少,分分鐘俾社署告架
wahtung 发表于 26-8-2012 22:07
可能誤會咗,我指如有人攞緊綜援時間係唔可以出去工作揾錢,但如偷偷哋咁做散工,有乜事如有工傷咪爆咗出來 ...

無錯, 有工傷成單野有機會穿, 好危險

樓主誤會左意思
dopod123 发表于 25-8-2012 01:04
而家其實有工做已經係一件好事,

對 , 得 過 且 過 刀 ok

C HING 既 然 知 SINGLE 靠 果 三 仟 幾 好 難 頂 , 那 不 如 重 投 社 會 工 作 仲 好 , 如 想 有 冷 靜 期 , 亦 可 以 做 半 日 工 暫 時 性
kabon 发表于 26-8-2012 21:14

好 多 工 種 刀 出 CASH , BUT  如 C HING 領 取 綜 援 又 想 做 工 係 有 D 問 題 觸 犯 法 例 , 相 信 刀 冇 人 敢 答 你 有 乜 出 現 金 工 作 , 免 幫 你 變 成 害 你 , 好 心 做 壞 事