破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

同老破無必然關係-想問問綜援

joetang 发表于 22-8-2012 15:13
都唔係既,全港咁多人口,唔係個個識砌機,如果真係深水埗d舖執晒粒

識砌機既根本係好少人, 同香港幾百萬人有幾多個識煮野或真係自己煮一樣, 好多都出去食 道理一樣

MEIMEI 发表于 22-8-2012 15:17
唔洗唔好意思, 唔關我事. 不過我覺得冇必要為佢動氣囉.

我都唔想, 只係講 7700蚊人工侮辱尊嚴, 呢句說話侮辱緊好多人

從來只要係正當職業, 用自己既勞力或腦力, 就係值得尊重, 起薪點只係一個開始, 並唔係代表一世都係咁, 所有正常人都知

出來做野講乜尊嚴?  就算老闆都會受客人氣, 要尊嚴除非老豆大把, 二世祖就大把尊嚴
smallcat 发表于 22-8-2012 15:19
識砌機既根本係好少人, 同香港幾百萬人有幾多個識煮野或真係自己煮一樣, 好多都出去食 道理一樣:handshak ...

識砌機起碼都要讀過一啲課程,唔係話砌就砌
smallcat 发表于 22-8-2012 15:19
識砌機既根本係好少人, 同香港幾百萬人有幾多個識煮野或真係自己煮一樣, 好多都出去食 道理一樣:handshak ...

認同,我唔識電腦,有時壞咗,中咗毐,我都係比電腦舖整.
smallcat 发表于 22-8-2012 15:22
我都唔想, 只係講 7700蚊人工侮辱尊嚴, 呢句說話侮辱緊好多人

從來只要係正當職業, 用自己既勞力或腦力, ...

sorry, 我冇留意到佢講呢句說話. 我非常同意你所講呢句說話 "佢侮辱緊好多人" . 只有不思進取的人先會咁樣講, 所以我覺得我地更加唔洗理佢.

MEIMEI 发表于 22-8-2012 15:17
唔洗唔好意思, 唔關我事. 不過我覺得冇必要為佢動氣囉.

啲小朋友係咁架可能無工作太耐,有啲亂七仟七蚊個月都侮辱尊嚴,相信論壇聯盟都大把會員朋友揾呢個數目
smallcat 发表于 21-8-2012 21:58
其實你學歷幾高先?

$7700 係少, 但你可以搵一間近d既餐廳

講得好! 可惜我冇得加你分.
joetang 发表于 22-8-2012 15:26
認同,我唔識電腦,有時壞咗,中咗毐,我都係比電腦舖整.

個個都自己煮飯, d食店執鬼晒了

識砌都唔代表自己一定砌, 我都識識地, 但唔會自己做, 煩, 在電腦店睇d 砌機單張, 自己改一改個configuration就已經好掂   d 主底板靚好多
wahtung 发表于 22-8-2012 15:23
識砌機起碼都要讀過一啲課程,唔係話砌就砌

依家d電腦d價錢好平, 底, 但賤價唔係電腦行業先有, 全世界都在競爭價格, 當然名牌就唔使, 但有幾多名牌?

大部份中小企都係鬥價格, 除左做"特首"最有前景, 我睇唔到乜野行業好有前景wor
smallcat 发表于 22-8-2012 15:35
依家d電腦d價錢好平, 底, 但賤價唔係電腦行業先有, 全世界都在競爭價格, 當然名牌就唔使, 但有幾多名牌?
...

明年可能仲惡劣,無前境都要揾錢開飯架唔通日日等運到咩
慢慢來,佢都係年青一輩,諗野都係則埋一面,大家立場唔同
joetang 发表于 22-8-2012 15:40

其實佢情況都俾好多破產朋友好好多,佢主任跟兼都無煩過佢
可能無工作太耐令思想有啲混亂,忘記咗佢都係老破期,如佢找到份過萬的工作又如何,咪速速要還錢,當然我唔係鼓勵避開唔還錢,但如係咁係有前境定無前境真係得啖笑
MEIMEI 发表于 22-8-2012 15:28
sorry, 我冇留意到佢講呢句說話. 我非常同意你所講呢句說話 "佢侮辱緊好多人" . 只有不思進取的人先會咁 ...

點解依家d人成日話 8, 90後有問題, 就係咁解! 不過, 我都唔罵人喇, 不然好似我好多事, 攪事咁!

其實依家全世界經濟咁差, 有乜野行業最好前景 ? 有既 Mei Mei 你介紹下我

我封咀了!

wahtung 发表于 22-8-2012 15:38
明年可能仲惡劣,無前境都要揾錢開飯架唔通日日得運到咩 ...

家陣有份工己經好好啦.慳慳地又唔使靠人,我搵7000蚊都冇,如無意外可以做到自己退休.受唔受氣唔緊要,千祈唔好同錢鬥氣.
joetang 发表于 22-8-2012 15:40

唔係得罪講句 ~ 佢直頭諗壞腦. 問埋d問題又不切實際. 我平時見到都唔多點出聲. 今日睇下睇下都唔抵得頸.
joetang 发表于 22-8-2012 15:50
家陣有份工己經好好啦.慳慳地又唔使靠人,我搵7000蚊都冇,如無意外可以做到自己退休.受唔受氣唔緊要,千祈 ...

無錯,揾得少都好過擹大手板攞綜援,起碼靠自己自力更生
smallcat 发表于 22-8-2012 15:50
點解依家d人成日話 8, 90後有問題, 就係咁解! 不過, 我都唔罵人喇, 不然好似我好多事, 攪事咁!

其實依 ...

唔好封咪喎

其實依 ...

哈哈~貓兄~乜你咁俾面我呀.我都想知, 我都係做緊d冇乜尊嚴的工. 你如果有好路數都通知聲我, 大家互相關照下啦.

其實依 ...

家陣世界唔同了,我地出嚟做嘢己經唔問屋企拿錢.有嘢都係自己攪掂.從來冇煩屋企包括老破.

其實依 ...

你又唔洗封咀咁誇張, 要封咀都留返俾其他人啦.