破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

聽日上律師樓宣誓

life22 发表于 9-1-2013 12:09
申破書及編號我幾時攞到?是否要上律師樓攞?

律師會俾申請後會俾返啲文件你,睇下佢係寄定要你去攞。

正如細貓兄講,叫律師傳真都得。

正常無人數, 除非好似我咁黑仔。
worldcat 发表于 9-1-2013 13:10

世界貓兄主任跟都唔錯喇, 雖然個主任好手緊, 外判跟好煩架, 個個月要fax 入息證明, 還款單據
worldcat 发表于 9-1-2013 13:10

世界貓兄有機會轉第二個主任跟都唔奇架, 呢D野無人知
smallcat 发表于 9-1-2013 13:13
世界貓兄主任跟都唔錯喇, 雖然個主任好手緊, 外判跟好煩架, 個個月要fax 入息證明, 還款單據:d ...

係唔係所有外判都係咁嘅手法?
life22 发表于 9-1-2013 13:17
係唔係所有外判都係咁嘅手法?

唔係.
life22 发表于 9-1-2013 11:23
我宣咗誓啦!上到律師樓對唒文件及影印,其實律師已准備好文件,生活費照我報的填,律師話可以加多一項供養 ...

在申破左 > 至頒令期乃灰色緩衝期,
理論上人家債主續可追你數;
相反,你亦可唔還.
看來樓主係"有備"而破.

但你或代表你的律師一方有責任要通知債權人你已申破左為要.

十八萬(人工12000)就申破比較少有,
但 301 都接觸過有人欠債幾萬都破左;
無辦法...無工作....無錢....無計.

但樓主 3 條"財務及銀行"數 !
希望三間都咁好相遇啦 !

smallcat 发表于 9-1-2013 13:13
世界貓兄主任跟都唔錯喇, 雖然個主任好手緊, 外判跟好煩架, 個個月要fax 入息證明, 還款單據:d ...

唔關主任件事,我預左還錢。某程度老破後平時糧都夠我過年。

只係我頒令後都俾銀行追左個幾月數,因為佢地內部問題。搞到公司同事都知我欠錢(但唔知老破), 果排都幾樣衰。
worldcat 发表于 9-1-2013 14:55

只係我頒令後都俾銀行追左個幾月數,因為佢 ...

邊間銀行咁離譜 ? 照理佢地應該收到晒通知, 好少內部咁出錯法, 因為銀行佢地收左傳真就會收手, 未頒令前都已經收晒手, 頒左令仲追真係超級離譜

希望一切順利
worldcat 发表于 9-1-2013 14:55

只係我頒令後都俾銀行追左個幾月數,因為佢 ...

當時無話出咗咩問題?定係特登辦唔知?係幾時開始打去你公司?
smallcat 发表于 9-1-2013 15:01
邊間銀行咁離譜 ? 照理佢地應該收到晒通知, 好少內部咁出錯法, 因為銀行佢地收左傳真就會收手, 未頒令 ...

間銀行真係..... 大陸一線香港二線,icxx.

超搞笑,文件俾晒總行貸款部,但之後有電話同信追數。到頒令後半個月都仲有追,咁再同果個人講話破左產同之前已經傳真有關文件。佢話check check 先。咁唔理佢喇,隔半個月有打黎同出信追,又同佢講一輪。之後先話要當日嘅貸款分行同職員入返機先得,佢地唔可以改。對上一次同事已經將資料俾左分行,唔知點解分行無跟進。
咁算喇,問佢攞返資料再直接傳真落佢地分行,搵埋個職員確認收到。點知半個月後又追過,仲因為當時忙無聽手提電話佢就打公司。因為做緊野,直線飛左出去reception. 條友留言仲留言話"我係乜乜銀行,阿邊個欠左幾多錢過期款項未交叫佢盡快覆。". reception 個阿姐同我講返,真係火都黎。原來分行條友最後都無update system,  總行仲叫我落分行搞。最後都係出信比金管局copy 返比銀行同主任,過兩日銀行打黎話已經更新資料。

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +1 收起 理由
dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 詳細,有趣

查看全部評分

smallcat 发表于 9-1-2013 15:01
邊間銀行咁離譜 ? 照理佢地應該收到晒通知, 好少內部咁出錯法, 因為銀行佢地收左傳真就會收手, 未頒令 ...

家陣啲銀行係咁離譜架啦,我老破咗一年後,有間收數公司代花記追我數,我話已破產咗成年,追乜嘢數呀,跟住我cut線
worldcat 发表于 9-1-2013 17:37
間銀行真係..... 大陸一線香港二線,icxx.

超搞笑,文件俾晒總行貸款部,但之後有電話同信追數。到頒令 ...

所以, 點解香港既制度咁緊要, 如果係國貨, 我唔會奇怪, 因為內地你去櫃員機提錢, 提到假人仔國貨都唔會認  

制度係好重要, 一個地方, 有好既法制, 同好既制度, 先唔會亂來, 好明顯世界貓兄你呢間行, 係慣左國貨個套, 你有你做你既, 佢有佢做佢既, 佢既就唔係佢同事既, 佢同事既就唔係佢既, 唔做唔錯, 無做無錯, 做左就有機犯錯, 唔做就唔錯

真係無辦法, 遇著D咁既鬼野 不過, 都係人生一個體驗, 雖然唔係咁好比同事知, 但都無辦法了
wahtung 发表于 9-1-2013 17:55
家陣啲銀行係咁離譜架啦,我老破咗一年後,有間收數公司代花記追我數,我話已破產咗成年,追乜嘢數呀,跟住我c ...

花記銀兩行呢兩年好積極借錢比人, 可能街數多, 搏大霧搏得幾多得幾多

呢兩年收最多cold call差唔多都係花記銀兩行
smallcat 发表于 9-1-2013 18:20
花記銀兩行呢兩年好積極借錢比人, 可能街數多, 搏大霧搏得幾多得幾多

呢兩年收最多cold call差 ...

係呀!我近排日日都收到,有時一日3、4次
依家銀行水浸,係咁借$出去,睇來破聯會員會一路增加,唔知係好事定壞事!
life22 发表于 9-1-2013 18:36
係呀!我近排日日都收到,有時一日3、4次

所以你手機有下一D apps 就可以stop到呢類電話
301 发表于 9-1-2013 13:54
在申破左 > 至頒令期乃灰色緩衝期,
理論上人家債主續可追你數;
相反,你亦可唔還.

301大哥,我都知18萬申破真係唔值,其實可以再借多哋都行,但自己真係厭倦咗借錢、欠債、還錢嘅日子(都有十年八年啦,借完還,還完又再借),依家只想重新過以後的日子,所以先下咗這個決定。
smallcat 发表于 9-1-2013 18:20

呢兩年收最多cold call差 ...

我無嘢,當時我真係想在電話即時XXX
wahtung 发表于 9-1-2013 23:03
我無嘢,當時我真係想在電話即時XXX

(在電話即時XXX)

個電話有冇事