破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

聽日上律師樓宣誓

我下月頭出花紅及雙糧,之前申破要到下月中先知結果,已申請戶口解凍。
請問各位朋友:我出糧后是否可以提取戶口全部或只可提取申破時所報的生活費?另我係要去銀行一次過提?定係可以用提卡在櫃員分幾次提$?
可提取你申報時的生活費,領令前只係一次性提款,頒令後要重新開一個或申請舊戶口作出糧用
life22 发表于 13-1-2013 10:24
我下月頭出花紅及雙糧,之前申破要到下月中先知結果,已申請戶口解凍。
請問各位朋友:我出糧后是否可以提 ...

只可提信上銀碼,要去櫃檯做所以想提多都唔得。
除非好似之前有師兄師姐用永x, 戶口正常運作到頒令。
life22 发表于 13-1-2013 00:03
我意思係頒令後填文件時是否可更改申破時所報嘅每項生活費

差一仟幾佰無問題,差得多就可能問你原因。
worldcat 发表于 13-1-2013 12:33
只可提信上銀碼,要去櫃檯做所以想提多都唔得。
除非好似之前有師兄師姐用永x, 戶口正常運作到頒令。 ...

戶口解凍係律師幫我做,請問係唔係一邽信?幾時先攞到?係唔係一定要自己去律師樓取?可以叫律師寄比我嗎?解凍信有無限期?係唔係一定要親自去銀行櫃位辦理?大約要幾耐先辦好?
因我好難攞假
life22 发表于 13-1-2013 00:03
我意思係頒令後填文件時是否可更改申破時所報嘅每項生活費

當然可以改的  有時申破時填一份, 到你破左後再去傾生活費時, 情況都會有轉變都唔出奇架, 所以, 係可以改
life22 发表于 14-1-2013 19:24
戶口解凍係律師幫我做,請問係唔係一邽信?幾時先攞到?係唔係一定要自己去律師樓取?可以叫律師寄比我嗎 ...

律師寄唔寄俾你,,你要同佢傾。
一次性提錢係同申破同一時間做、應該法庭要排兩三個星期。

到時拎住封信去銀行就ok
等幾耐就間間銀行唔同

基本上搵律師搞、唔洗點請假、直至頒令後先要請一兩日、交文件攞開戶信同去銀行開戶口。

明白!
咁我入咗紙下月尾先頒令,使唔使報花紅及雙糧?
仲有今日問律師解凍戶口點做,佢竟然同我講未幫我申請,叫我聴日要再上去簽名先可以申請解凍,咁分分鈡要過年後先攞到份糧,錢佢就識收,真係比佢激死!
life22 发表于 15-1-2013 11:57
仲有今日問律師解凍戶口點做,佢竟然同我講未幫我申請,叫 ...

要大約15個工作天先有臨解信。
申破後啲錢已經唔係你,理論上亦攞唔到信以外嘅錢。
交問卷時你要打多次簿,所以主任/外判會知戶口有餘額,佢地會做野。
worldcat 发表于 15-1-2013 12:22
要大約15個工作天先有臨解信。
申破後啲錢已經唔係你,理論上亦攞唔到信以外嘅錢。
交問卷時你要打多次簿 ...

請問封信係唔係可以攞我申破填嘅生活費咁多?
life22 发表于 15-1-2013 12:29
請問封信係唔係可以攞我申破填嘅生活費咁多?

申請書係另外寫、咁正常都同申破呈請差唔多。
再等破署批同法庭頒令。

life22 发表于 15-1-2013 11:57
仲有今日問律師解凍戶口點做,佢竟然同我講未幫我申請,叫 ...

年報由你正式破的日子計,即10號頌令10號就係4年年報的周期,正式頒令前的唔洗報,出年有出年先報

日期要計準6C的一次過只可用一次,還有一點6C的解凍信唔100﹪可用,所以去總行會好啲。如果真係凍咗戶口比較煩,

出糧先過頒令,你就順便問6C咩日期最好一出糧就去清0戶口,等到正式出令,第一時間問主任擢開戶信去開新戶,未必100﹪可保留原有戶口
dopod123 发表于 15-1-2013 13:45
年報由你正式破的日子計,即10號頌令10號就係4年年報的周期,正式頒令前的唔洗報,出年有出年先報

日期 ...

律師話聴日上去簽名及比文件我填,佢話要三星期先攞到一次性提款信,咁封信係破處定律師?
今個月先轉戶口出糧,如下個月再轉戶口出糧都唔知點同公司解釋,其實有咩准則知道可否用返舊戶口?
life22 发表于 15-1-2013 14:37
律師話聴日上去簽名及比文件我填,佢話要三星期先攞到一次性提款信,咁封信係破處定律師?
今個月先 ...

封信(申請書)係交法庭、法庭頒令。法庭會同破署溝通批幾多。
當時我係被点醒於出糧後先排快期入紙申破 出糧日就攞哂D$出黎 與此同時係永X開一個儲簿 (去總行開戶唔使最低存款額5千 但每月平均唔夠5千一日便要收取$50蚊 ATM費) 然後同公司講轉出糧戶口 咁最後當然係去問主任拿解凍信啦 若不能轉戶口出糧 便不需開新戶口 申破後盡快 同主任联絡 話要拿解凍信 (如戶口銀行是債主 主任仲會叫你快D上去拿tin) 一拿就即刻去你戶口銀行的總行辦理解凍戶口 但時間要把握得好好
lulumason 发表于 15-1-2013 16:06
當時我係被点醒於出糧後先排快期入紙申破 出糧日就攞哂D$出黎 與此同時係永X開一個儲簿 (去總行開戶唔使最 ...

每月唔夠5000,每日收50定係每月收50?如果我係今日頒令,咁我最好應該幾時交文件及點搵主任攞解凍信?係唔係一日可以搞掂?
life22 发表于 15-1-2013 16:59
每月唔夠5000,每日收50定係每月收50?如果我係今日頒令,咁我最好應該幾時交文件及點搵主任攞解凍信?係 ...

我想是每月嘛,每日收50?有無搞錯呀
wahtung 发表于 15-1-2013 17:09
我想是每月嘛,每日收50?有無搞錯呀

我估LULU係講每日平均有$5000, 低過就每月俾$50.
life22 发表于 15-1-2013 16:59
每月唔夠5000,每日收50定係每月收50?如果我係今日頒令,咁我最好應該幾時交文件及點搵主任攞解凍信?係 ...

頒令後, 先可以約主任攞解涷信, 要睇佢有無時間. 好多人可以即日攞到.
交文件有啲要你頒令後, 有啲可以約定. 但都係頒令後先可以交文件.

我之前交果間會計師樓一開頭都話要頒令後約, 我話6C通知左無問題再叫佢幫幫手, 咁佢都俾我約左時間先.
我上午頒令, 2點半約主任攞解涷信, 4點去交文件. 趕唔切去銀行解涷.

銀行解涷多數要去返開戶銀行

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +1 收起 理由
dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 詳細

查看全部評分