破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

聽日上律師樓宣誓

worldcat 发表于 15-1-2013 17:38
頒令後, 先可以約主任攞解涷信, 要睇佢有無時間. 好多人可以即日攞到.
交文件有啲要你頒令後, 有啲可以約 ...

頒令日係親自上庭或律師代上庭,係唔係一知頒令結果即刻打電話主任及交文件處約時間,解凍戶口唔係去總行好哋咩
life22 发表于 15-1-2013 18:00
頒令日係親自上庭或律師代上庭,係唔係一知頒令結果即刻打電話主任及交文件處約時間,解凍戶口唔係去總行 ...

你先知啵,你洗唔洗上庭。
6c佢地唔會上庭,呢啲細單野都係書信來往。所以我之前講,如果係6c搞(唔係淨申請),佢地頒令日之前已經知有無問題。
worldcat 发表于 15-1-2013 18:11
你先知啵,你洗唔洗上庭。
6c佢地唔會上庭,呢啲細單野都係書信來往。所以我之前講,如果係6c搞(唔係淨申 ...

我係想知頒令日使唔使攞假?定係頒令之後那日攞假交文件及解凍戶口
life22 发表于 15-1-2013 18:23
我係想知頒令日使唔使攞假?定係頒令之後那日攞假交文件及解凍戶口

你唔洗上庭的話,攞假都冇用架,交文件再約未遲,
dopod123 发表于 15-1-2013 18:44
你唔洗上庭的話,攞假都冇用架,交文件再約未遲,

我明啦!應該係如無問題應該唔使上庭,如有問題要上庭,律師會提前通知我,係唔係咁!
我到時都係提前兩日打去問下律師
life22 发表于 15-1-2013 18:56
我明啦!應該係如無問題應該唔使上庭,如有問題要上庭,律師會提前通知我,係唔係咁!
我到時都係提前兩 ...

15 20 啦 理應如果6c話幫你上庭(收$) 就100% 申破到 如6c要你自己上(因為唔包上庭) 咁就睇睇 但現今都包上庭(除不是6c 做) 另澄清係每月平均每日不夠5仟存款 收取每月50蚊atm費
lulumason 发表于 15-1-2013 21:45
15 20 啦 理應如果6c話幫你上庭(收$) 就100% 申破到 如6c要你自己上(因為唔包上庭) 咁就睇睇 但現今都包 ...

我律師係包上庭,明白!明白!
life22 发表于 15-1-2013 21:52
我律師係包上庭,明白!明白!

點解我咁話呢 因曾有破官質疑D非6c的公司幫人申破 做到不知所謂 令申破者 上庭時申破資料不足 攪到申破者要再補充資料 若6c做 憑專業知識 應幫到申破者 不用再補充任何嘢 快点解决問題 但你又要知 官之前的身份係6c囉
上咗律師樓簽名及宣誓做解凍戶口,律師比咗份「初步訊問」及「破產人及家庭每月收入與支出評估表」攞返來填
請問各位朋友有無樣辦睇下點填!唔該晒!
喺本人及家庭每月之收入與支出表」裡面
收入項其中一條:「配偶分擔開支的款項」係唔係填扣除太太自己開支后的數?佢扣除供款每月只剩5500,要填幾錢?
支出項:「家庭膳食」「流動電話費」」「交通費」「家庭雜項」係唔係填三個人總數?應該填幾多?
    請大家比下意見!多謝!

life22 发表于 16-1-2013 17:30
喺本人及家庭每月之收入與支出表」裡面
收入項其中一條:「配偶分擔開支的款項」係唔係填扣除太太自己開支 ...

如果你老婆有野做、應該咁填。

小朋友生活費、學費、家庭雜費、水電煤等等。除2, 你同老婆一人一半。
再加自己生活費、車費、供養父母、手提電話費等。

如果共同支出除一半太大、你老婆負擔唔到而你要佔大份、呢個情況你老婆要一齊提供收入同支出證明。所以你當除一半好啲。

小朋友生活費已經包埋車費同一般洗費。

多數人最後計出黎條數都係大過份人工。再等主任/外判cut.

評分

參與人數 1城市人氣 +40 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 40 + 20 + 20 + 10 好詳細

查看全部評分

worldcat 发表于 16-1-2013 19:33
如果你老婆有野做、應該咁填。

小朋友生活費、學費、家庭雜費、水電煤等等。除2, 你同老婆一人一半。

老婆人工8800,每月款3300,自己搭車、食飯、買化妝品、衣服、電話費已所剩無幾
睇住份表真係唔知點填,如照實填支出大過收入好多
life22 发表于 16-1-2013 20:27
老婆人工8800,每月款3300,自己搭車、食飯、買化妝品、衣服、電話費已所剩無幾
睇住份表真係唔知點填,如 ...

正確應將家庭開資先做一個總額,然後計入部份為攤分數

如佢人工比你低更好8800就當佢分2000-3000有剩你比的

數字細更好啦等佢cut再傾過
dopod123 发表于 16-1-2013 21:46
正確應將家庭開資先做一個總額,然後計入部份為攤分數

如佢人工比你低更好8800就當佢分2000-3000有剩你 ...

表格一    本人及家庭每月之收入與支出需要如下:
收入項目有:1、基本薪金及工資,2、配偶分擔開支的款項[配偶收入(每月          元)]
支出項目有:1、流動電話費,2、家庭膳食,3、交通費,4、家庭雜項開支,5、學費,6、學校雜費,7、其他支出,請注明:

我人工12000及老婆8800(已扣強積金),老婆要每月供款3300(要供兩年),租6500,阿仔補習1050(係私人的),水電煤800
請教以上各項我應點填!謝謝!
life22 发表于 16-1-2013 22:32
表格一    本人及家庭每月之收入與支出需要如下:
收入項目有:1、基本薪金及工資,2、配偶分擔開支的款 ...

如果你交租6500+食3500+個人雜費800+車資800呢條最低數你都=0

未加子女費用,家庭開支,

老婆分擔3000已經好多佢自已都要食飯掿車+個人開支

老婆供款佢地唔會埋
dopod123 发表于 17-1-2013 01:02
如果你交租6500+食3500+個人雜費800+車資800呢條最低數你都=0

未加子女費用,家庭開支,

表格係講家庭支出,咁食、車費、雜費都要計賣阿仔個份
另阿仔補習係唔係填喺學費個格,定係另外填在其他支出
life22 发表于 17-1-2013 08:14
表格係講家庭支出,咁食、車費、雜費都要計賣阿仔個份
另阿仔補習係唔係填喺學費個格,定係另外填在其他 ...

照計埋阿仔個份,主任批時會係仔仔生活費到調整。
我自己係報阿仔playgroup係另外寫開。

你老婆入息唔多,可以寫少啲如2-3仟。等主任再調整。最後條數收入同支出相差1仟幾佰無問題(當然通常係支出大啲,唔係洗乜破。)
worldcat 发表于 17-1-2013 09:10
照計埋阿仔個份,主任批時會係仔仔生活費到調整。
我自己係報阿仔playgroup係另外寫開。

依家小學唔使學費,咁此格點填
life22 发表于 17-1-2013 09:19
依家小學唔使學費,咁此格點填

咁咪無囉。
但冷氣費雜費會有掛。
收入與支出表:
收入:
1、本人工資:12000
2、太太收入:8800,可分擔支出3000
支出:
1、租:6500
2、水:100
3、電:700(無用煤氣)
4、流動電話費:398
5、家庭膳食:4500
6、交通費:1000
7、家庭雜項:1200
8、學費:0
9、學校雜費:500
10、其他支出:兒子補習:1050,供養母親1500,上網99
以上這樣填可以嗎?謝謝!