破產聯盟

查看: 3517|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

獅子魚

! ~" N% N; Z( k( O5 M$ M1 Y
獅子魚 Lionfish,又稱簑蚰,在海水魚類中屬蚰科,多產于溫帶靠海岸的岩礁或珊瑚礁內。花色品種很多,成魚最大可大30厘米左右。獅子魚性格凶猛,喜食小魚蝦蟹。其身體上各鰭的硬棘,尖銳而且具有毒素,這是它們在大自然生存時御敵的唯一武器。當獅子魚在水里巡游時,張開身上所有各鰭間的翅膀,好象孔雀或火雞開屏一樣,所以國外也有人稱其火雞魚。
6 K8 k, x4 ~5 r. p( L8 y
' J6 i$ b/ |8 E; q- r中國現知有1屬4種,均見于黃渤海和東海︰網紋獅子魚胸鰭後下緣凹入,體被小刺,散布灰白色大小圓斑;黑斑獅子魚,胸鰭後下緣也凹入,體光滑,上側面有少數黑褐色圓斑;細紋獅子魚和河北獅子魚,胸鰭後下緣均不凹入,前者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣中央稍後,頭部和身體具多縱紋;後者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣近尾鰭基底處。 - {* x5 B9 s5 m2 [# j
* x0 V" x4 u& F5 H9 j0 ?  S) ]
  獅子魚是夜行性,晚上開始獵捕甲殼類或小魚為食,白天則停在水中或礁洞中休息,一動也不動.獅子魚身上布滿深淺不一的條紋,飼養在魚缸里異常美麗。但不了解其習性的人要小心,不能隨意用手去觸摸它以免被它的毒翅蟄傷。

- F2 }0 [. p; s4 U' p , @+ w) |, N7 M2 I: G- ^" f5 F# C. }2 h3 J9 r

; N& I& |/ w0 g3 \- @& I4 b) y
+ o/ G1 m+ ^. |# U( K- C# J1 M" d7 a4 k" P1 \

5 L+ V& Z4 M+ `1 {3 H5 s
  K1 H1 Q2 K4 C3 A 6 k% C* |$ U% a6 K9 I2 ]. p; g

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
dopod123 发表于 28-12-2011 16:15 7 D. R, S9 q$ U# k6 ?5 z. }8 S) ^2 Y
好難養的品種,+ k8 m# x7 U- S. K4 n
8 R! _+ @1 e" i! x5 o. d
但美麗

! F- P) ?. `0 d. n" R$ F" ]# x* i係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
dopod123 发表于 28-12-2011 17:46 , Y! M8 h$ a3 \, D
我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒.
$ d$ F9 u- M8 d6 O& R3 F- }
師兄有無養過水母
dopod123 发表于 28-12-2011 17:56 / R5 s8 E" d) _- p( Q% l( ^; T
冇呀,因為我個魚缸不可養.
" y5 }, X. K9 \. u7 g8 L6 d1 D* q: y
之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到
% t4 t* U& I3 v) R' r
哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷)
dopod123 发表于 28-12-2011 18:08 : M+ j% Y( A# o1 i" @+ R- K
你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。
" A6 F5 X! ?6 A' |# M. x0 ^) i水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致 ...
7 z) A5 P4 j8 m  x; |
我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
lok196305 发表于 28-12-2011 22:23
! [0 y+ {; b- [4 G( B0 P好靚呀~

6 v" G" W# w' G5 P係,外表好靚,但佢啲刺有毒
lok196305 发表于 28-12-2011 22:34 ) O0 x6 C% U2 s/ F1 Q; A
~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算
  E  |# B; |. M
係呀,正如啲蛇都係,外表越七彩就越毒
& S- Y- K( ~' U" \
dopod123 发表于 28-12-2011 22:45
$ C' p. L' l' D係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?

& z$ W3 N# e/ \! ]' E. H# G
- t' [9 H+ H5 p, \+ H; d3 X最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50 ' t; ]3 j8 S: [$ r
我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
$ M# j% [1 }, G+ V
好呀,不過唔知識唔識養
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50
3 p  B5 I2 w7 o( s+ c我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知

! v# E& M5 e; x今晚個網唔係咁穏定,因太慢可能你double click變咗連發兩個同一post
dopod123 发表于 28-12-2011 23:08 : G6 h% Q4 u, W, G) j" m
可能係加上我用ipad有時反應有啲怪.
* u1 I3 [9 m, F* @9 Y: {
唔關事,今晚係好唔穏定
dopod123 发表于 28-12-2011 23:06
9 w. l3 h& t; ]你養唔養到我唔敢講,因難度極高(你應該得),但我一定會全力幫你( ^! S$ \$ t# g% m! s! y
  s! f0 y, \* t* H
不過水母可養時間唔長約3個月不過加 ...
5 s* v, |( _# d% ]" ?
你唔講我都唔知,啲小水母只得三個月命架
dopod123 发表于 28-12-2011 23:25
( `; y) s, O' H6 i# m1 F因為佢地只食生野同浮游生物,在家中比較難比野佢地食。如果你住海邊會好啲
' j- P- `0 y$ H' K' H- i+ S8 l: Z$ ^. Q2 Z+ I( @
可以得閒加啲天然海水內含微 ...

" b* l* |" }' V: n原來係咁
dopod123 发表于 28-12-2011 23:19 4 ?& u& r, r* k) M2 b
好以都ok喎,總之上到就算
( q. M; i+ v8 f" c* E3 Z
一時時囉,有時真係要等佢load好慢架,食咗成支煙先覆到一個post