破產聯盟

查看: 3510|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

獅子魚

0 x; d6 M8 i0 G* a
獅子魚 Lionfish,又稱簑蚰,在海水魚類中屬蚰科,多產于溫帶靠海岸的岩礁或珊瑚礁內。花色品種很多,成魚最大可大30厘米左右。獅子魚性格凶猛,喜食小魚蝦蟹。其身體上各鰭的硬棘,尖銳而且具有毒素,這是它們在大自然生存時御敵的唯一武器。當獅子魚在水里巡游時,張開身上所有各鰭間的翅膀,好象孔雀或火雞開屏一樣,所以國外也有人稱其火雞魚。 * C  w1 a% Y: r. z/ H/ h6 o

+ _' z% k8 o& {, L' ^中國現知有1屬4種,均見于黃渤海和東海︰網紋獅子魚胸鰭後下緣凹入,體被小刺,散布灰白色大小圓斑;黑斑獅子魚,胸鰭後下緣也凹入,體光滑,上側面有少數黑褐色圓斑;細紋獅子魚和河北獅子魚,胸鰭後下緣均不凹入,前者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣中央稍後,頭部和身體具多縱紋;後者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣近尾鰭基底處。 + X" O) u: N5 ^9 J' Y0 F" a
3 d) f( i  S0 C! @2 p3 u0 u4 ]0 d: K8 ?" I
  獅子魚是夜行性,晚上開始獵捕甲殼類或小魚為食,白天則停在水中或礁洞中休息,一動也不動.獅子魚身上布滿深淺不一的條紋,飼養在魚缸里異常美麗。但不了解其習性的人要小心,不能隨意用手去觸摸它以免被它的毒翅蟄傷。
4 i3 h* u4 y8 `7 e! _6 A& f
7 o% I+ w5 g5 K; c- c( c
4 t1 t7 i+ \  D$ P# ]
3 \. H; Q. f( X  W, l0 U1 {; O4 q. f
% U$ J/ r& d& _- q% f# E
1 S$ E* W. b* a0 P
. j+ R/ X5 a0 u, ~; k2 x- A: r" A
3 L5 f! n7 W' }) i6 b7 ]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
好難養的品種,# F# M# }' w4 n9 L9 i0 |
% K5 T7 {5 W1 M0 ~! v: {% a6 X
但美麗
dopod123 发表于 28-12-2011 16:15 - o4 n$ V% y' F: u4 D3 z: H5 P
好難養的品種,
2 v$ ~. b) _- P) U! {0 I$ W/ c0 D5 n7 |+ v! ^" ~. w
但美麗
0 i; k: S- B: L- {5 O! w7 l
係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
wahtung 发表于 28-12-2011 16:37
: L, t$ l8 {+ _' i係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
3 w; X# o8 \  I% N# ~
我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒.
1 s6 P) B* W2 a& C5 p# T$ E2 A- z
0 K/ I5 V; m  q5 M8 ~  N
dopod123 发表于 28-12-2011 17:46
% v/ j" p$ R6 q) p  O7 g我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒.
& f, ^' S5 c) h! V/ M' e5 |  h
師兄有無養過水母
wahtung 发表于 28-12-2011 17:51
- V5 B4 j7 {* l- C/ \師兄有無養過水母

( G' a( b8 j& b* m$ N! j% r8 P冇呀,因為我個魚缸不可養.1 j1 G. k" t7 M

# F+ I; k" C- K/ s之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到
dopod123 发表于 28-12-2011 17:56
* G4 G3 f  s0 v' R, m6 M( O% Q冇呀,因為我個魚缸不可養.8 A3 t  _8 `' z5 h0 @$ M

( C& `2 Y: f' k+ Y8 J8 e/ p/ I之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到
; S& s9 p- I: {! B) _6 o% }
哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷)
wahtung 发表于 28-12-2011 17:58 3 {( p0 T1 b; x/ T# H
哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷) ...
9 Q. q- x4 R; ^) @* n0 D  x; R
你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。- y4 r: q; x- h: x1 _
水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致命。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
dopod123 发表于 28-12-2011 18:08 5 x' T9 Q5 r% v1 m& }
你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。' b4 i8 ^+ |2 j8 ^
水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致 ...
5 R% w7 s- C. ?; s1 @
我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
好靚呀~
lok196305 发表于 28-12-2011 22:23 8 `8 y# D" ]  ^( U
好靚呀~
- A" O" ?6 g* s: y. v, D) x
係,外表好靚,但佢啲刺有毒
~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算
lok196305 发表于 28-12-2011 22:34
# z; s% Y- T/ m% j2 [~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算

! V: }- Q$ A3 A/ W. Y+ E5 {) L係呀,正如啲蛇都係,外表越七彩就越毒
wahtung 发表于 28-12-2011 20:33
3 E# m& N$ h7 t# s2 }8 K我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
" F* @/ B/ `. \! E( M2 m
係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?
4 f. ]; C- l6 e0 R* h4 R
dopod123 发表于 28-12-2011 22:45
- j$ x+ x9 p$ V5 `# {係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?

6 T* A' d5 T7 _% C7 ^5 e' |7 Z" _, _9 x) a3 ?% X
最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47 3 G# V6 Y' [; m' R& N0 ]5 Z! Z
最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
: @5 h; g+ v# v5 W! A* D
我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47
: l( d( W: y$ W, b7 _% ?" X: I最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣

5 N  }" F+ M/ G( N" c% Q& ?- o8 E我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50 8 k/ W% a. @; R8 O+ f1 p) {
我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知

6 D! ]9 v) C2 K0 C0 v- G4 H0 h好呀,不過唔知識唔識養
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50 + s$ J9 X7 U/ G+ h2 r

{$ S6 ^% W5 C! I今晚個網唔係咁穏定,因太慢可能你double click變咗連發兩個同一post
wahtung 发表于 28-12-2011 22:52 ! V' \6 Q, M6 R$ L* T* ~" ]
好呀,不過唔知識唔識養
$ m$ ~$ ^' h7 {- Z
你養唔養到我唔敢講,因難度極高(你應該得),但我一定會全力幫你6 m- m' g8 k/ |# F! b6 J& {

" ^2 d5 ~: E  a! t8 X+ J不過水母可養時間唔長約3個月不過加藍燈光後全部營光在小型魚缸起舞真係好靚
$ H8 V  t+ q1 E" E2 u
# c* X/ `# J, P