破產聯盟

查看: 3006|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

新人報到加故事分享

各位好~
新人一名,長篇無聊故事可以一看。謝謝~

最後總數 : 二十一萬。
債權人 : 兄X(傾掂佢幫倒你), 加所屬公司 VISA 一張。
月供 : 七千。四十八期。
月薪  : 一萬四。

簡短前事 : xxxx年 xx 月工作了三年的合約期滿公司投不到客戶續約,三張信用卡無錢還,唯有到兄X合拼作一條數。

事後回想...由山腳行去山谷底的路由此開始。

xxxx年 xx月新工作,很不幸xxx年x月27日被解雇,上市公司果然計算清楚 , 不足三個月..手段附合身份。「讚」,

投身社會工作十年以上,第一次被解雇沒遲到沒請假或其他各樣問題...理由「沒係好岩咁囉」,理由他X的合理...。
其間第一個月已有感覺但以為自己多想....故事長了一點有師兄有興趣再分享。

用最後的薪金還了本月份的數, 家中三人唯一有收入人員沒工作沒錢,如何是好 ? 由債權人所屬公司 VISA 透支現金過度生活...。未透支前只用作電話費用途未動用過一分作其他,呵呵(請切勿借鑒或參考此方法)。

A月透支現金供款債務....到月中有新工作,A月因工作不足一個月B月得到大約七千元。供款剛剛好....。

A月頭已預見要作一個決定了...當時想了一日一夜「問朋友」?「走佬」?「破產」?

當時腦中所想...

有三位 , 兄弟/女朋友/紅顏知己 可以一借, 但借不需還嗎?.....如果前債舊數到期的話....真的不需要計了。

走佬,可能有一點點朋友的朋友可以一問,但好吧....
借錢不還追數上門會如何 ? 家中只兩佬,會沒事嗎?就算沒有出事....但「禍不及家人」真的難以無視這五字真言。

破吧沒路行了Kox。 當時自言自語。

前事故事~完~下集申請破產故事

本故事純粹虛構如有雷同實屬巧合。

評分

參與人數 1城市人氣 +50 城市魁力 +50 收起 理由
301 + 50 + 50 感謝分享 !

查看全部評分

下集申請破產故事

IVA 或 其他債務重組為什麼不考慮 ? 因為第一次合併債務已經重組了但因工作問題才出現事故,真的怕了這個無盡迥圈..。

申請破產故事;
(將會用多點廣東語)

0X日-0X月-XXXX年

先後向女朋友,家人表達將會申請破產。

好~ 費用大約一萬...只有六千的我...

上網/問朋友尋找辦法...找了兩天最終有一間XX會計師肯給我分期,
先付一萬再付後數...會計師教路拖住先到下月有錢即幫你攪手續再出律師信佢地就會收歛好多。

第二日上去填表..
一輪開場白後填表

書寫中..
會計師 : 幫你申請解凍戶口要多500喎
我 : ok (本來網頁寫一萬四千五,又要食多500...唉唔比都係自己攪請假都係差唔多價錢..比你吧)

會計師 : 轉戶口出錢 , 中銀哩間野真係...(<--沒下文的 , 真係點? )
我 : HXXX吧。

一輪書寫影印後..

會計師 : 打去查MPF有幾多個戶口再打去問反個會員號碼同總數。
我 : ok
最後其實打電話問積金局係唔得的要親身去,查詢過程只要,身份證+十分鐘即有資料。

會計師只用了三十秒就出左張生活費...(藝技已到化境)
會計師 : 拿你到時呢~傾生活費就堅持需要哩條數。
我 : 稅唔填埋?
會計師 : 為反都係一日幾十唔填喇。
我 : ok (望一望.....支出大於收入 , 嘩 即係唔洗還 ?但堅持到哩個費用嗎會計師大哥...已在網上爬文心理已有準備,夠生活家用交租多一兩千用就好吧希望...)

填完
會計師 : 有無考慮IVA。
我 : 最少都要還一零幾期先夠開支如果又失業就麻煩喇,都係唔考慮。
以會計師藝技既境界我相信佢心算都知我情況....IVA? 唔知你想賺手續費定真心了.....。

其中問了一般問題就走了。

會計師 : 追得你緊就打比我。
我 : 好,唔該。
都算叫肯做野......。

一路查詢MPF,一路拖數

拖數用未出錢下月某某日出左會有錢,其間真的有人扮好人打黎就係幫我申請合併的那位,佢問果個日子得唔得架,我話無問題既有都要果日先再想辦法唔係點。

上到會計師樓交底一萬元.由一位年長女士帶左我去第二條街某大廈20樓..

在哩一段西裝男士比我既觀感...呵呵.

西裝男士 : K先生黎哩邊..

坐底
西裝男士 打開一個文件夾後,
西裝男士 : 比張身份證睇睇。
交上身份證後二話不說即刻拎左出去.....

我 : (影印?會唔會做D咩呢...算吧唔比解釋唔通問佢大把理由要身份證)
之但係比張身份證睇睇。睇咋喎.... 要影印又唔出聲....

反黎後
西裝男士 : 條數還左幾耐?
我 : 半年.
西裝男士在文件上剔一剔
西裝男士 : 比份合約睇睇。

問完第一頁 西裝男士關上文件夾
西裝男士 : 你好似仲未交曬所有錢喎
我 : 係

西裝男士思前想後..即時用手機whatsapp問會計師..問問下
西裝男士 : 佢收你幾錢
我 : 一萬五千
西裝男士點頭再whatsapp,坐對面看不到佢問乜。

西裝男士 : 佢話幫你「電」住先。一陣過比我。收到錢我地即刻攪。
我 : 如果佢無比錢你可唔可以打個電話比我,或我聽日打比你問問。
西裝男士 : 佢話下晝過應該都係哩一兩日內既,比我就唔會比分期喇,(神情開始認真無比聲線提高眼望實我)

如果個客要分期十個客咪幾十萬(神情像我同佢駁緊一樣.....我只講左上面一句...)
我眼神平靜地望一望佢...

西裝男士 : 希望你明白公司都要收左錢先做野。
我 : 我明白既。

分期風險又無需承擔有人轉個客比你 仲有咩問題呢?西裝男士先生
真係想問問我係唔係客人?

最後填完先比卡片我原來唔係律師....好在佢唔係真係律師....
填完去宣誓。

最後..會計師轉個手賺左錢又好咁就袋左幾又好,事實上佢比我分期係對我有正面幫助。

反而西裝男未有將自己角色定位,借左你錢?比緊錢你,客氣一點有違你做人底線?
又填一半先扮醒起未交全數..小弟出黎工作十幾年以為我學生哥咩...。

故事希望能幫助閱讀中的閣下。

本故事純粹虛構如有雷同實屬巧合。

謝謝人手驗証的管理師兄

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +100 城市魁力 +100 城市權力 +10 收起 理由
dopod123 + 20 + 100 + 100 + 10 講得好!

查看全部評分

感謝 !

加分 !

可見樓主好有心機紀錄,
及多次修改始貼上 !
多謝分享,

西裝男  好特別  
師兄無選擇走路係明智, 走解決唔到問題, 積極面對先係方法    從新生活
301 发表于 5-6-2013 13:04
感謝 !

加分 !

希望對其他師兄有幫助
感謝師兄加分
smallcat 发表于 5-6-2013 13:28
西裝男  好特別  
師兄無選擇走路係明智, 走解決唔到問題, 積極面對先係方法    從新生活:h ...

因為佢乜都唔講一黎就身份證 哈
無錯走路..條路只會在谷底再鑽地入地底

謝謝師兄~
kox 发表于 5-6-2013 18:30
因為佢乜都唔講一黎就身份證 哈
無錯走路..條路只會在谷底再鑽地入地底

客氣, 人生總有挫敗的時候, 最重要是能改過, 以後盡量搵多D錢, 使少D錢, 唔好再墮入債務危機

雖然老破唔算係什麼好事, 但亦不是太壞事!
smallcat 发表于 5-6-2013 21:35
客氣, 人生總有挫敗的時候, 最重要是能改過, 以後盡量搵多D錢, 使少D錢, 唔好再墮入債務危機

雖然老破唔 ...

人生總有挫敗的時候, 最重要是能改過< YES~

已少用錢中,謝謝師兄
smallcat 发表于 5-6-2013 13:28
西裝男  好特別  
師兄無選擇走路係明智, 走解決唔到問題, 積極面對先係方法    從新生活:h ...

西裝男  似你喎
dopod123 发表于 9-6-2013 18:50
西裝男  似你喎

車, 你唔著姐
smallcat 发表于 9-6-2013 19:18
車, 你唔著姐

冇喇,最近的都5-6年前做
dopod123 发表于 9-6-2013 19:26
冇喇,最近的都5-6年前做

我扮 章震近, 等D人唔知我"破產"麻   不過, 依家要轉角色, 近哥露左底, 換套西裝先

smallcat 发表于 9-6-2013 20:01
我扮 章震近, 等D人唔知我"破產"麻   不過, 依家要轉角色, 近哥露左底, 換套西裝先

...

睇嚟著條底褲扮超人最好,哈哈
dopod123 发表于 9-6-2013 20:13
睇嚟著條底褲扮超人最好,哈哈

破產無錢買, 搵 冪冪既頂住先
樓主態度好正面...抵讚..
支持
小弟都係破產邊原
micehkhk 发表于 10-6-2013 04:05
支持
小弟都係破產邊原

師兄要考慮下解決..唔好似我咁拖多左一個月攪到無錢用...如果計完支出唔夠..IVA都唔係好好
hikaru 发表于 10-6-2013 01:23
樓主態度好正面...抵讚..

謝謝師兄