破產聯盟

查看: 6405|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

破產是否不能做現金出糧的工作嗎?

是否不能做现金出糧的工作嗎?
推薦
香港有搵工自由做咩工唔犯法跟足破署上報收入,點解唔得

評分

參與人數 1城市人氣 +199 城市金錢 +199 城市魁力 +199 城市權力 +199 收起 理由
admin + 199 + 199 + 199 + 199 近期熱心會員,一次過加公。

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

如果公司那边冇幫我做老強,佢要我自已做老强

現金出一樣可以做,做果陣通知主任,照樣報收入上去年表

唔報的話,比人check到原來你老闆,有幫你報稅或者供老強記錄就中招,等同於果d騙綜援做散工既新移民

切勿以身試法,除非你已經係罪惡滔天,本身就搞緊黃賭毒果d啦
咁你連賣白粉既收入都報上去,我相信破署會去海關告發你

評分

參與人數 1城市人氣 +199 城市金錢 +199 城市魁力 +199 城市權力 +199 收起 理由
admin + 199 + 199 + 199 + 199 近期熱心會員,一次過加公。

查看全部評分

我揾左份村屋地盤散工,但係出現金,冇老強,份工可以做嗎?因為个主任死都叫我做D有老強的工作,
其實我係咪要一定要跟佢的意思做
dog1983 發表於 9-9-2015 17:23
我揾左份村屋地盤散工,但係出現金,冇老強,份工可以做嗎?因為个主任死都叫我做D有老強的工作, ...

拿!咁同你講,如果你果份散真係無老強又冇報稅散工

理論上你有上報比主任聽,亦都有權做,但實際上主任當然建議你唔好做

因為你做果份工,主動權係晒你手上,你鐘意報10000定15000都係你話事,就好似的士佬咁

簡單d講,即係呢份工,主任監管唔到你,衰d講、你有冇開工,開左幾多工搵到幾多錢,佢都唔知、除非搵人跟蹤你(但實際上邊有咁多人力)
所以佢梗係建議你唔好打呢類工啦
佢係咪冇權唔比我做,只係擔心佢會玩我??
點決定就你同主任deal

我只係解釋到固中原因比你聽
問下佢做無供老強嘅工係咪犯法先?你叫佢搵份要供老強嘅工比你

評分

查看全部評分

dog1983 發表於 9-9-2015 17:23
我揾左份村屋地盤散工,但係出現金,冇老強,份工可以做嗎?因為个主任死都叫我做D有老強的工作, ...

有否破產不是重點,打地盤工無供強積金即係自顧,自顧人士無勞工保險,要自己買,有事完全無保障.

而家地盤周圍都缺人,搵過第二份啦.
豬公 發表於 10-9-2015 12:50
有否破產不是重點,打地盤工無供強積金即係自顧,自顧人士無勞工保險,要自己買,有事完全無保障.

而家地盤 ...

醉翁之意不在酒

搵呢d工既人都唔要咩保障

根本就係比果班逃稅人做,一邊咬老綜,一個月番十幾日散工,加埋分分中過兩皮,好過好多公墓員
Alex2233 發表於 10-9-2015 14:10
醉翁之意不在酒

搵呢d工既人都唔要咩保障

而家炒大樓的釘板佬一個月返20日,八皮野........

好耐無見啦!近來生活可好?  發表於 10-9-2015 22:56
cc4321 發表於 10-9-2015 08:37
問下佢做無供老強嘅工係咪犯法先?你叫佢搵份要供老強嘅工比你

唔超過(唔記得)某個日數的散工係唔駛供
多謝解答,各位
admin 發表於 10-9-2015 22:56
唔超過(唔記得)某個日數的散工係唔駛供

打工唔使供但老細果便都要供,而家睇黎係要佢自僱,咁一樣要供返自己公司果份
豬公 發表於 10-9-2015 14:42
而家炒大樓的釘板佬一個月返20日,八皮野........

唉!!咁高薪,應該唔需要老破。

評分

查看全部評分

有苦自已知