破產聯盟

查看: 5992|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

如失業要破產,資助人寫我老公,佢會唔會打比我老公問架?

如失業要破產,資助人寫我老公,佢會唔會打比我老公問架?
99% 唔會!!!
不過我就寫借錢者而唔寫資助人.....

flypig 發表於 18-9-2015 15:05
99% 唔會!!!
不過我就寫借錢者而唔寫資助人.....

但問老公借錢?定寫朋友會好D?HAHA

似乎你連入紙都未入

入紙時唔會問你有冇人資助,法院冇興趣理邊個養你,只係想知你欠左幾錢,是否資不抵債

只需要填身分/地址,欠債狀況則可申破

即使申破後,一樣報無業,年報寫0開支,0收入一樣可以
唔需要在年報上強調邊個養你,除非你定期收受人現金而生活,咁就要申報番

如果乜租金,水電費,食物都係人地係幫你埋單,找數,直頭報都唔洗報
主任亦多數唔會探究邊個養你,明知你都準備到model answer, 問完都challenge唔到你,又何解要晒時間問你

係囉,都無收入,問咩都無用,唔通知道你無人資助會比返錢你用?
Alex2233 發表於 18-9-2015 15:52
似乎你連入紙都未入

入紙時唔會問你有冇人資助,法院冇興趣理邊個養你,只係想知你欠左幾錢,是否資不抵債 ...

姐係我年報填0支出,0收入就OK?
因我睇你地DPOST..有D話要照報支出...報埋比個比錢你用..
所以我先問.....TKS!
拿,如果你有朋友撐,個個月比一皮你洗,什至係用銀行過埋數比你

你就要報,收受朋友A $10000 ,如果唔係,佢查到你銀行有存款記錄,又會審你

另外,理論上,就算比現金你,你都要申報,規矩係咁

如果係老公,你老公唔會戇居到過數比你吧?

咁假設佢係現金形式咁比錢你洗,無過數記錄,咁就天知地知,你老公,你自己知! 但你仍然有責任報喎

因為原則好死板,就係有錢入你手,你就要報

相反,如果你當你老公係一個流動銀包,日日拖佢出街,買乜食乜全部入佢數,錢冇經你手,就算你一個月洗佢十萬都唔洗報
Alex2233 發表於 18-9-2015 16:05
拿,如果你有朋友撐,個個月比一皮你洗,什至係用銀行過埋數比你

你就要報,收受朋友A $10000 ,如果唔係 ...

哦..我明啦..唔該哂!!HEEHEE
YANNY 發表於 18-9-2015 15:52
但問老公借錢?定寫朋友會好D?HAHA

其實好睇你諗唔諗住搵工.
如果唔搵工,免麻煩.就寫 0. 0收入 0 支出.

如果將來番工,寫借錢者,就當係 你一搵到工,就會停止問人借錢.而且打左個底,生活費係若干...有個基本盤.
將來去傾大家心裡有個數....
如果寫資助,個感覺就係 個資助會保持,類似老綜.如果要停,搵到工都要搵主任解釋 資助已停.

最後,寫借錢同資助 基本上分別不大. 只係一D 字眼上的差異.可以話 不重要.
flypig 發表於 18-9-2015 18:04
其實好睇你諗唔諗住搵工.
如果唔搵工,免麻煩.就寫 0. 0收入 0 支出.

破產人唔係唔可以借錢?用借錢字眼會唔會比人吉屎忽......
scs79779 發表於 18-9-2015 18:40
破產人唔係唔可以借錢?用借錢字眼會唔會比人吉屎忽......

破產人可以借錢,但要對借貸人事先聲明自己係破產者。其實好易理解。唔通無飯食都唔可以問人借?此係不合理的。
scs79779 發表於 18-9-2015 18:40

你俾條例我睇下!!

《破產條例》第131章,「未獲解除破產的破產人獲取信貸」中列明「如破產人單獨或聯同他人從任何人獲得 $100 或以上的信貸,而破產人事前並無將其未獲解除破產的情況告知該提供信貸的人,即屬犯罪。」如經公訴罪名成立最高可判處監禁兩年!
《破產條例》第131章所講,唔通知人自己係破產者就走去借一舊水或以上就犯法。
YANNY 發表於 18-9-2015 15:58
姐係我年報填0支出,0收入就OK?
因我睇你地DPOST..有D話要照報支出...報埋比個比錢你用..
所以我先問..... ...

如果真係寫0收入,0支出,主任/外判
可能會話 “0分,重作”呢!

”周年收入及取得的財產說明書”嘅填寫
指南講明,即使整段期間均無任何收入,
“他/她須在說明書上填寫整段期間的支
出及用以支付生活費的資金來源”

如果話真係完全無現金資助,全部係實
物形式,咁即係“gifts"。咁就大鑊咯!
可能收咗幾多廁紙,洗頭水,即食麵等
等都要詳細填番落 Part C ,真係有排你
填。

其實簡簡單單,寫番最基本嘅開支,填
番個資助人就OK 喇。
甘到底應該點填?我都係甘既情況
我第一年全部寫 問人借。未有外判煩過我。
當然,我唔可以保證所有外判與主任做法一致。

無收入就即管大膽寫,報全零就得

佢敢挑你機,反問番佢,
失業又點能樣,我老母/老公一定要比錢我洗架?無錢就生存唔能到架啦?

你覺得我收支唔可以係零,不如你比錢我洗囉笨十,我實照報架

而家佢地只係比多個碗我食飯,餓我唔死咪得,租,水,電佢地比既,我痴埋去住,犯法架咩
你咁鐘意計呀嘛,我每餐食乜野都record低,今餐收受家人白飯一碗,咸魚一條,你講得出,我寫得出,照當年報fax比你,到時唔好話我玩野就得

基本上「破產+失業」,向破產介已經係爛仔一個,乜渣拿都冇,無敵狀態,正常主任都唔會晒時間同你玩,玩到最後一定係你贏

不過想做得好睇d,咪搵份兼職,扮下野有番三四千收入,又寫番做食物開支咁囉

Alex2233 發表於 18-9-2015 22:27
無收入就即管大膽寫,報全零就得

佢敢挑你機,反問番佢,

破產後振軟哥好似住淺水灣呀!!呢d野根本無問題。
佢最近上訴成功仲大大聲話住豪宅痴老婆正常姐。

香港商品交易所主席、前行政會議成員張震遠早前因欠薪被判入獄六個星期,他不服提出上訴。高院法官張慧玲昨表示,不同意張震遠租住淺水灣豪宅,便等同他沒有悔意,認為原審法官判刑有錯,改判160小時社會服務令。
~玉子豆腐~ 發表於 18-9-2015 21:37
甘到底應該點填?我都係甘既情況

最穩陣就問自己個主任/外判。我個外判話如果同屋企人住,可以只填 食,交通,手機月費,雜項嘅開支。寫番邊個資助就OK.
打份工啫,唔會留難人嘅。