破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生活費問題

各位好,又是我呀。我準備反日薪工,是銀行出糧的,早前入職後已打上去問,但我本身主任放假到年尾,由另一位跟進,我問佢是否要談開支,佢話未需要住,然後我話,下,我就快反工。然後會有糧出喎,佢話,你本身有冇需要上繳,我話冇,然後佢話,咁暫時冇需要,話有乜會打俾我......咁即係點,咁一出糧咪分分鐘俾佢扣晒都冇人知,正常我都應該要知我每月是批幾多,請問各位可否教下我應該要打去再點講,同埋一般流程應該我要點樣做。佢話我破產令出之前,已經報咗我開支,但係嗰陣時係破產前嘅開支,然後我呢兩年一直申報我冇工作,直至現在才準備工作。咁即係點,
我一頭霧水
你開左戶口啦?

你出左第一次糧, 有銀行記錄, 就影印一份, 再填份每月收入/支出表, 寄比主任. 信內註明破產號, 內容寫由幾時開始有工作, 收入幾多如附件. 現遞交最新收入/開支表供審批生活費.

欠一百萬 發表於 20-9-2019 16:28
你開左戶口啦?

你出左第一次糧, 有銀行記錄, 就影印一份, 再填份每月收入/支出表, 寄比主任. 信內註明破產 ...

哈哈。係呀,幾經辛苦兩星期前收到卡了。剛剛我嗰個暫替主任打左俾我,問左少少資料,然後話到時有需要會俾信我叫我填開始俾佢地。。。。。咁第一個月出糧是否可以提款如果佢地未要我上報
Tinnytinna 發表於 20-9-2019 16:53
哈哈。係呀,幾經辛苦兩星期前收到卡了。剛剛我嗰個暫替主任打左俾我,問左少少資料,然後話到時有需要會 ...

咁你都要食飯架,當然可以提款。

你份糧和你的合理支出相減,如果有多,就留起佢,唔好用咁盡。以防要上繳。其實都睇下你支出寫左乜,寫左幾多。

欠一百萬 發表於 20-9-2019 16:57
咁你都要食飯架,當然可以提款。

你份糧和你的合理支出相減,如果有多,就留起佢,唔好用咁盡。以防要上 ...

知道了,謝謝一百萬師兄教路。愛死你。