破產聯盟

查看: 44967|回復: 418
打印 上一主題 下一主題

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

大半年前開過依個post,不過無推一排,推唔噃上嚟。依家收集各位師兄師姐嘅資料,整理後再重開,希望等梗頒令嘅新同學仔,收到信後大概知之後要點做,有心理準備。

A. 暫時主任跟 
1. 約頒令前1至2個星期會收到破署信(只得依封個),信內會話頒令成功後5天內要聯絡XXX安排會面交文件(有齊XXX地址電話,其實XXX只係代主任收信,上去放低文件,對下個人資料就走得,因主任收到你嘅文件後會再聯絡你。

2. 拎開/解戶信~成功頒令後可即時打信左上面,主任電話預約拎信(有工作先可以開,事前最好問清楚主任要帶咩資料文件。另只可解凍普通銀行戶口,有牙齒印都解到,但綜合理財戶口解唔到,要開個新。每間銀行辦理時間唔同,事前自己問清楚/爬下舊文),拎信後去破署附近總行開會好d。

3. 債權人大會(要睇債權人決定)~如果破署主任跟噃,一般交文件後好快會聯絡你。相反,將會喺交文件後個零月內收到破署主任電話/信件通知(開大會當日先知邊間外判跟。若當日請唔到假去,記得預早通知主任)

4. 傾生活費(有工作先會傾)
主任跟~收文件後好快會聯絡你上去傾。
外判跟~要等開完大會先知邊個跟,有d外判要等成年後先同你傾。
*** 記得喺收支申報表上(要填交果份文件),除有單據証明外,其他費用都報多少少,主任跟會批得鬆手過外判,外判實會左減右減。

B. 直接外判(嚟梗4年有咩都係搵佢,破署主任唔會理)
1. 約頒令前1至2個星期收到破署第1封信,話委任兩名私營機構從業員為暫行受託人,無受託人詳細資料。要等到成功頒令後幾日,先會收到破署第2封信,有齊外判公司資料(名,地址,聯絡人電話),聯絡外判報到先。
同日/遲幾日會收到直接外判公司信,信內會講明會面時需要帶咩証明文件。

2. 拎開/解戶信~會面交文件當日拎(注意事項,同上面A2一樣)。
3. 債權人大會~直接外判咗,唔須要開。
4. 傾生活費~會面交文件當日傾(注意事項,同上面A4一樣)。

補充內容 (19-12-2019 19:29):
所有要填嘅表格,自己印多份留底。之後俾人問,都知自己填過咩。

補充內容 (15-4-2020 04:24):
B. 直接外判會面流程~預1個鐘, 會先睇初步訊問表, 覺得解釋得唔清楚,會俾張白紙你再詳細寫過. 之後睇收支申報表跟手傾埋生活費.

補充內容 (15-4-2020 04:54):
之後睇存款/信用卡記錄(佢封信會講明要俾咩),你要先喺存款支出記錄旁邊書面交代d錢用途.如支出7千,可寫幾多錢還俾邊間銀行,餘下幾多錢生活費用.

補充內容 (15-4-2020 05:26):
由於會面時間緊迫, 無時間俾你更改自己留底果份初步訊問表&收支申報表, 你可以預先私下錄音/外判行開時手機影相, 返到屋企先慢慢改.

補充內容 (4-5-2020 19:28):
仲係唔識分別,可以留意下交文件時佢會俾埋4張年報你,問下佢年報交噃俾邊個,如佢話交俾破署=暫時主任跟,如交噃俾佢=佢就係你位外判喇。

補充內容 (19-5-2020 13:15):
如想睇B.直接外判嘅信,可跳去睇60# & 61#

補充內容 (18-8-2020 23:19):
去下列破署網,輸入自己年份及編號,就會搵到依家負責你宗破產案嘅破署主任名同聯絡電話。
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

補充內容 (5-5-2021 15:33):
如果到頒令前約個零兩個星期仲未收到破署信,先去破署網搵依家負責你宗破產案嘅破署主任資料,再電話同佢對吓你個通訊地址有無錯先

補充內容 (24-6-2021 08:36):
如果搵唔到破署主任資料,可以於星期一至五,上午8時30分至下午5時45分,打查詢熱線 2867 2448 問吓。

補充內容 (24-2-2022 05:36):
B. 直接外判: 外判封信內仲有頁成篇英文信叫Letter of Appointment,係經破署出俾外判,信內容都係話破署已交外判管理你嘅破產案。

補充內容 (4-11-2022 13:56):
A2. 拎開/解戶信~至22年起暫時/已跟破署主任, 可經破署網預約申請 https://www.oro.gov.hk/cht/our_s ... ervices/app_ba.html

評分

參與人數 2城市人氣 +699 城市金錢 +699 城市魁力 +699 城市權力 +699 收起 理由
301 + 100 + 100 + 100 + 100 有用資料
admin + 599 + 599 + 599 + 599 有用資料

查看全部評分

推薦
thomas64 發表於 26-9-2020 03:17
債 權人是怎樣决定開吾開會?

1. 破產令頒布後,破產人的任何一位債權人都可以要求暫行受託人(破署)召開債權人大會,藉以委任受託人。

2. 如果沒有債權人提出要求,暫行受託人(破署)會自行決定是否就委任受託人而召開債權人大會。如果破產人所有的財產總值相當可能不超過200,000元,暫行受託人(破署)可向高等法院申請頒布命令,以簡易程序管理破產人的產業,即不會召開債權人大會,而暫行受託人(破署)會被委任為受託人。

3. 債權人必須填妥一份債權證明表,以證明破產人拖欠債項,連同支持文件證據和不會退還的35元呈遞費用一併繳付給暫行受託人(破署)/受託人。如果是工資/薪金的申索或債項不超逾250元,呈遞費用可獲豁免。在債權人大會上,只有已登記債權人才有權投票委任:(i)   受託人;及 (ii)  債權人委員會。

4. 債權人繳付了訂明的費用,便有權取得一份資產負債狀況說明書的副本。

5. 任何債權人如取得佔債權總值不少於四分之一的債權人同意,可要求受託人向法院申請對破產人進行公開訊問,而所有已登記的債權人都可以出席。
回復 支持 1 反對 0

推薦
又要推一下

推薦
攞到NO.後兩星期收到破署信喇,直接外判。希望到時順順利利啦。

推薦
Cheburashka 發表於 1-6-2020 12:29
如果有債權人大會,封信內容係點㗎?同揾律師申破,債權人大會係咪都係要自己出值?交哂文件俾主任後都無再 ...

封信內容話要開債權人大會 寫埋日期時間地點   債權人大會係自己出席

好詳細多謝晒你呀
另外,喺依個網站嘅第一頁《聯盟論壇》同《聯盟討論區》,喺《聯盟討論區》㩒入去《破產需知》喺旁邊有個下箭咀,㩒入去就有《破產之前》《申請破產》《破產期間》…… 一共12個主題,收錄咗好多之前師兄師姐有用嘅分享。

自己花d時間睇吓,你就會了解多d有關破產須要注意事項。

重新改過 發表於 19-12-2019 00:17
好詳細多謝晒你呀

睇清楚你收封信屬A定B
死火囉.. 收到信1月24號開債權人大會外判出去又要煩傾生活費好地地主任跟未好囉
Zeroes 發表於 19-12-2019 19:24
死火囉.. 收到信1月24號開債權人大會外判出去又要煩傾生活費好地地主任跟未好囉 ...

其實好少人4年都主任跟,我自己覺得直接外判最好,咩都1早傾好搞點哂
Anmi2019 發表於 19-12-2019 19:34
其實好少人4年都主任跟,我自己覺得直接外判最好,咩都1早傾好搞點哂

邊到話好少人跟主任
跟主任個D人, 少上來問, 因為無咁多騎呢野.
欠一百萬 發表於 19-12-2019 23:34
邊到話好少人跟主任
跟主任個D人, 少上來問, 因為無咁多騎呢野.

咁又係,問得仲多都係石仔(黃+石)同小李(李周),唔知仲以為淨係得依2間外判
睇過嘅麻煩覆隻字,如果沉咗底低d新同學就睇唔到喇^^
Anmi2019 發表於 30-12-2019 13:09
睇過嘅麻煩覆隻字,如果沉咗底低d新同學就睇唔到喇^^

覆咩字

你咪覆咗囉

係時候要推一推
Anmi2019 發表於 7-1-2020 07:44
係時候要推一推

勁呀你,大多問題你都答,哈哈
kktiger 發表於 7-1-2020 11:48
勁呀你,大多問題你都答,哈哈

Tiger 師兄,唔好笑我啦。初入學時好多嘢都唔清楚,如果有人解答到,個人會定好多㗎^^
Anmi2019 發表於 7-1-2020 16:49
Tiger 師兄,唔好笑我啦。初入學時好多嘢都唔清楚,如果有人解答到,個人會定好多㗎^^
...

咁又係,哈哈,講講下月中要比左份雙糧人,下個月交年報啦
kktiger 發表於 7-1-2020 17:15
咁又係,哈哈,講講下月中要比左份雙糧人,下個月交年報啦

算啦,雙糧1年1次,點都好過以前每月還到仆街。
好快又1年,都唔知想時間過得快定慢好@@
Anmi2019 發表於 7-1-2020 17:23
算啦,雙糧1年1次,點都好過以前每月還到仆街。
好快又1年,都唔知想時間過得快定慢好@@ ...

我都唔知時間過得快定慢好,生活費都未傾,錢都留唔到~_~
kktiger 發表於 7-1-2020 17:29
我都唔知時間過得快定慢好,生活費都未傾,錢都留唔到~_~

唔好咁大駛啦,交年報前會唔會問佢幾時傾