破產聯盟

查看: 33784|回復: 329
打印 上一主題 下一主題

填年報

第一次填可能會覺得煩D, 用D時間慢慢消化吓, 明白咗填過, 下年就會易填啦:lovehkiva.orgss:

1. 其實去破署網頁佢有個指南教你點填 https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/pforms/guide_on_completion.pdf , 另有年報#周年收入及取得的財產說明書(破產案)畀你自行下載https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/p ... operty_acquired.pdf

2. 年報內說明書期間由?至? ~係寫頒令當日至下年頒令前1日. 如2020年10月10日頒令, 就要寫#2020年10月10日至2021年10月9日(可參考填年報指南). 幾時要交? 一般接受14日內到受託人手 ***最好問吓受託人.

3. 收入來源: 有就照寫, 無就寫無.
I. 如開頭失業之後搵到工/開頭有工返之後失業, 都要喺a(收入)#薪金及工資下面  寫#失業(由頒令日至幾時)/(由幾時至填年報期間當日) 可參考填年報指南.
II. 如有申領#政府現金發放1萬元計劃/#電子消費券5千元計劃/#經由申請得到嘅任何款項...... 申請時實質申請幾多錢, 如實寫去a(收入) 最底果項#從任何其他上文沒有提及……  如受託人要你嘔噃幾多錢畀佢, 就寫去b(支出) 最底果項#其他支出, 請註明下面  寫#退回??計劃~幾多錢.

4. 支出項目: 拎哂有關單據項目嘅單據出嚟先(租,水,電,煤,電話費,阿仔阿女學費單......), 無單據項目(膳食,交通,雜費......) 最後夾吓數先處理.
I. 租金, 差餉, 管理費, 水費, 電費, 煤氣費/石油氣費, 住宅電話費, 流動電話費, 寬頻上網 ~ 各項總額 按全期12個月內單據上個數, 相加後寫上.
II. 家庭膳食, 交通費, 家庭雜項開支~ 各項總額 如受託人有每項批個數, 就直接X12. 如無批, 就按實際數/填#每月收支表個數X12去填.
III. 學費, 學校雜費(書簿費、校服等), 強積金, 公積金, 稅款, 對破產產業作出的供款 ~ 如有相關支出, 就按實際數/單據去填. 如無相關支出, 各項總額寫無.
IV. 其他支出, 請註明 ~ 如受託人有批供養父母/配偶/子女/個人雜費...... 就喺下面 寫1. 供養?? 2. 供養?? 3. ...... 各項總額按受託人批個數, 直接X12.
***如受託人只畀咗個上繳數你, 無批其他項目, 咁所有支出有單跟單填, 無單就按實際數/填#每月收支表個數X12去填. 記得就住份人工去寫(合情合理D), 唔好作到太誇張.

5. 預計支出多過收入(要親戚朋友資助), 其實有兩個填法 ***最好問吓受託人.
I. (參考填年報指南) ~ 先寫哂b, 將b-a(計哂薪金,佣金......??計劃) 多出個數寫去a 最底果項#從任何其他上文……  ??計劃下面, 寫#親人財政資助, 咁樣寫完a-b盈餘就會=0.
II. (我外判教) ~ a b 如實填, a-b盈餘寫 (-幾多) 喺下面空白位置寫由親人XXX代支.

6. 如有盈餘要上繳噃畀受託人(我諗無咩同學會咁填啩)

7. 所有支出單據要問受託人需唔需要同年報一齊提供, 有D要畀埋銀行戶口記錄, 有D只要份年報 ***最好問吓受託人, 如佢話唔需要提供, 相關單據點都保留到畢業先好掉.

8. 年報填好後畀受託人前, 記得影印1份自己留底. 跟邊個記得寄/電郵畀噃邊個, 畀完受託人後, 自己預時間搵受託人確認收到. 佢哋睇完覺得有問題, 就會電話聯絡你, 教你點改噃.

如有任何錯漏, 希望其他同學提出, 以便更正

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市金錢 +100 城市魁力 +100 收起 理由
301 + 100 + 100 + 100 有用資料

查看全部評分

推薦
多謝師姐分享 全靠你呢個post 剛剛填完第一年年報
回復 支持 0 反對 1

推薦
覺得有用,就喺第一頁右上角撳#收藏,之後想睇噃,可以喺版面撳#人頭公仔>揀#我的收藏,就會搵到。遲吓過咗30日無人留個言,就會石沉大海,推唔返上嚟
回復 支持 1 反對 0

推薦
覺得有用,就喺第一頁右上角撳#收藏,之後想睇噃,可以喺版面撳#人頭公仔>揀#我的收藏,就會搵到。遲吓過咗30日無人留個言,就會石沉大海,推唔返上嚟

推薦
若果之後唔派消費券,會再寫個新版本畀大家參考吓

推薦

覺得有用就喺第一頁撳收藏喇

推薦
tigerkeung 發表於 15-12-2021 02:47
請問銀行月結單、水、電、煤同埋公屋係7仔單(keep唔到咁耐)係咪比副就可以?謝謝 ...

全部單畀副本就得,我電話費上網費經支付寶畀錢,我畀交易記錄無畀單。7仔交租單係感光紙keep唔得耐就用電話影相,好似上噃房署網可以睇噃下載噃。

推薦
你好有事相求我係新人11月3號填第一次年報跟主任冇做嘢失業批咗生活費五千蚊咁我應該點樣填唔該曬

正啊,就來我都要填拉,多謝師姐
多謝師姐分享
我第一次填報表,真係唔識填,希望Anmi2019 師姐幫幫手! 我頭6個月都有正職,生活費15K, 之後4個月失業,再返左2個月PART TIME, 生活費得返6K。  1. 我想問之前批左生活費15K, 有水電煤,差餉,MPF, 預留稅款,供養父母,咁LEE幾樣支出我係咪只係填6個月呢? 2. 受供養家庭成員資料都照填父母? 3. 退稅我有上繳,係咪唔需要寫架?‘ 4. 上個年度仲未收到稅單,未知要唔要交稅,咁我以家咪冇得填稅款囉!如果到時要交咁點算呀? 5. 開支雜項係咪可以作大少少架?
多謝師姐,收藏定先
準備好了 發表於 16-10-2021 03:39
我第一次填報表,真係唔識填,希望Anmi2019 師姐幫幫手! 我頭6個月都有正職,生活費15K, 之後4個月失業, ...

1. 因只有頭半年有正職,生活費15k包嘅支出項目只可以計依半年。
2. 受託人有批過供養父母費,#受供養家庭成員資料梗係要填噃佢哋d料啦。
3. 之後半年生活費6K有無講明包咩項目幾多錢?如有講明,後半年依幾個項目按受託人批個數×6。
如無講明,多數只計家庭膳食(約4千),電話費/家居寬頻(跟單),個人雜費(約1千)同交通費,自行夾夠6k,再每項×6。
4. 退稅係全數上繳定1部份?因你真係有收過又畀噃受託人,保障自己,當時張票退幾多畀你照寫去收入最底 #從任何其他上文…… 嘅下面,寫#2019/2020????退稅款項(自己搵噃個全名) 總額照張票寫。喺支出最底 #其他支出請註明 寫#退回2019/2020????退稅款項 總額寫噃上繳幾多錢。
5. 支出個稅款係講你年報期間內交咗幾多錢稅,都未知要交幾多錢(未發生),依家點可以填呢?到時要交,咪填落下次份年報到。
6. 開支雜項如果有批個實數畀你,無得作大。其實有幾個月失業,依家又做兼職,收入一定少過支出,點都要人資助,作太大無咩用。
準備好了 發表於 16-10-2021 03:39
我第一次填報表,真係唔識填,希望Anmi2019 師姐幫幫手! 我頭6個月都有正職,生活費15K, 之後4個月失業, ...

10月14頒令,依幾日填好就fax/email過去先,到時問受託人收唔到,再問吓佢有無填錯,要唔要畀埋相關單據証明
多謝Anmi姐 已收藏
Anmi2019 發表於 16-10-2021 13:16
1. 因只有頭半年有正職,生活費15k包嘅支出項目只可以計依半年。
2. 受託人有批過供養父母費,#受供養家 ...

真係非常之咁清楚, 多謝你呀!
尋日大約計過支出大過收入2萬幾, 咁我寫返由家人代付就OK LA!

我下個月結婚啦, 又要約時間去更新資料同生活費啦!
1.你估佢到時會唔會問我有冇擺酒, 有冇收貴重禮物呢?
2.我上次返PART TIME去更新返生活費, 佢都係批6K咋, 同失業一樣....., 想返多幾日都唔得.....!! 我打算結左婚之後都搵返份正職架啦, 已婚批生活費咪會仲少囉? 唔知仲會唔會批供養父母呢?

你又會記得我14號頒令o既?!! :lovehkiva.orgss: 我lee排都忙好隻野咁, 我自己都唔記得呀, 係有一日因為要執夥去我男朋友到, 我先見到份週年報表咋......
準備好了 發表於 16-10-2021 19:30
尋日大約計過支出大過收入2萬幾, 咁我寫返由家人代付就OK LA!

想問你主任定外判呀?
cwy2013 發表於 16-10-2021 22:09
想問你主任定外判呀?

外判呀
Anmi2019 發表於 16-10-2021 13:16
2. 受託人有批過供養父母費,#受供養家 ...

我係咪要好準確咁計返lee 6個月嘅水電煤呀?即係我上年11月尾交緊 11/9/2020-11/11/2020 嘅電費,係咪即係當頭2個月呀?
今年5月收嘅電費係交11/3/2021-10/5/2021,因為我5月時已失業係咪就唔計啦?
多谢師姐 推
準備好了 發表於 16-10-2021 19:30

恭喜恭喜(^ω^)
1. 係,寫噃家人資助就得喇。
2. 下個月結婚,其實你可以喺交年報時,順帶同受託人講聲,唔駛突登上去更新資料(返兼職生活費都唔會有咩改變),1係直接上去交年報同講埋。
3. 有無收貴重禮物一定問,自行決定點講。
4. 已婚返正職所有家庭支出都要÷2,批幾多都要按你份人工。供養父母係你個人支出,會照之前未婚正職個數。
5. 你上個帖咪講咗14號頒令囉 我見幾個同學都講年報問題,索性開個帖分享吓:lovehkiva.orgss:
準備好了 發表於 17-10-2021 00:05
外判呀

跟美美?
Anmi2019 發表於 17-10-2021 20:29
跟美美?

禤x律師行