破產聯盟

查看: 2573|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

Iva經驗分享

Iva經驗分享,我22年申請iva,當時債主全是一線,tu唔算太差,keep住還min pay,律師都話成數高,應該無問題。

後來開會,proposal係寫5里,其中一個債主要求8里就通過。另外一間銀行就直接拒絕,而且無提供原因,之後既第二,三次會都一樣,唔還價,直接reject兼無講原因。

最後當然iva失敗左,浪費左大半年時間(呢半年時間照疊息),兼幾萬蚊iva申請費。

後來唯有自己逐個債主drp,最大數既三位債主都傾到,而且個rate圍返只係6,7里到。假如當初iva捆綁式通過就要8里。細數既就失敗晒,要求一次還清,好在細數既唔算好多,問家人借一次還清了。

所以總結,做到drp就自己做左drp先。我當初就係因為嫌太多間,以為做iva一次方便而申請。Iva真係要因為有2線財做唔到drp,你想要捆綁式通過逼佢攤長還款先做。但iva真係無路捉,我當初都無諗過有原因會失敗,而且費用高,時間耐,個段日子壓力仲大。
好多銀行 / 財務 都唔接受DRP, 加上如果債權人數目多, 用整合還款方法比較適合
我吾清楚你之前搵左邊間律師樓申請, 所以唔評論啦
債務重組最好委託會計師, 同埋要有足夠經驗, 對申請先有保障
我既經驗係,初時我都係問左某d銀行/財務有無drp,佢地話無。但原來最後佢地都有,只不過佢地自己內部唔係叫drp,其實點都有得同佢地傾攤長還款。xxxx xxxx 最後,我想帶出既係,除非有2線唔肯做分期,否則唔好見債主多,怕煩,一定要自己逐間去r到底,一線既9成都有得傾,只不過可能一開始佢地答你無,想逼你還。 Iva個利率你只可以硬食,而drp個利率親自傾,由最初offer我 11里,最好成功傾到5里返黎,平過iva好多。 反正drp 0成本,所以想叫大家不妨試左先,真係唔得先去Iva。

admin: 我唔明點解要寫呢D。除非你係好朋友。
Yuyuyuu 發表於 17-5-2023 14:45
我既經驗係,初時我都係問左某d銀行/財務有無drp,佢地話無。但原來最後佢地都有,只不過佢地自己內部唔係 ...

樓主請問可以分享下有邊幾間銀行嗎?

我都申請緊IVA,一樣全部一線銀行,我都好怕唔批
Yuyuyuu 發表於 17-5-2023 14:45
我既經驗係,初時我都係問左某d銀行/財務有無drp,佢地話無。但原來最後佢地都有,只不過佢地自己內部唔係 ...

師兄你用咩方法去同他傾減息?由11減到5%周旋左幾耐?係未他第一次個建議%就已經岀聲?
同埋師兄可唔可以分享下邊幾間傾掂左drp ,等我可以參考下
想問係全部銀行數 定係有d大行?
等我總結下我有邊幾間
我最初iva propose 5%, 恆身批,中國批,渣唔批,賤設批但要求8%,e on唔批,假設通過左都係會變成8%。不過最後都係唔夠票。 轉drp,恆唔批,追數部就搵我,但我同佢講實在無辦法,主要問佢分期得唔得。最後佢俾左我免息分期12個月。 中國就drp開我10%,我話太貴,佢都問返我想點,我話按iva 5%得唔得,佢直接就ok。 渣drp直接批左8%,我又係嫌太貴,話還唔起,佢問我每月可以還幾多,佢就幫我計,計完之後就6%左右。 賤返drp企到好硬,唔肯傾,8%。 E on都係唔肯傾drp,但肯俾我分期6個月。
Peter1314 發表於 21-5-2023 23:39
師兄你用咩方法去同他傾減息?由11減到5%周旋左幾耐?係未他第一次個建議%就已經岀聲? ...

一般你申請時,你會講左每月還到幾多俾佢,例如96期每月還10000,到佢俾offer時一般都會講多左。然後問你接唔接受,你話計過真係還唔到,佢會問咁你想幾多,你話想按返申請時講個數,傾傾下佢就會ok。所以你申請時填個數好重要,證明到俾佢睇你真係每月岩岩好夠還,還完就無錢剩。
感謝樓主回答
估唔到Iva 百貨公司唔批你,條數新?有無講咩要求?我都有百貨公司驚緊
我一個月前申請左idrp小新,成功失敗財仔都會叫我全數清
Peter1314 發表於 22-5-2023 20:16
估唔到Iva 百貨公司唔批你,條數新?有無講咩要求?我都有百貨公司驚緊

都無得驚架啦,佢地都唔會講原因,不過我估佢都係想我一筆清,覺得我有能力還俾佢地,覺得我濫用左iva掛。因為我爭佢好細數,一個月月薪到。不過我大數係爭40個月月薪。
師兄, 但係aeon爭咁少都影響左個批核票數!?
我佔最大係aeon 擔心
想問吓樓主你Iva失敗咗之後, 咪繼續疊息既, 想知道你嘅債主即時追你數?
xxyyzz 發表於 29-5-2023 11:11
想問吓樓主你Iva失敗咗之後, 咪繼續疊息既, 想知道你嘅債主即時追你數?

無即時,因為各債主未知iva失敗左,要直到律師幫你出信俾各債主通知iva結果佢地先知,我十月開債權人會議,開左三次直到十一月,律師拖到一月先幫我通知各債主iva失敗。跟住一兩個月先開始收到債主追數,同時我都申請埋drp。
Yuyuyuu 發表於 29-5-2023 15:47
無即時,因為各債主未知iva失敗左,要直到律師幫你出信俾各債主通知iva結果佢地先知,我十月開債權人會議 ...

明白,唔該晒你呀,不過我同你嘅case有少少唔同,我係直頭開唔成債權人會議,因為係開會之前失左業,所以根本直頭IVA條路行唔到,我就係怕喺做其他嘢之前佢哋已經追
師兄介唔介意講下有幾多數 月入 同埋啲債權人係邊啲 想比較下我搵銀行傾drp可唔可行 傾drp有咩要準備