破產聯盟

查看: 3413|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

獅子魚

3 S0 t* |1 T1 `( \. Q6 b" T
獅子魚 Lionfish,又稱簑蚰,在海水魚類中屬蚰科,多產于溫帶靠海岸的岩礁或珊瑚礁內。花色品種很多,成魚最大可大30厘米左右。獅子魚性格凶猛,喜食小魚蝦蟹。其身體上各鰭的硬棘,尖銳而且具有毒素,這是它們在大自然生存時御敵的唯一武器。當獅子魚在水里巡游時,張開身上所有各鰭間的翅膀,好象孔雀或火雞開屏一樣,所以國外也有人稱其火雞魚。
% Y) \% h4 r% ]' z
9 [- A1 H& a# S6 {3 ~% s2 K/ ~中國現知有1屬4種,均見于黃渤海和東海︰網紋獅子魚胸鰭後下緣凹入,體被小刺,散布灰白色大小圓斑;黑斑獅子魚,胸鰭後下緣也凹入,體光滑,上側面有少數黑褐色圓斑;細紋獅子魚和河北獅子魚,胸鰭後下緣均不凹入,前者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣中央稍後,頭部和身體具多縱紋;後者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣近尾鰭基底處。 0 O4 O" z9 J$ ~3 }
. ?4 f  S& a+ x
  獅子魚是夜行性,晚上開始獵捕甲殼類或小魚為食,白天則停在水中或礁洞中休息,一動也不動.獅子魚身上布滿深淺不一的條紋,飼養在魚缸里異常美麗。但不了解其習性的人要小心,不能隨意用手去觸摸它以免被它的毒翅蟄傷。

2 ?- W, f6 h  u  h9 a+ p0 x/ H
$ o' E5 I' x8 I7 ~: z) v 3 v) l" ?" Q: g
9 ?; d1 k3 E8 a9 W
1 {) I4 Z1 _# L1 K, T8 H, c4 e
5 A7 s3 N  P0 X

F: P. `; V% n# _2 u" u
( B, r. q5 U2 [, P8 f' F

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
好難養的品種,7 ~) _3 H3 j; k& Z- A
. v) K: C1 }& `4 T5 M# p3 F4 {" c
但美麗
dopod123 发表于 28-12-2011 16:15
, ^1 C5 E0 ^7 A* k1 [: p& M好難養的品種,
4 C& p( S9 l6 o4 |2 J6 U  F  ^; U3 R; g: J3 t. o
但美麗

1 O* G6 Y' n, @5 U* i% X' S* b2 g$ b係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
wahtung 发表于 28-12-2011 16:37
5 [8 c! h5 }: u7 ?1 A5 z% T( m係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
/ y  L$ S5 s* R" }. ]5 y
我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒.
0 I) `6 N5 ?  W3 G
% L! N/ T+ T1 c$ u0 D( u/ \/ {
. F$ z% E9 h! I. Q
dopod123 发表于 28-12-2011 17:46
/ f/ \, I1 J" M  F我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒.

5 q! t+ M+ C! Z5 S1 F) d師兄有無養過水母
wahtung 发表于 28-12-2011 17:51 # t  z4 G# o# M. }% j
師兄有無養過水母

: Y# ^& ~4 a6 T2 D4 g5 r2 T! B冇呀,因為我個魚缸不可養.4 e. i/ E/ a/ \8 ~/ ?* b1 n' d
) _0 M; M. F4 l9 F- i5 E
之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到
dopod123 发表于 28-12-2011 17:56 6 u! H4 C( Z' F& W: W
冇呀,因為我個魚缸不可養.6 w: a- P: K) x* {
; }! E; q  w8 v/ B
之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到
: J7 C1 y% p; @  r
哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷)
wahtung 发表于 28-12-2011 17:58
' q( U3 X5 c( J; }哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷) ...

9 X  G" Y: M) E0 w你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。
! S1 O5 j" C( Q8 @7 U' w4 L6 ?1 C9 U2 l水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致命。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
dopod123 发表于 28-12-2011 18:08 5 o8 ?1 M/ d8 _; z9 C
你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。
: Q3 l3 n# x" l% b7 H' \水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致 ...

' M: j( s& O" b3 T# _9 r' I我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
好靚呀~
lok196305 发表于 28-12-2011 22:23
( N+ `8 p5 M6 c/ t好靚呀~
& e) l9 W! J2 O- k
係,外表好靚,但佢啲刺有毒
~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算
lok196305 发表于 28-12-2011 22:34
4 }3 V6 ]' e6 q) A  ?8 x  k: C7 x~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算

: s9 k/ P+ l2 v7 n# q係呀,正如啲蛇都係,外表越七彩就越毒
wahtung 发表于 28-12-2011 20:33
8 L. G$ O& r( Q3 ~我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔

0 f- O1 x$ h& ]  {係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?
本帖最后由 wahtung 于 28-12-2011 22:48 编辑 6 @# M0 k) r7 V3 S# x) P$ g
dopod123 发表于 28-12-2011 22:45 7 f% Q! Z* N2 m8 H7 g
係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?
! Y# p: w3 |( L. V0 t+ c# |7 ~

; m% p" ~3 d- y' e' K! M最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47
3 u7 Y. B( i, ~  l4 j% ~  _, Q最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣

( }+ ]4 @3 Z$ h我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47
" G0 i4 j9 I; S) @' g最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣

. F: @. }3 A9 r我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50
0 F- b# j5 z3 D9 m, I我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知

6 p8 l2 I0 R- p( Z3 [* h好呀,不過唔知識唔識養
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50
/ Z- k! _! l* j9 Y( Q' q, p/ q/ ^7 I* F我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知

' ^2 N# I3 ?9 `: B7 c, Z今晚個網唔係咁穏定,因太慢可能你double click變咗連發兩個同一post
wahtung 发表于 28-12-2011 22:52 ' s+ v: o. W3 }' Z
好呀,不過唔知識唔識養

% x6 Z, Z  \9 T5 \0 C$ ~你養唔養到我唔敢講,因難度極高(你應該得),但我一定會全力幫你
2 t& v- ]* |: y$ n; M' c; _$ j
# t# l' B" |% P3 M  e# [. @  q不過水母可養時間唔長約3個月不過加藍燈光後全部營光在小型魚缸起舞真係好靚
8 b2 I3 Z$ G& Q$ ]6 L" [0 I
& P. _) ]9 p2 _, D+ W4 e