破產聯盟

查看: 3931|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

今次無得派錢心情都有d矛盾

好似我地呢d另類人仕比佢搞到分化,主任跟果d梗係想佢派啦。外判跟果d就要申請又盛,又囉唔足......
d錢係正苦比的 , 不過要先問外判 , 問左又不代表有 , 痴線
坦白講... 唔係話我唔想要錢... 但如果派到咁麻煩 (等半年都未到手... 俾銀行的行政費又高)... 又派得咁唔公平... 連d 唔應該派俾佢地既都派埋(例如海外港人... 稅又唔使交... 錢就拎完拍拍pat pat就走人...)... 而我地外判既又唔係個個可以得益... 我真係寧願佢唔好派好過囉...
queenielamok 发表于 2-2-2012 16:06
坦白講... 唔係話我唔想要錢... 但如果派到咁麻煩 (等半年都未到手... 俾銀行的行政費又高)... 又派得咁唔 ...

我都係咁話, 派來做乜, 跟外判既就見財化水, 唔化水都化骨
如果財政C跟進得好,講明我地可以用呢$6000,咁我地6000一定樣可以有法律保障.
我地呢D跟外判生活費已經唔多,$6000都只係每月多500,我就唔覺得過份.
假若當我地係犯人,咁咪解破後先比,一樣可以.
最差.....咪比破民,浪費公帑.

我覺得唔派錢都算,稅萬二都係搵笨,有幾多人可以退足萬二?
幫中產加免稅額,再派6000可能更多.
做C長都唔識計數,又唔睇新聞,全港都鍾意派錢,咪當港人係傻.

現在睇下半年經濟點,如果變差.....睇新特首點做?

bb_q_888 发表于 2-2-2012 20:49
如果財政C跟進得好,講明我地可以用呢$6000,咁我地6000一定樣可以有法律保障.
我地呢D跟外判生活費已經唔多, ...

其實老破已經付出代價, 派錢其實要公平, 無理由分化, 香港正苦就係無英國人既管理能力, 只係識執行, 要當家真係唔掂, 守財奴同無新意, 年年就係 差響, 電費補貼, 免稅額, 唔係話無用只係咁既 財爺, 阿水都識做, 一創新少少好似舊年原本打算比六千入強逼金, 即刻出事, D AO EO真係唔輪掂  用下個腦都知6千蚊入強逼金實比人"炳"啦, 真係蠢過豬, 私人公司就唔會咁白痴都想得出, 只有正苦先咁醒

英國人以前有一套政策, 去安定港人生活, 而減少佢地對民主要求, 講玩政治, 真係拍馬都追唔上!
睇到D 人肉錄音機既人都可以做高官, 就知香港遲早玩完
smallcat 发表于 2-2-2012 21:08
其實老破已經付出代價, 派錢其實要公平, 無理由分化, 香港正苦就係無英國人既管理能力, 只係識執行, 要當 ...

之前試過入老強架,不過當時冇上年嘈得勁.同主因係個政府真係一年廢過一年,年年都計錯數.

啲官跟本就係水鬼升成皇,全都冇貨賣只係職用下體說話,佢地唔係冇腦,只不過念計合法過入自己袋.

bb_q_888 发表于 2-2-2012 20:49
我地呢D跟外判生活費已經唔多, ...

新特首邊個都分別唔會大.只係死快啲定死慢啲.香港番生我就唔會有幻想

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
你問我 現在我支持再派錢幾多都好

我地可能唔係個個有得落袋.但大環境事實係最公平又最多有需要的人受惠

dopod123 发表于 3-2-2012 00:48
新特首邊個都分別唔會大.只係死快啲定死慢啲.香港番生我就唔會有幻想

我又無諗咁多,大家都不過過日子,有錢咪用...有飯就食,
乜都無咪上街.

香港政府根本都唔想認同民意,多數人反對派錢都講得出口,
唔派咪唔派囉,要誠實D.

有得派咪又比d外判全數回收!!  所以對我黎講唔派好過派!!!
smallcat 发表于 2-2-2012 21:08
其實老破已經付出代價, 派錢其實要公平, 無理由分化, 香港正苦就係無英國人既管理能力, 只係識執行, 要當 ...

英國人玩政治真係高手嚟,點同現在呢班奴才中之奴才比呢,未公佈本年財政預算案時都知咪又係炒冷飯,年年如是,公屋免兩個月租,生果金綜援出雙糧,電費津貼等等例牌菜三歲細路哥都知係咁結果啦
嚟緊新的班子都唔使期望咁高,糖糖又係低B到暈,話說做特手唔係講口才,唔係著件衫靚啲就係好特手真係唔知佢UP乜春嘢真係蠢人治港無得停
dopod123 发表于 3-2-2012 01:20
你問我 現在我支持再派錢幾多都好

我地可能唔係個個有得落袋.但大環境事實係最公平又最多有需要的人受惠

我都同意師兄睇法,啲醫療,教育及房屋及人口老化都無長遠計劃,到不如派錢囉,就算我哋唔係每個人都可以受益,但其實整體社會上有好多人需要派錢來救燃眉之急
wahtung 发表于 3-2-2012 11:05
我都同意師兄睇法,啲醫療,教育及房屋及人口老化都無長遠計劃,到不如派錢囉,就算我哋唔係每個人都可以受益 ...

跟本冇長期方案,醫療!比錢重建2間醫院都係慢速進行,而且跟本冇整體規畫配合。只有硬件冇軟件。

重要係啲人嘈先肯做。
dopod123 发表于 3-2-2012 16:25
跟本冇長期方案,醫療!比錢重建2間醫院都係慢速進行,而且跟本冇整體規畫配合。只有硬件冇軟件。

重要 ...

呢個正苦永遠都係人嘈先會做嘢,仲係頭痛醫頭,腳痛醫腳人口老化問題成日講,但到現在都無做過嘢,得個講字既然係咁,不如派錢好過,雖然我哋唔係個個得益,但好過比呢個正苦亂咁花,亂咁fing,一陣又無厘頭掟錢上面所謂掁災,又比錢人駛
dopod123 发表于 3-2-2012 16:25

重要 ...

重建......間醫院要起幾年,比住房更耐.
現在拆樓又要時間,又無計劃期間病人去向.
到時得個亂.
bb_q_888 发表于 3-2-2012 19:05
到時得個亂. ...

冇計劃冇遠見嘅高官們,只會唔做一定錯,做就必定會出錯.

所以香港人就算比人話係狗,王八蛋,d&dog事件.高官係唔會出聲因為佢地知道自己真係這2類都不如.
bb_q_888 发表于 3-2-2012 19:05
到時得個亂. ...

咁請問呢班正苦有邊鋪做嘢唔混亂,鑊鑊新鮮鑊鑊甘
dopod123 发表于 3-2-2012 21:02
冇計劃冇遠見嘅高官們,只會唔做一定錯,做就必定會出錯.

所以香港人就算比人話係狗,王八蛋,d&dog事件.高 ...

我同意你講法,政府高層多數開頭但無收尾,跟住又換屆.
之前(董事長時代)因為財政停請公務員,改用外判.....拉低哂工資.
過左差不多十年先再請人.
市場主導.....個市場就係政府.

我細個讀書時,聽過優薪養廉.....唔知去左邊?
日日空降天才,上面亂來下面又唔出聲.
以前無關愛,日日有工開.......我懷念~

政府唔係一間公司,唔只係賺錢,更要識用錢.
唔做一定錯,做就必定會出錯.....
我地幾時開始變窮?政府又幾時變富?

bb_q_888 发表于 4-2-2012 19:47
我同意你講法,政府高層多數開頭但無收尾,跟住又換屆.
之前(董事長時代)因為財政停請公務員,改用外判..... ...

政府財政收入多....我啲負債跟著多

政府收支見平衡....我個户口都平衡

政府庫房有赤字....我個車房有平治

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x